ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Τα πολλά “εγώ” και η πίεση της κοινής γνώμης

Ναι μεν αλλά... Με αυτόν τον τρόπο προσεγγίζουν τη συνεργασία στην Κεντροαριστερά Κασσελάκης από τη μια και Ανδρουλάκης και λοιποί υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ από την άλλη, με τις εκλογικές σκοπιμότητες να θολώνουν το τοπίο

Οι απόψεις που εκφράζονται και από τα δύο μέτωπα συνηγορούν σε δύο πράγματα: στην αυτοτελή ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια στην αναζήτηση κοινών βημάτων. Όμως, οι εκλογικές σκοπιμότητες στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν επιτρέπουν ξεκάθαρες προσεγγίσεις.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η επίσημη άποψη που ακούγεται δια στόματος Κασσελάκη είναι πως η συνεργασία των κεντροαριστερών δυνάμεων μπορεί να γίνει μόνο από τα κάτω και στη βάση συγκεκριμένεων διεκδικήσεων ή προτάσεων νόμου στη Βουλή. ΄Αλλες απόψεις “μιλούν” με εμμονή στην υποχρεωτική συγκόληση και κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων ή για συμφωνία με κοινό, εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα, με δημιουργία κοινών κατά τόπους επιτροπών (Σπρίτζης, Τεμπονέρα, Κοτσακάς). Υπέρ του ενδεχόμενου εκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, χωρίς αυτοδιάλυση των δύο κομμάτων και με προοπτική εκλογής κοινού υποψήφιου πρωθυπουργού από τη βάση, έχει μιλήσει και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της κοινής καθόδου στη Γαλλία των προοδευτικών δυνάμεων που θεωρεί ότι αποτελούν “οδηγό” και για την Ελλάδα.

Συνοπτικά, όλα όσα φαίνεται να ευδοκιμούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ, τα έθεσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Ζαχαριάδης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μπορέσει να συνεννοηθεί την επόμενη μέρα με άλλες πολιτικές δυνάμεις, με άλλες κοινωνικές δυνάμεις, με άλλες κινήσεις, για να ανασυγκροτηθεί ο ευρύτερος χώρος της παράταξης. Οι άλλες δυνάμεις καταρχήν είναι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να υπάρξει ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου χωρίς να μπούμε σε έναν αναλυτικό και εξαντλητικό διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και είναι σωστές οι προτάσεις που γίνανε από την πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή τη σχέση και αυτή τη συμμαχία θα πρέπει να τη χτίσουμε βαθμηδόν και καθημερινά. Πρέπει να κάνουμε μικρά και στέρεα καθημερινά βήματα και βεβαίως είναι οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται για το πρόγραμμά μας και είναι και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία η οποία δεν πήγε να ψηφίσει στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Και ναι και όχι

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Ν. Ανδρουλάκης που γύρισε την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά και στην απλή αναλογική, πάγιο αίτημα της ελληνικής Αριστεράς, στη φάση της εκ νέους διεκδίκησης της ηγεσία του κόμματος, επιχειρεί με έμμεσες αναφορές να βάλει στο στόχαστρο τον Χάρη Δούκα, που τάχατες έκανε παρασκηνιακές συζητήσεις «στο τρίγωνο του κέντρου της Αθήνας». Επιχειρεί να δαιμονοποιήσει τη συνεργασία στο όνομα της αυτονομίας του κόμματος, που παρέλαβε από τη Φώφη Γεννηματά. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν , ισχυρίστηκε, «να το κάνει συνιστώσα στις προσωπικές του φιλοδοξίες».

Αρνείται, λοιπόν, την κοινή κάθοδο και για να σώσει τα προσχήματα, αναφέρει πως χρειάζεται «ενίσχυση και διεύρυνση» του ΠΑΣΟΚ, αλλά και διάλογος και προγραμματική σύγκλιση.

Το θέμα είναι πόσο ισχυρή θα είναι η πίεση από τον κόσμο, κάτι που αναδεικνύουν νεότερες δημοσκοπήσεις, και τι θα αναδείξουν οι εσωκομματικές κάλπες, εφόσον οι υποψήφιοι ξεκαθαρίσουν πλήρως για το τι σκέφτονται για την επόμενη ημέρα, στο θέμα των συνεργασιών.

Η αναφορά του Ανδρουλάκη στον Δούκα με γνώμονα τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άσχετη από το γεγονός πως αναδείχθηκε δήμαρχος έπειτα από μια τέτοια αναλογία και αποφεύγει να πάρει θέση για μια μελλοντική συνεργασία.

Ο Παύλος Γερουλάνος για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος, απάντησε ότι «κάθε ταξίδι ξεκινάει με ένα βήμα» και πως «αρχικά πρέπει να πείσουν τα κόμματα, όποιο από τον προοδευτικό χώρο ενδιαφέρεται, ότι είναι ανοιχτό και νοιάζεται να αγκαλιάσει αυτές τις δυνάμεις οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το όραμα». «Κάθε πράγμα στον καιρό του. Η πρώτη δουλειά είναι να ανοίξει το ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό χώρο. Πρώτα βάζουμε τάξη στο σπίτι μας».

Ο Μιχάλης Κατρίνης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξει διάλογο όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά με όλα τα κόμματα, με τα οποία συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας: «Να διερευνήσουμε σε προγραμματικό επίπεδο και σε επίπεδο βάσης, όχι σε επίπεδο ηγεσίας, αν υπάρχει αυτή η διάθεση, γιατί αν υπάρχουν πολλά που συμφωνούμε και λίγα που διαφωνούμε και υπάρχει η διάθεση αυτή η συζήτηση να οδηγήσει σε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, που το θέλει μια μεγάλη πλειοψηφία, αυτό ναι, μπορεί να οδηγήσει και σε ένα σχήμα το οποίο είναι νικηφόρο στις επόμενες εκλογές».

Η Άννα Διαμαντοπούλου αν και απέκλεισε την κυβερνητική συνεργασία, καθώς την ενδιαφέρει «ένα μεγάλο κυβερνών ΠΑΣΟΚ”, έχει απαντήσει σε σχετική ερώτηση ότι «θα έχουμε οπωσδήποτε μια συνεργασία. Δεν υπάρχουν γραμμές», εξηγώντας ότι αυτό θα γίνει σε επίπεδο κοινοβουλευτικό και δράσεων: «Δεν είμαστε εχθροί. Τα κόμματα πρέπει να συνεργαζόμαστε πάντοτε στα σημεία που αφορούν το καλό της Ελλάδας».

Τέλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου είχε δηλώσει απερίφραστα «Τι ακριβώς μας ενώνει προγραμματικά με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη ή με τη Νέα Αριστερά; Πιστεύω στην αυτονομία του ΠΑΣΟΚ».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα