Νέα θύματα σε μια παράλογη σύγκρουση

Μακελειό στα υψίπεδα του Γκολάν, στην περιοχή των Δρούζων που είναι προσαρτημένα από το Ισραήλ, μετά από ρουκέτα που έπεσε σε γήπεδο ποδοσφαίρου και σκότωσε 12 ανθρώπους, κυρίως νεαρά παιδιά.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έγινε από τον αντιναύαρχο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, η επίθεση στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκάλεσε των θάνατο 12 «αγοριών και κοριτσιών» δέκα ως είκοσι ετών. Άλλοι 36 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νοσοκομεία του Ισραήλ, 19 από τους οποίους βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Πρόκειται για «την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», είπε ο αντιναύαρχος Χαγκαρί, αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος απειλεί να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ, Μοχάμεντ Αφίφ αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ το BBC προσπαθεί να επαληθεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η οργάνωση δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινό πύραυλο αναχαίτισης.

Χαμάς-Χεζμπολά

Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η Χεζμπολά, σύμμαχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, άνοιξε μέτωπο στον βορρά κι ανταλλάσσει πυρά καθημερινά πυρά με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Η εκτόξευση της ρουκέτας έγινε λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση πως τέσσερις μαχητές της Χεζμπολά σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο.

Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να επιστρέψει η ηρεμία στην περιοχή και να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο, ο πόλεμος συνεχίζεται για 296η ημέρα.

Στο κέντρο της «το σχολείο Χαντίτζα, όπου είχε εγκατασταθεί προσωρινή ιατρική μονάδα, στην περιοχή της Ντέιρ αλ Μπάλα, έγινε στόχος» βομβαρδισμού, ο οποίος άφησε πίσω «30 μάρτυρες και πάνω από 100 τραυματίες», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς σε ανακοίνωσή του.

«Μου προκάλεσε σοκ η σκηνή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μουστάφα αλ Ριφάτι, κάνοντας λόγο για πολλά θύματα που ακρωτηριάστηκαν. Αυτός ήταν τουλάχιστον ο όγδοος βομβαρδισμός εναντίον σχολείου από την 6η Ιουλίου. Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Γάζα, το συγκεκριμένο σχολείο φιλοξενούσε κάπου 4.000 εκτοπισμένους.

Αντεπίθεση Ισραήλ

Το Ισραήλ άρχισε νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές σε διάφορους στόχους στον νότιο Λίβανο πλήττοντας, όπως ανακοίνωσαν τρομοκρατικούς στόχους, θέσεις της Χεζμπολά «βαθιά στην επικράτεια του Λιβάνου» και «στον νότιο Λίβανο», ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων και τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχές Σαμπρίχα, Μπουρτζ ελ Σμάλι, Μπεκάα, Κφαρκέλα, Ραμπ Ελ Ταλάτιν, Χιάμ και Τάιρ Χάρφα».

Όπως αναφέρουν οι στόχοι περιλάμβαναν αποθήκες όπλων και άλλες υποδομές στη Σαμρπίχα και το Μπουρτζ ελ-Σεμάλι κοντά στην Τύρο, την κοιλάδα Μπεκάα και τις περιοχές Καφρ Κίλα, Ραμπ αλ-Ταλατίνε, Χιάμ και Ταΐρ Χάρφα του νότιου Λιβάνου.

Νωρίτερα αναφορές σε λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πλήγματα στην πόλη Μπουρτζ ελ-Σεμάλι περίπου τρία χιλιόμετρα από την Τύρο. Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την πραγματοποίηση μιας σειράς επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών θέσεων στα Υψίπεδα του Γκολάν, αλλά όχι για την επίθεση στο γήπεδο ποδοσφαίρου.

«Θα χτυπήσουμε σκληρά τη Χεζμπολάχ»
Επισκεπτόμενος την πόλη Ματζντάλ Σαμς ο αρχηγός του Επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος, Χέρζι Χαλέβι, δήλωσε στους ηγέτες της κοινότητας των Δρούζων ότι η θανατηφόρα επίθεση θα αντιμετωπιστεί με μια «πολύ, πολύ σημαντική απάντηση» από το Ισραήλ.

«Θα χτυπήσουμε σκληρά τη Χεζμπολάχ», υποσχέθηκε, προσθέτοντας ότι η λιβανέζικη οργάνωση «δεν κάνει διάκριση μεταξύ της δολοφονίας Δρούζων ή Εβραίων», είπε σύμφωνα με εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

Όταν το Ισραήλ χτυπήσει, προειδοποίησε, «η Χεζμπολάχ μπορεί να πυροβολήσει εδώ περισσότερο και πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε να ακολουθηθούν οι οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου και της Βόρειας Διοίκησης. Θέλουμε να δώσουμε ένα σκληρό χτύπημα στη Χεζμπολάχ, χωρίς να έχουμε περισσότερες απώλειες εδώ», πρόσθεσε.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου και της ΕΕ

Ο Λευκός Οίκος αντέδρασε επαναβεβαιώνοντας την την «ακλόνητη υποστήριξη» των ΗΠΑ στο Ισραήλ και προσθέτοντας ότι «υποστηρίζει τις προσπάθειες προκειμένου να τερματιστούν αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις».

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ καταδίκασε το «λουτρό αίματος», ζητώντας να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα» για την επίθεση.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα