Νέες δημοσκοπήσεις: Τάση ανατροπής για τις εκλογές στις ΗΠΑ

Νέα δεδομένα με προοπτική ανατροπής διαμορφώνονται στις ΗΠΑ από την ανάδειξη της Καμάλα Χάρις στην ηγεσία των Δημοκρατικών ως υποψήφια για την προεδρική εκλογή της 5ης Νοεμβρίου.

 Η Χάρις μειώνει τη «ψαλίδα» με τον Τραμπ και στις ΗΠΑ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις σκιαγραφούν εκλογικό ντέρμπι.

 Νέα δεδομένα με προοπτική ανατροπής διαμορφώνονται στις ΗΠΑ από την ανάδειξη της Καμάλα Χάρις στην ηγεσία των Δημοκρατικών ως υποψήφια για την προεδρική εκλογή της 5ης Νοεμβρίου.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί την πρωτιά, αλλά η διαφορά έχει περιοριστεί στο όριο του στατιστικού λάθους και υπάρχει ένα θετικό κλίμα για τους Δημοκρατικούς. Πριν την αντικατάσταση του Μπάιντεν από την Χάρις, η τάση ήταν αντίστροφη με τον Ντόναλντ Τραμπ να διευρύνει διαρκώς το προβάδισμά του από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, η δημοσκόπηση των New York Times δείχνει τον Τραμπ να προηγείται με μόλις μια μονάδα, της Wall Street Journal δείχνει προβάδισμα του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου κατά 2% και του CNN κατά 3%. Πρόκειται για μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα από τις έξι μονάδες προβάδισμα που κατέγραφε ο Τραμπ έναντι του Μπάιντεν.

 Τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία για Χάρις και Τραμπ

Όπως σημειώνει το Politico, τα επιμέρους στοιχεία δείχνουν πως η Χάρις έχει βελτιώσει τις επιδόσεις των Δημοκρατικών και σε ορισμένες κρίσιμες ομάδες ψηφοφόρων στις οποίες ο Μπάιντεν δεν είχε την απαιτούμενη απήχηση. Συγκεκριμένα, η Χάρις ενισχύει τη δυναμική του κόμματος στους νεαρούς, στους αφροαμερικανούς και στους λατινοαμερικανούς ψηφοφόρους. Πρόκειται για κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά στήριζαν τους Δημοκρατικούς, ωστόσο επί Μπάιντεν είχαν απομακρυνθεί από το κόμμα.

Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί πως τα ποσοστά στις εν λόγω ομάδες παραμένουν χαμηλότερα από τα αντίστοιχα του Μπάιντεν όταν κέρδισε τις εκλογές του 2020, ενώ ταυτόχρονα τα νούμερα του Τραμπ είναι υψηλότερα στις ίδιες κοινωνικές ομάδες σε σχέση με τα ποσοστά που είχε στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2016 και του 2020.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα