Βενεζουέλα: Νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων

Η πετρελαιοπαρωγός χώρα της Λατινικής Αμερικής -που εξάγει χιλιάδες βαρέλια αργού με τη σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ μετά το εμπάγκο που της έχει επιβληθεί στην Ευρώπη- βρίσκεται από προχθές Δευτέρα σε αναταραχή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE, η εφορευτική επιτροπή) ο κ. Μαδούρο έλαβε 51,20%, σε απόλυτους αριθμούς 5,15 εκατ. ψήφους, ενώ ο κ. Γκονσάλες Ουρούτια 44,2% ή περίπου 4,5 εκατ. ψήφους.

Η συμμετοχή δε ανήλθε στο 59%.

Τα αποτελέσματα όμως αμφισβητήθηκαν άμεσα από την αντιπολίτευση, η οποία μιλά για πλήρη παραποίηση των αποτελεσμάτων. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι μπορεί να αποδείξει τη νίκη του Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, με το «ασύλληπτο» 73% των ψήφων.

Αυτή η διχογνωμία έχει προκαλέσει ταραχές με συλλήψεις, νεκρούς και μία… απαγωγή στελέχους της αντιπολίτευσης.

Ο Μαδούρο υποστηρίζει πως οι φασίστες προσπαθούν να κάνουν πραξικόπημα (“λουτρό αίματος σε αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο μπορεί να προκαλέσουν οι φασίστες. Προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα”), για αντιδημοκρατικότητα τον εγκαλούν οι αντίπαλοί του.

Οι 8 λατινοαμερικανικές χώρες

Οι υπουργοί Εξωτερικών οκτώ χωρών (Αργεντινής, Κόστα Ρίκα, Ισημερινού, Παναμάς, Παραγουάης, Περού, Δομινικανής Δημοκρατίας, Ουρουγουάης)  χαρακτήρισαν “απολύτως αναγκαίο” τον σεβασμό του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα αρκεί να να είναι “εγγυημένο”. Και τι εννοούν με τη λέξη “εγγυημένο”; Να είναι διαφανής η καταμέτρηση των ψήφων, να έχει υπάρξει επαλήθευση και να έχει γίνει έλεγχος απ’ όλους τους υποψηφίους, τους παρατηρητές και τους αντιπροσώπους. Όμως, μετά από λίγο ο Ουρουγουανός υπουργός Εξωτερικών Ομάρ Παγκανίνι μίλησε για καθαρή νίκη της αντιπολίτευσης και ο πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο ανακοίνωσε ότι διακόπτονται οι διπλωματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα. Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα αναγνωρίσει το τελικό αποτέλεσμα, «εάν η εκλογική αρχή το επιβεβαιώσει».

Σοβαρές αμφιβολίες για την επανεκλογή εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όπως και ο επικεφαλής διπλωματίας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, που επίσης ζήτησε «πλήρη διαφάνεια στην εκλογική διαδικασία». Πλήρη διαφάνεια ζήτησε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε έκκληση για «πλήρη διαφάνεια» στη Βενεζουέλα, μετά την ανακοίνωση του Καράκας για τη νίκη του Νικολάς Μαδούρο. Ζήτησε μάλιστα, εν ευθέτω χρόνω, να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών ανά εκλογικό τμήμα, ενώ ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Στεφάν Ντουζαρίκ έκανε έκκληση «σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες και τους υποστηρικτές τους» να επιδείξουν «μετριοπάθεια».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα