Άνετη επανεκλογή φον Ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν με 401 ψήφους

Την τελευταία στιγμή, έλαβε τη στήριξη της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων - Οι προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας και τα νέα χαρτοφυλάκια

Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μια ακόμα πενταετία θα παραμείνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς εξασφάλισε ευρεία πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε 401 θετικές ψήφους, 284 κατά και 55 αποχές.

Εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους του Renew, που είχαν ήδη συμμαχήσει υπέρ της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έλαβε την τελευταία στιγμή και τη στήριξη της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, τουλάχιστον της πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της.

Οι ευρωβουλευτές της δεξιάς ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Τζόρτζια Μελόνι, είχαν αποφασίσει νωρίτερα να ψηφίσουν κατά συνείδηση, χωρίς να υπάρχει κεντρική γραμμή υπέρ ή κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η ακροδεξιά ομάδα Πατριώτες για την Ευρώπη, καθώς και η ομάδα της Αριστεράς είχαν ταχθεί εξ αρχής κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Νωρίτερα, η πολιτική ομάδα της Αριστεράς είχε υποβάλει πρόταση ώστε να αναβληθεί η ψηφοφορία κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λόγω της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ για την έλλειψη διαφάνειας στις συμβάσεις των εμβολίων, η οποία πρόταση απορρίφθηκε.

Παρουσίασε τις προτεραιότητες για τα επόμενα πέντε χρόνια

Η πρόεδρος της Κομισιόν νωρίτερα μίλησε στο σώμα των ευρωβουλευτών, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της για τα επόμενα χρόνια. Η ίδια δεσμεύτηκε ότι στο επίκεντρο μιας δεύτερης θητείας της θα θέσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, υποσχέθηκε ότι θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί.

Παράλληλα, έκανε πολλές αναφορές στο αυξημένο κόστος ζωής, στο πρόβλημα εύρεσης κατοικίας, στους αγρότες και στην ανάγκη διαφάνειας, λογοδοσίας και ανεξαρτησίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 361 ψήφους για να επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία.

Νέες θέσεις επιτρόπων

Η φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στην πρόθεσή της να δημιουργήσει νέες θέσεις Επιτρόπων.

Ειδικότερα, προανήγγειλε ότι θα τοποθετήσει αντιπρόεδρο για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Επίσης, θα δημιουργήσει νέα χαρτοφυλάκια και συγκεκριμένα για την αλιεία και τους ωκεανούς, για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, για τη Μεσόγειο Θάλασσα και για την ισότητα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα