ΑΕΚ: Στο ίδιο έργο θεατές

Όπως έκλεισε την περσινή χρονιά έτσι την άνοιξε η ομάδα του Αλμέιδα με την Ίντερ από την Ανδόρα…

Λίγες ημέρες πριν από τον πρώτο επίσημο αγώνα της για το Conference League (με την απίθανη Ίντερ Εσκάλδες από την Ανδόρα ο Αλμέιδα έλεγε στους δημοσιογράφους ότι διαθέτει μια σχεδόν πλήρη ομάδα από την οποία λείπει μόνον ο σέντερ φορ.

Είπε επί λέξει: Έχουμε δυο δεξιούς μπακ. Εχουμε τέσσερις στόπερ παίζουν δύο. Ένας θα είναι στον πάγκο, ένας εκτός. Έχουμε δύο νέους τερματοφύλακες μεγάλου επιπέδου, θα υπάρχει ανταγωνισμός. Αριστερά μπακ, έχουμε δύο, θα υπάρχει ανταγωνισμός. Στα δεξιά έχουμε τέσσερις, ένας είναι ο Νίκλας, θα παίζει ένας, ένας στον πάγκο, και δύο εκτός. Έχουμε πολλούς κεντρικούς μέσους και παίζουν τρεις. Αριστερά έχουμε τρεις, μπροστά υπάρχει ο Λιβάι, όπως τον έκανα 9, πέρυσι έκανα κάποιες εναλλαγές στον Τσούμπερ, φέτος στην προετοιμασία χρησιμοποίησα εκεί τον Αμραμπατ, αλλά παίζουν 11. Είμαστε υπερπλήρεις σε κάποιες θέσεις. Ο ανταγωνισμός θα τους κάνει κάθε μέρα καλύτερους. Μόλις χαλαρώνει ένας ο άλλος θα πρέπει να τον περνάει και πάει λέγοντας..»

Στο πρώτο επίσημο ματς με την …Ίντερ από την Ανδόρα η ΑΕΚ έφαγε τρία γκολ, ενώ προηγείτο 4-0 στον αγώνα της στην Opap Arena και στο τέλος ο κόσμος έφυγε από το γήπεδο με γιούχα για την εικόνα από τα μισά του δευτέρου ημιχρόνου και μετά…

Επί της ουσίας επαναλήφθηκε –περίπου- το ίδιοι σκηνικό με πέρσι όπου η ΑΕΚ έπαιρνε προβάδισμα στο σκορ και μετά δεν κατάφερνε να το κρατάει. Έτσι, έχασε το πρωτάθλημα. Από τους πεταμένους βαθμούς δεξιά και αριστερά.

Με την Ίντερ από την Ανδόρα ο κόσμος έβλεπε ή προέβλεπε μια άνετη επικράτηση. Λογικό. Για ένα μεγάλο μέρος του αγώνα ήταν σαν να έβλεπε κανείς μια αναμέτρηση ανάμεσα σε …Λιοντάρια και Χριστιανούς, που λέγανε και παλιά όταν θέλανε να αναδείξουν τις μεγάλες διαφορές μιας ομάδας. Όμως όσο το παιχνίδι βάδιζε προς το τέλος η ΑΕΚ εξαφανιζόταν…

Και τελικά κατόρθωσε  να μετατρέψει ένα άνετο 4-0 σε 4-3….

Σίγουρα περί «κατορθώματος» πρόκειται διότι κόντεψε να ισοφαριστεί σε 4-4 από 4-0 από μία ομάδα που δεν υπήρχε στο χάρτι. Μπήκε στο πρώτο ημίχρονο και «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Πέτυχε και τέταρτο γκολ στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και εκεί που όλα έδειχνα ότι θα μετέτρεπε σε μια ωραία βόλτα τον επαναληπτικό της Ανδόρας, δέχθηκε τρία τέρματα! Η ΑΕΚ έφτασε μία ανάσα από το να πάθει το πατατράκ του αιώνα! Όχι ότι δεν έχασε βέβαια τις εντυπώσεις με τον τρόπο που εξελίχθηκε το ματς παρότι κέρδισε. Δεν έκανε όμως το αυτονόητο. Να καθαρίσει την πρόκριση και να δώσει ένα μήνυμα για τη νέα χρονιά.

Ξαφνικά έπιασε την ΑΕΚ …. θάλασσα. Που δεν τη δικαιολογούσε καν η πίεση της Εσκάλδες. Διότι δεν υπήρχε επί της ουσίας τέτοια. Για κάποιο λόγο οι παίκτες της ΑΕΚ άρχισαν να κάνουν λάθη που δεν δικαιολογούνται και μπορούν να χαρίσουν στον αντίπαλο γκολ και αποτελέσμα. Λάθη ανεξήγητα που θα τα εκμεταλλευόταν προφανώς όχι η Εσκάλδες, αλλά οποιαδήποτε ομάδα στον κόσμο. Ακόμα και η πιο ερασιτεχνική.

Κι εδώ αρχίζουν οι ευθύνες….

Η μουρμούρα των οπαδών μετά το παιχνίδι έπιασε πρώτα τον Ματίας Αλμέιδα. Διότι δεν είναι λίγοι όσοι από πέρσι τα έχουν με τον Αργεντινό και τον θεωρούν υπεύθυνο για την απώλεια του τίτλου. Όμως, τον έχει σώσει το ντάμπλ της προπέρσινης σεζόν.

Ο Αλμέιδα παρότι δηλώνει ότι η ομάδα του είναι υπερπλήρης δείχνει να πειραματίζεται ακόμα πάνω σε πρόσωπα, να τους αλλάζει θέσεις, να δοκιμάζει παίκτες αλλού γι αλλού και στο τέλος να μπερδεύεται όλη η ομάδα με απρόβλεπτες συνέπειες. Έπειτα είναι και το άλλο. Δεν φταίει μόνο  ο Σιμάνσκι και ο Γιόνσον (τυχαία τα ονόματα) που το 4-0 έγινε 4-2. Ή ο Μάνταλος που είναι ο εύκολος στόχος. Η ομάδα όλη μαζί κερδίζει και όλη μαζί χάνει.

Ο κόσμος βλέπει ότι τα ίδια γκολ που έφαγε με την Ίνερ από την Ανδόρα έφαγε και πέρσι στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό και πιστεύει ότι τα λάθη που γίνονται ξανά και ξανά είναι που προβληματίζουν. Άρχισε η χρονιά από εκεί που τελείωσε η προηγούμενη.

Σε αυτό πολύ λίγα μπορούν να προσφέρουν οι παίχτες που έρχονται, διότι ό,τι φτιάχνεις μπροστά θα το χαλάς πίσω. Δεν είναι θέμα ατομικών λαθών όταν τα ίδια λάθη γίνονται ξανά και ξανά.  Ο κόσμος βλέπει και μπάλα…Το στήσιμο της ομάδας στο γήπεδο.

Είναι ευθύνη του προπονητή να φροντίσει να υπάρχει παίχτης στο ημικύκλιο της περιοχής και να τρώει μόνιμα γκολ η ΑΕΚ από εκείνο το σημείο.

Προφανώς είναι εντελώς λάθος η εκτίμηση ότι η ΑΕΚ πρεπει να παίζει με αυτόν τον τρόπο πίσω ή εντελώς λάθος το στήσιμο των μπακ και των στοπερ στο χτισιμο με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν  επιλογές για εύκολες πάσες….

Για να μην πιάσουμε τα λάθη ακόμα και των νέων γκολκίπερ που ήρθαν για να αλλάξουν τους παλιούς οι οποίοι χρεώθηκαν την περσινή απώλεια του πρωταθλήματος και εκδιώχθηκαν ή την αδυναμία της ΑΕΚ να ολοκληρώσει την μεταγραφή ενός σέντερ φορ για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια…

Εκτός αν πίστεψαν ότι με τις κληρώσεις που είχαν στο Conference θα έφταναν περίπατο μέχρι το League stage της διοργάνωσης και δεν χρειαζόταν να βιαστούν με τον φορ για να είναι η ομάδα έτοιμη στις ευρωπαϊκές της διοργανώσεις!

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα