Στουρνάρας: Χωρίς τη συγχώνευση, Παγκρήτια και Attica θα οδηγούνταν σε κατάρρευση και κούρεμα καταθέσεων

Το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της Συμφωνίας είναι ελάχιστο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη επιλογή, είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της ΤτΕ από το βήμα της Βουλής

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής μίλησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για τη συμφωνία συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας.

Ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφερόμενος στην Attica Bank μετά τα γεγονότα του 2015 τόνισε πως έπρεπε να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες μόνο από ιδιώτες επενδυτές, αφήνοντας ένα κενό ύψους 70 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, την περίοδο αυτή, η τότε κυβέρνηση επιχειρούσε τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος. «Η Τράπεζα της Ελλάδος αποτέλεσε τότε το βασικό ανάχωμα στην προσπάθεια αυτή. Τα γεγονότα γνωστά, δεν θα ήθελα να τα επαναλάβω, γιατί πολλά αφορούν εμένα και την οικογένειά μου», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Στην συνέχεια ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως πρόκειται για την πρώτη φορά στην οποία πληρούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι για την υλοποίηση της συγχώνευσης επισημαίνοντας πως και οι δύο έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση τους. Ωστόσο τόνισε πως εάν η συγχώνευση δεν υλοποιείτο, τότε η Παγκρήτια και η Attica Bank θα οδηγούνταν στην κατάρρευση. Μάλιστα τόνισε πως θα έπρεπε να ληφθούν μέτρα στις τράπεζες αυτές, όπως κούρεμα καταθέσεων.

Το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο της Συμφωνίας είναι ελάχιστο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη επιλογή, είπε χαρακτηριστικά ο Διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας.

Κλείνοντας ο κ.Στουρνάρας υπογράμμισε πως η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας ως τη βέλτιστη λύση, ενώ χαρακτήρισε «έλλειμμα κατανόησης των αγορών οι απόψεις ότι το κράτος χαρίζει λεφτά στους τραπεζίτες και σε ιδιώτες. Δεν πρέπει να γίνεται επίπεδο πολιτικής εκμετάλλευσης».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα