«Δεν φτάνουν οι αγάπες»: Kομμένος στα τρία ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαγραφή Πολάκη

Καμία πρόθεση από πλευράς του -ανεξάρτητου πλέον- βουλευτή Χανίων να πέσουν οι τόνοι, Τα υπονοούμενα κατά του Κασσελάκη και η νέα επίθεση κατά της Α. Λινού, που κατηγόρησε για «υποκρισία», δεν του αφήνουν πολλές επιλογές: Ή ζητά συγνώμη ή ανασυντάσσεται, οδεύοντας ενδεχομένως στη δημιουργία νέου κόμματος

Τριχοτομημένο και αμήχανο βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία η επόμενη ημέρα της διαγραφής του Παύλου Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς μετά τις πρώτες εντυπώσεις, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης καλούνται να λάβουν «δύσκολες αποφάσεις».

Αμφότεροι οι κύριοι Πολάκης και Κασσελάκης δεν συμμετείχαν χθες στην συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η οποία, ωστόσο, επισφράγισε τη διεξαγωγή του στις 3-6 Οκτωβρίου, όπου θα αναμετρηθούν πλέον ανοιχτά όλες οι «φυλές» του κόμματος.

Πολάκης: «Δεν φτάνουν οι αγάπες»

Από πλευράς του, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, Παύλος Πολάκης δήλωσε χθες πως «δεν φτάνουν οι αγάπες, όταν έχεις αποκάλυψη σκανδάλου και απέναντί σου συνεργάτιδα υπουργού που κάνει μορφασμούς υποτίμησης και δεν της λέω απολύτως καμία βρισιά. Κατάγομαι από τόπο που σέβονται τις γυναίκες. Όταν κάνει γκριμάτσες και λες “κλέβουν 1,5 δισ. ευρώ” τι να της πω; Να της δώσω γαρίφαλο;» για το περιστατικό της επίθεσής του κατά συνεργάτιδας του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ επιτέθηκε ξανά και στην συνάδελφο του, Αθηνά Λινού, επιμένοντας πως το κλάμα της ήταν ψεύτικο και υποκριτικό. «Ήταν κατά παραγγελία, μετά από δύο ομιλητές όταν έγινε το γεγονός ακόμα και άλλοι μετακλητοί του Γεωργιάδη γελούσαν. Και μετά την έπιασε η ευαισθησία. Είναι συγκεκριμένο στήσιμο», κατέληξε.

Οι επιλογές Πολάκη

Όντας, πάντως, εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με απόφαση του κ. Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης θα κληθεί το επόμενο διάστημα να επιλέξει εκ των πραγμάτων ανάμεσα σε τρία ενδεχόμενα. Αφενός, να ζητήσει ταπεινά συγγνώμη, όπως είχε πράξει και στο παρελθόν με τον Αλέξη Τσίπρα, από τον σημερινό Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εκφράζοντας και επιδεικνύοντας πλήρη μεταμέλεια. Και αφετέρου να κινηθεί σε μια πιο αυτόνομη λογική, είτε αναδιατάσσοντας τις εσωκομματικές δυνάμεις του ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου, είτε οδεύοντας προς τη δημιουργία νέου κόμματος.

Αν και ο κ. Πολάκης δεν έδειξε αποχώρησης από το κόμμα και ίδρυσης άλλου, δηλώνοντας επανειλημμένα τις τελευταίες ώρες «γνήσιος εκφραστής» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εντούτοις η απήχηση που είχε στα κοινωνικά δίκτυα η διαγραφή του εντυπωσίασε άπαντες (και της Κουμουνδούρου συμπεριλαμβανομένης), ιδίως στο στενό κομματικό ακροατήριο του 14,9%, στο οποίο κινείται μετεκλογικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Κίνημα» υπέρ Πολάκη στους «Κασσελίστας»

Αξιοσημείωτο, εξάλλου, είναι και το γεγονός ότι ο κ. Πολάκης γνώρισε την συμπαράσταση αρκετών συναδέλφων του στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από τους Κασσελίστας, προκαλώντας αμηχανία στους κόλπους της ηγετικής ομάδας. Η Αναπληρώτρια Συντονίστρια της ΚΟ, Ραλλία Χρηστίδου εγκάλεσε τους Προέδρους του κόμματος, εμφανώς φορτισμένη, για την απουσία αναφοράς τους στη διαγραφή, κάποιοι βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επίδοση του κόμματος στο εξής λόγω της κοινωνικής απήχησης του, ενώ με μια εκτενή της ανάρτηση χθες, η Έλενα Ακρίτα ανέφερε πως «στο ‘χω πει βρε Παύλο, αρπάζεσαι, ορμάς σαν ταύρος σε υαλοπωλείο και χάνεις το δίκιο σου. Που το έχεις αυτό το δίκιο, που να πάρει η ευχή», καλώντας τον κ. Πολάκη να μη… «φωνάζει».

Αναλυτικά, η ανάρτηση Ακρίτα:

«Παύλο, να σου πω τα εξής.

Όντως η συνεργάτρια του Γεωργιάδη χασκογελούσε επιδεικτικότατα αλλά κι εσύ έπεσες στην παγίδα. Όπως πέφτεις πάντα, όταν σού ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι.

Όταν έμαθες το πρόβλημα υγείας της – κάτι που φυσικά δεν ήξερες όταν σχολίασες – θα μπορούσες να ζητήσεις συγγνώμη ΜΟΝΟ γι’ αυτό. Και να εστιάσεις στο γεγονός ότι, όταν εσύ μιλούσες για το μαρτύριο των ασθενών, η κυρία αυτή σε χλεύαζε με ειρωνικά γελάκια και χαριεντιζόταν στο τηλεφωνο. Τόση ήταν η ευαισθησία της, τόση η συναίσθηση της για την τραγικότητα της κατάστασης. Τί να πεις, καθρέφτης κι αυτή της κυβερνητικής αναλγησίας στο χώρο της καταρρέουσας, ημιθανούς Υγείας.

Στο ‘χω πει βρε Παύλο, αρπάζεσαι, ορμάς σαν ταύρος σε υαλοπωλείο και χάνεις το δίκιο σου. Που το έχεις αυτό το δίκιο, που να πάρει η ευχή. Έχεις δίκιο για όλα όσα καταγγέλλεις, έχεις δίκιο βουνό. Αλλά ο τρόπος σου είναι βούτυρο στο ψωμί αυτών που ψάχνουν από κάπου να πιαστούν για να σου επιτεθούν και να κουκουλώσουν τα αίσχη τους.

Και με τη Μαρία Συρεγγελα δίκιο είχες. Η συμπεριφορά της ήταν άθλια και το σχόλιο σου δεν είχε ίχνος σεξισμού. Κι ας κουνάει τώρα και στους δυο μας το δάχτυλο η κυρία που μιλάει για ήθος ενώ έκρυβε από το υπηρεσιακό βιογραφικό της την 5ετή συνεργασία της με την διεύθυνση κατασκοπίας της ΕΥΠ.

Σε ένα μόνο θα τα χαλάσουμε, Παύλο. Στην Αθηνά. Που την ξέρεις και την ξέρω. Ειναι μια αξιόλογη και τίμια γυναίκα, μια εργατική κι αποδοτική βουλευτρια, μια αληθινή Κυρία. Την αδικείς όταν λες πως τα δάκρυα της ήταν στημένα και ψεύτικα. Δεν ήταν, σε βεβαιώνω εγώ με το χέρι στην καρδιά. Κι όταν ηρεμήσεις, είμαι σίγουρη πως θα το κατανοήσεις κι εσύ. Και θα σταματήσεις όλους αυτούς που ζητούν την κεφαλήν της επί πίνακι.

Και τελικά, μη φωνάζεις ρε Παύλο. Μην παίζεις το παιχνίδι τους, αυτό επιδιώκουν και το ξέρεις καλύτερα από μένα. Και το πετυχαίνουν.

Εμένα με στεναχώρησες και με θύμωσες όταν δεν ψήφισες την Ισότητα στο γάμο, στο νομοσχέδιο που ήμουν εισηγήτρια. Όμως, οφείλω να παραδεχτώ πως, ως βουλευτής και υπουργός άφησες σπουδαίο έργο στον τομέα της Υγείας. Κι αν κάποια βδελύγματα είναι τώρα φυλακή, το οφείλουν στις αποκαλύψεις σου στον τομέα διαφάνειας.

(Και βέβαια, μετά από σένα, ξέρεις ποιος είναι ο επόμενος στόχος των πετσοταισμένων περιττωμάτων.

Ή μάλλον ποια. Ήδη άρχισαν). Αυτά για την ώρα, Παύλο. Φίλε Παύλο.

Τα υπόλοιπα στο τηλέφωνο».

Γεροβασίλη: «Ναι στη διαγραφή, αρκεί να µην είναι µισή»

Την ίδια ώρα, θέμα αξιοπιστίας εγείρουν οι «87» της μειοψηφίας απέναντι στο ενδεχόμενο μη διαγραφής του Παύλου Πολάκη. «Ναι στη διαγραφή, αρκεί να µην είναι µισή» δηλώνει σήμερα στα «Παραπολιτικά» η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, ενώ στελέχη των «87» προειδοποιούσαν χθες πως «μεγαλύτερος κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ από δω και στο εξής ο εκφυλισμός και η γελοιοποίηση».

Όπως τόνιζαν, «ο Παύλος Πολάκης δεν είναι ένα απλό μέλος της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Σφακίων. Είναι μέλος των καθοδηγητικών οργάνων και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας ότι «η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική ομάδα δε μπορεί να είναι μια απόφαση που λαμβάνεται εν βρασμώ ούτε ένας επικοινωνιακός ελιγμός για να ξεπεραστεί η πίεση της στιγμής. Αν είναι έτσι, θα πρέπει να επανεξεταστεί».

«Σε κάθε περίπτωση, αν η διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα δε συνοδευτεί άμεσα με την απομάκρυνση του από τα ηγετικά όργανα και τη παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Κόμματος, θα μας καταστήσει απολύτως αναξιόπιστους στη κοινή γνώμη» εκτιμούν τα ίδια στελέχη. «Ο Πρόεδρος πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Αλλά πρέπει να αποφασίσει. Όποιος πατάει σε δυο βάρκες, συνήθως πέφτει στο νερό», κατέληξαν.

Σπίρτζης: «Τα φαινόμενα αυτά αποτελούν εκφυλισμό»

Από πλευράς του, «διανύουμε μια περίοδο που γίνονται θεσμικά “τέρατα” από την κυβέρνηση και εμείς ασχολούμαστε με τον Πολάκη», επεσήμανε ο πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, αναφερόμενος στο παρασκήνιο της διαγραφής του βουλευτή Χανίων από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Τα φαινόμενα αυτά αποτελούν εκφυλισμό, όχι μόνο για το κόμμα μας, αλλά για το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Εγώ δεν είμαι υπέρ των διαγραφών ως λύση, αλλά προτιμώ την πολιτική αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων. Τα κόμματα πρέπει να θωρακίζονται, σκεφτείτε πόσο bullying τρώμε εσωκομματικά επειδή έχουμε διαφορετική άποψη», συμπλήρωσε ο κ. Σπίρτζης.

Βασιλειάδης: Αλλαγή πολιτικής τώρα, «είτε το καταλαβαίνουν αυτό τα ηγετικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είτε όχι»

Μιλώντας στο Attica TV, ο Γιώργος Βασιλειάδης σχολίασε χθες για το θέμα Πολάκη πως «τα όρια μεταξύ σοβαρότητας και γελοιότητας είναι πολύ λεπτά πολλές φορές και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει και η ηγεσία του να είναι πολύ προσεκτικοί σε όλες τις κινήσεις». «Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι παραπάνω, και δεν θέλω να σχολιάσω, γιατί σε μία περίοδο που ο ελληνικός λαός ταλανίζεται, που μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν μπορούν να πάνε διακοπές», περιέγραψε ο κ. Βασιλειάδης. «Αυτήν την περίοδο λοιπόν απαιτείται σοβαρότητα και κυρίως απαιτείται να έχουμε μια σταθερή στάση σε αυτά που λέμε και σε αυτά που κάνουμε. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπηρετείται αυτή η εικόνα, βλάπτοντας ακόμη περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας πως «και δεν μπορώ να κατανοήσω πως μπορούμε να δεχόμαστε να στέλνουμε συντρόφους μας στα πειθαρχικά όργανα επειδή εκφέρουν διαφορετική πολιτική άποψη, ενώ την ίδια στιγμή που για λόγους που οποιοσδήποτε μπορεί να τους ερμηνεύσει όπως θέλει, παίρνουμε πειθαρχικά μέτρα στη Βουλή, αλλά δεν παίρνουμε στο κόμμα».

«Άρα, θεωρώ αδιανόητο αυτό που συμβαίνει και κυρίως κατώτερο συνολικά των περιστάσεων και ξέρετε, όλα ο λαός για αυτό μας κρίνει και μας έκρινε σκληρά και στις Ευρωεκλογές όσο και να μη θέλουμε να αναλύσουμε το μήνυμα και απαιτείται άμεσα, στο όνομα του λαού, για τον οποίο θεωρητικά πολεμάμε, αυτή τη στιγμή σοβαρότητα και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για να τον βγάλουμε από τα αδιέξοδά του, γιατί δεν αξίζει στους Έλληνες πολίτες αυτή η ζωή, δεν αξίζει αυτή η καθημερινότητα, δεν αξίζει αυτή η πολιτική». «Θέλουμε αλλαγή πολιτικής τώρα, είτε το καταλαβαίνουν αυτό τα ηγετικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είτε όχι», κατέληξε ο κ. Βασιλειάδης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα