Βαφτίζουν «τουρκική υφαλοκρηπίδα» ελληνικό «έδαφος», πατώντας αυθαίρετα σε επιστολή που έστειλαν στον ΟΗΕ

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX σε περιοχή που βάφτισε «τουρκική υφαλοκρηπίδα» και για την οποία την ευθύνη έκδοσης έχει η Ελλάδα - Πατούν πάνω στην επιστολή που απέστειλαν τον Μάρτιο του 2020 στον ΟΗΕ, οριζοντας μονομερώς και αυθαίρετα τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ τους

Τελικά, τα νερά στο Αιγαίο δεν είναι τόσο ήρεμα, όσο θέλει να τα εμφανίζει το υπ. Εξωτερικών και ο κ. Γεραπετρίδης, καθώς η Τουρκία συνεχίζει την ίδια τακτική. Αμφισβητεί για πολλαστή φορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μέσω του συστήματος έκδοσης NAVTEX και μάλιστα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. ΄Ετσι η τουρκική ηγεσία επιδιώκει να προβάλει τις διεκδικήσεις της και να μας φέρει προ τετελεσμένων σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Η Τουρκία στέλνει στην περιοχή το ερευνητικό σκάφος Akdeniz Apastirma-1 για το διάστημα 18 Ιουλίου έως και 5 Αυγούστου. Δεσμεύει για επιστημονικές έρευνες μια μεγάλη περιοχή νότια, δυτικά και νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, περιοχή  μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου για την οποία την ευθύνη έκδοσης NAVTEX έχει η Ελλάδα, βαφτίζοντάς την «τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Στην παρούσα φάση το ερευνητικό σκάφος είναι αγκυροβολημένο στον κόλπο της Αττάλειας.

Τόσο οι κινήσεις του Akdeniz Apastirma-1 όσο και άλλων τουρκικών πολεμικών πλοίων, που πρόκειται να πλεύσουν προς την Κύπρο, παρακολουθούνται από το ελληνικό επιτελείο.

Την προηγούμενη ημέρα,  μέσω του Σταθμού της Αττάλειας, είχαν εκδώσει άλλη NAVTEX, με την οποία δήλωναν ότι η ελληνική αντίστοιχη, που είχε εκδώσει ο Σταθμός του Ηρακλείου για αεροναυτικές ασκήσεις στις 18 Ιουλίου νότια της Ρόδου, αφορούσε περιοχή «ευθύνης της Τουρκίας για έκδοση αναγγελιών».

Μάλιστα, την αρνητική τους στάση απέναντι στην ελληνική αναγγελία την αναμετέδωσαν στα τουρκικά μέσα παραπέμποντας με απίστευτο θράσος στην επιστολή που είχαν αποστείλει στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, με την οποία μονομερώς και αυθαίρετα όριζαν τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ της χώρας τους. Πρόκειται για επιστολή μέσω της οποίας, για πρώτη φορά ουσιαστικά, αποτυπώθηκαν επισήμως από την Τουρκία οι διεκδικήσεις της στη βάση του σχεδίου της “Γαλάζιας Πατρίδας”, που φθάνει μέχρι τα ανατολικά όρια των χωρικών υδάτων των ελληνικών νησιών στην περιοχή.

Καλό θα ήταν να είχαμε κάποια απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών και μια επεξήγηση του τι ακριβώς θεωρούμε ήρεμα νερά και σε ποια βάση έχουμε ανοίξει διάλογο με τον κ. Ερντογάν.  Αναμένουμε την αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών.

Στον χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται με κόκκινο χρώμα η περιοχή που δέσμευσαν με NAVTEX οι ελληνικές αρχές για έρευνες σχετικές με την τοποθέτηση υποβρυχίου καλωδίου απο το πλοίο IEVOLI RELUME.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα