Να πέσει το πολιτικό «θερμόμετρο» ζητά ο Μακρόν ενόψει Ολυμπιάδας

«Οι Γάλλοι θέλουν λίγη ξεκούραση», είπε ο πρόεδρος, ο οποίος θα αναβάλλει καθώς φαίνεται τον διορισμό πρωθυπουργού για λίγο ακόμα

Έκκληση για «πολιτική εκεχειρία» στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν, πιθανώς αναβάλλοντας τον διορισμό πρωθυπουργού και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης της Γαλλίας.

«Οι Γάλλοι θέλουν λίγη ξεκούραση», είπε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους στο Ελυζέ, σημειώνοντας ότι οι πολίτες θέλουν να εστιάσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν την Παρασκευή στο Παρίσι με μια εντυπωσιακή, όπως αναμένεται, τελετή. «Τώρα εναπόκειται στους πολιτικούς ηγέτες να πιάσουν δουλειά», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι βουλευτικές εκλογές, που προκήρυξε ο Μακρόν, άφησε την Εθνοσυνέλευση κατακερματισμένη σε τρία μεγάλα μπλοκ χωρίς απόλυτη πλειοψηφία και χωρίς σαφή δρόμο για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικό σύμβουλο, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, ο Μακρόν ίσως να μην διορίσει νέο πρωθυπουργό πριν τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στις 11 Αυγούστου. Η ίδια πηγή πρόσθεσε, πάντως, ότι ο Γάλλος πρόεδρος μπορεί να γίνει απρόβλεπτος, όπως έδειξε και με την απόφασή του τον περασμένο μήνα στον απόηχο της νίκης της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Υπουργικά στελέχη αναζητούν επίσης θέσεις εργασίας μετά την παραίτηση της κυβέρνησης υπό τον Γκαμπριέλ Ατάλ, πρόσθεσε η πηγή σημειώνοντας ότι οι αξιωματούχοι είναι εξουθενωμένοι μετά τους δύο γύρους των βουλευτικών εκλογών, αλλά καλωσορίζουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μια ευκαιρία να παραμεριστούν οι πολιτικές αντιπαλότητες και να ενωθεί η χώρα.

Βάσει του γαλλικού Συντάγματος εναπόκειται στον Μακρόν ως πρόεδρο της χώρας να διορίσει τον πρωθυπουργό και είθισται να επιλέγει κάποιον από τη μεγαλύτερη ομάδα στην Εθνοσυνέλευση.

Ωστόσο, η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, που διαθέτει τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση, δεν έχει καταφέρει ακόμη να καταλήξει σε κοινής αποδοχής υποψήφιο πρωθυπουργό και ορισμένοι θεωρούν ότι η απόφαση αυτή μπορεί να αναβληθεί για αργότερα, αλλά πάντως εντός του καλοκαιριού. Η 73χρονη οικονομολόγος Λοράνς Τουμπιανά, γνωστή για τον ρόλο που διαδραμάτισε ως αρχιτέκτονας της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 κατά της κλιματικής αλλαγής και την οποία είχαν προτείνει οι Σοσιαλιστές, απέσυρε χθες την υποψηφιότητά της μετά την αντίδραση της «Ανυπότακτης Γαλλίας» του νεοκομμουνιστή Ζαν Λυκ Μελανσόν, που την θεωρεί πολύ «μετριοπαθή» και τρόπον τινά «μακρονική».

Ο Μακρόν μπορεί να διατηρήσει την τρέχουσα υπηρεσιακή κυβέρνηση στη θέση της για αρκετούς μήνες μέχρι να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη συναίνεση στην Εθνοσυνέλευση για μια νέα κυβέρνηση. Ο Μακρόν είπε επίσης χθες στους δημοσιογράφους ότι μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα ακολουθήσει το παράδειγμα της δημάρχου του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, και θα κολυμπήσει στα νερά του Σηκουάνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα