«Σύμφωνο συμβίωσης» Φατάχ-Χαμάς με… συμβολαιογράφο από το Πεκίνο

Τα κίνητρα της κινεζικής διπλωματικής κινητικότητας στη Μέση Ανατολή

Έπειτα από 17 χρόνια έχθρας μεταξύ των δύο κύριων παλαιστινιακών πολιτικό-στρατιωτικών οργανώσεων στην Παλαιστίνη, της Χαμάς και της Φατάχ, αυτό που μέχρι σήμερα θεωρείτο μία «παγωμένη σύγκρουση» μετατράπηκε σε ένα ιδιότυπο σύμφωνο πολιτικής συμβίωσης με «συμβολαιογράφο» την Κίνα και φόντο την επόμενη ημέρα της λήξης –όταν αυτή έρθει– του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι εξελίξεις έτρεξαν μέσα σε λίγα 24ωρα πολύ μακριά από τις φλόγες του πολέμου και συγκεκριμένα στο Πεκίνο, όπου από την περασμένη Κυριακή μέχρι και την Τρίτη ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Ουάνγκ Γι, είχε διαδοχικές συνομιλίες με το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρζούκ, τον απεσταλμένο της Φάταχ, Μαχμούντ Αλούλ, καθώς και τους εκπροσώπους άλλων 12 παλαιστινιακών οργανώσεων.

Στόχος αυτής της απόπειρας ήταν να πειστούν –όπως και έγινε– οι… οπλαρχηγοί των 14 «φυλών» να βάλουν τις υπογραφές τους σε μία συμφωνία «εθνικής ενότητας» στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται ο σχηματισμός ενιαίας κυβέρνησης που θα αναλάβει την μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας.

Η παραπάνω επιτυχημένη πρωτοβουλία δεν ήταν η πρώτη για τον «κίτρινο δράκο» καθώς αντιπροσωπίες της Χαμάς και της Φάταχ είχαν συνομιλήσει ξανά σε κινεζικό έδαφος τον περασμένο Απρίλιο, γεγονός που καταδεικνύει την επιδίωξη του Πεκίνου να αναγάγει εαυτόν σε κομβικό μεσολαβητή στο μεσανατολικό ζήτημα.

Αν και η ευρύτερη εύφλεκτη περιοχή θεωρείται «χωράφι» που ανήκει στην αμερικανική σφαίρα επιρροής η Κίνα έχει ενδυναμώσει τα τελευταία χρόνια τις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις της στη Μέση Ανατολή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 το Πεκίνο είχε σημαντική συμβολή στη θεαματική διπλωματική επαναπροσέγγιση του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία, χώρες που αποτελούν μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις στην περιοχή.

Επιπρόσθετο διαμεσολαβητικό αβαντάζ για την Κίνα είναι και το γεγονός ότι ενώ εδώ και δεκαετίες έχει αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης και προσπαθεί ενεργά να προωθήσει τη λύση των δυο κρατών, έχει καταφέρει να διατηρεί σε καλό επίπεδο τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι στο Τελ Αβίβ ακούστηκαν ευχάριστα τα νέα για την παλαιστινιακή εθνική συμφιλίωση. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς, ήταν αιχμηρότατος στις δηλώσεις του για τη συμφωνία λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τέτοιο, διότι η Χαμάς θα συντριβεί και ο Αμπάς (σ.σ. ο ηγέτης της Φάταχ) θα κοιτάει τη Γάζα από μακριά». Σύμφωνα πάντα με τον Κατς «αντί να απορρίψει την τρομοκρατία, ο Μαχμούντ Αμπάς αγκαλιάζει τους δολοφόνους».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα