Πρώτος σε δημοτικότητα ο Ανδρουλάκης – Στη 2η θέση ο Γερουλάνος – Τέταρτος ο Δούκας

Σχετικά με τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, το 55,4% του γενικού πληθυσμού συμφωνεί ότι «μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα» και το 43% διαφωνεί.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόσο στις εθνικές εκλογές του 2023, όσο και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ έλαβε ποσοστά σημαντικά υψηλότερα του εθνικού μέσου όρου. Είναι εύλογη λοιπόν η προσοχή που ήδη έχουν δώσει στην περιοχή οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος.

Τα ευρήματα της σχετικής δημοσκόπησης που ανέθεσε η εφημερίδα Πελοπόννησος επιβεβαιώνουν ότι στη Δυτική Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ σε όλους τους δείκτες (προοπτικές του κόμματος, δημοτικότητα των στελεχών του, ποσοστά πρόθεσης ψήφου κ.α) καταγράφεται με ισχυρότερα ποσοστά σε σύγκριση με την Επικράτεια.

Σχετικά με τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, το 55,4% του γενικού πληθυσμού συμφωνεί ότι «μπορεί να ξαναγίνει μεγάλο κόμμα» και το 43% διαφωνεί. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται συσπειρωμένοι και αισιοδοξούν για το μέλλον του κόμματος σε ποσοστά από 80% έως 85%.

Ως προς τις δημοτικότητες, στον γενικό πληθυσμό την υψηλότερη έχει ο Ν. Ανδρουλάκης (48,4%), παράλληλα όμως και την υψηλότερη αρνητική. Δεύτερος ο Π. Γερουλάνος (47,2%), η δημοτικότητα του οποίου αποτελεί «παράθυρο ευκαιρίας» για την βελτίωση του σε δείκτες που εξαρτώνται από αυτή. Τέταρτος εμφανίζεται ο Χ. Δούκας (41,5%).

Καταλληλότητα υποψηφίων για την ηγεσία

Στα ευρύτερα εκλογικά σώματα ο Χ. Δούκας προηγείται ελαφρά του Ν. Ανδρουλάκη. Στο εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ συμβαίνει -σε έκταση- το αντίστροφο. Επισημαίνουμε επίσης ότι η σειρά κατάταξης τους είναι άλλη στην δημοτικότητα και άλλη στην καταλληλόλητα, με άλλα λόγια υπάρχει τμήμα εκλογέων που δεν έχει θετική γνώμη για τον Χ. Δούκα αλλά τον θεωρεί καταλληλότερο από τον Ν. Ανδρουλάκη και το αντίστροφο. Κατά συνέπεια, ο Ν. Ανδρουλάκης πρέπει να βελτιώσει την καταλληλότητά του και ο Χ. Δούκας την δημοτικότητα του, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εφημερίδας Πελοπόννησος.

Όριο εκλογικής επιρροής: Η πιθανότητα να λάβουν την ψήφο όσων δηλώνουν πρόθεση να μετέχουν στις εκλογές, είναι υψηλή σε αρκετούς υποψήφιους. Πιθανό είναι να ψηφίσουν τον Ν. Ανδρουλάκη το 61,7%, τον Χ. Δούκα το 56,3%, τον Π. Γερουλάνο το 50,4% και τον Μ. Κατρίνη το 44,2%. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από το εκλογικό σώμα δεν έχουν αποφασίσει οριστικά και ότι οι υποψήφιοι έχουν έντονο ανταγωνισμό. Ότι κατά την προεκλογική περίοδο μπορούν να αλλάξουν πολλά.

Πρόθεση ψήφου Α γύρου: Εάν είχαμε εκλογές σήμερα και εάν ψήφιζαν όσοι σήμερα δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται, στην ΠΔΕ, θα είχαμε αποτελέσματα που φέρνουν πολύ κοντά (στα όρια του στατιστικού λάθους) τον Ν. Ανδρουλάκη με 24,6% και τον Χ. Δούκα με 23,4%. Οι άλλοι υποψήφιοι θα ελάμβαναν: Α. Διαμαντοπούλου 14,5%, Μ. Κατρίνης 13,3% και Π. Γερουλάνος 10,5%. Στους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ οι 2 πρώτοι όπως και η σειρά κατάταξης παραμένουν ίδια, μεταβάλλεται όμως το εύρος της διαφοράς, υπέρ του Ν. Ανδρουλάκη.

Πρόθεση ψήφου Β γύρου – (Χ. Δούκας- Ν. Ανδρουλάκης): Στην ΠΔΕ οι δύο υποψήφιοι λαμβάνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό. Τον Ν. Ανδρουλάκη, στον 2ο γύρο, επιλέγει σε μεγαλύτερο ποσοστό το εκλογικό σώμα του Π. Γερουλάνου και της Α. Διαμαντοπούλου. Τον Χ. Δούκα επιλέγει αναλογικά περισσότερο το εκλογικό σώμα των Μ. Κατρίνη, Μ. Αποστολάκη και Γ. Κανελλάκη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα