Προχωρούν σε μείωση στις προμήθειες των συναλλαγών οι τράπεζες

Το θέμα των προμηθειών των τραπεζικών συναλλαγών απασχολεί έντονα πολίτες, βουλευτές και υπουργούς Προτάσεις και τα πρώτα βήματα για την διευθέτησή του

Το θέμα των προμηθειών των τραπεζικών συναλλαγών απασχολεί έντονα τους πολίτες,γεγονός που απετελέσε αφορμή στο πολιτικό σκηνικό για εντάσεις, ερωτήσεις, διαμάχες και απαντήσεις.
Ξεκινάμε με τη μεταφορά στη Βουλή της προβληματικής αυτής κατάστασης.

Έχουμε πρώτη την ερώτηση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Μάριου Σαλμά, στον υπουργό Οικονομικών.  Σύμφωνα με αυτήν, που εκφράστηκε με έντονο τρόπο, η κυβέρνηση αδρανεί. της Κυβέρνησης.

Δεύτερη την ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με Θέμα: «Γιατί το κυβερνητικό επιτελείο της ΝΔ δεν αξιοποιεί τις νομοθετικές δυνατότητες αναφορικά με τις χρεώσεις προμηθειών των τραπεζών;»
Με τις τράπεζες να δηλώνουν 245 εκατ. ευρώ έσοδα από τις προμήθειες το πρώτο τρίμηνο 2024 και να δείχνουν ότι πραγματικά υπάρχει πρόβλημα.
Οι κινήσεις της κυβέρνησης και ίδίως του υπουργού Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης είχαν ξεκινήσει νωρίτερα. Έτσι στις 25 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, είχε δηλώσει ότι η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία. Τις κάλεσε δε παράλληλα, να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα, με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, για να μην χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η 2η συνάντηση με στελέχη των τραπεζών στις 8 Ιουλίου.

Τα αποτελέσματα των προτροπών τα βλέπουμε από χθες, με την ανακοίνωση της Eurobank ότι θα μκειώσει τις προμήθειές της για δημοφιλείς υπηρεσίες.

Αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της σύντομα και άλλες τράπεζες.

Η κίνηση αυτή είναι σημαντική και εκτιμάται ότι θα προχωρήσει και στη μείωση της διαφοράς επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων που είναι από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα