Η καθημερινότητα σε πρώτο πλάνο

Με έμφαση στα προβλήματα των πολιτών ο νέος οδικός χάρτης της κυβέρνησης-Το ορόσημο της ΔΕΘ και η επανεκκίνηση

Η καθημερινότητα των πολιτών είναι ο υπ’ αριθμόν ένας στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λίγες μόνο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, όπου το μήνυμα των πολιτών ήταν σαφέστατο. Είτε αυτών που προσήλθαν στις κάλπες, είτε αυτών που προτίμησαν την αποχή. Και το μήνυμα ήταν ότι «δεν πάμε καλά».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όπως μάλιστα είπε και ο κ. Μητσοτάκης στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό «έτσι θα πάμε μέχρι τον Σεπτέμβριο, με προσπάθεια στο πεδίο και όσο γίνεται περισσότερες λύσεις». Αυτό τονίζουν σε κάθε ευκαιρία και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θέλοντας να αναδείξουν το πόσο σημαντική είναι για την κυβέρνηση η καθημερινότητα.

Αυτό που υποστηρίζουν από το Μαξίμου είναι να καταγράφονται μετρήσιμα αποτελέσματα, τα οποία θα τα κατανοούν οι πολίτες, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία δείχνουν την δυσαρέσκειά τους για την δύσκολη καθημερινότητα. Αναμφίβολα η ακρίβεια αποτελεί βραχνά για τα νοικοκυριά εδώ και πολλούς μήνες, όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η ανάπτυξη, η βελτίωση των υποδομών, η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας και η μείωση των ανισοτήτων θα αλλάξει το κλίμα.

Επίσης ο πρωθυπουργός εκτιμά πως η βελτίωση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής θα αναδείξει άλλον ένα πυλώνα της κυβερνητικής αποφασιστικότητας. Και βέβαια η επιμονή τους στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, πολλές εκ των οποίων έχουν καθυστερήσει. Το πρωθυπουργικό γραφείο ρίχνει το βάρος στη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων στην προσπάθειά του να πείσει πως πήρε τα μηνύματα της ευρωκάλπης για «αποτέλεσμα» και «ταχύτητα».

Σε αυτό το σχέδιο εντάσσονται και οι επισκέψεις σε χρόνο ρεκόρ του πρωθυπουργού σε κομβικής σημασίας υπουργεία. Όχι μόνο για να τονώσει το ηθικό των υπουργών, αλλά και για να στείλει ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα. Πρώτον της ακρίβειας με την επίσκεψη του στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον Τάκη Θεοδωρικάκο. Δεύτερον σε αυτό της Αγροτικής Ανάπτυξης (Κώστας Τσιάρας), όπου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι γενικά ανάστατοι και προβληματισμένοι και τρίτον στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (Νίκη Κεραμέως), όπου υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με εργατικά θέματα, αλλά και με τους συνταξιούχους.

Όμως λόγω και του καλοκαιριού, όπου οι θερμοκρασίες χτυπούν κόκκινο στην κυβέρνηση έχουν το μυαλό τους και στις πυρκαγιές. Ο στόχος είναι να υπάρξει ο κατάλληλος συντονισμός και σε συνδυασμό με τα drones για τον εντοπισμό των πυρκαγιών και του μέτρου καθαρισμού των οικοπέδων να αποφευχθούν τα χειρότερα. Διότι ουδείς δεν ξεχνά τι συνέβη πέρυσι όπου οι φωτιές σε Ρόδο και στο δάσος της Δαδιάς έκαιγαν για πάνω από μία εβδομάδα.

Ταχύτεροι διορισμοί

Ένας άλλος τομέας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει άμεσα αποτελέσματα είναι να επιταχυνθούν οι διορισμοί στις δημόσιες υπηρεσίες. Κι όπως τόνισε χαρακτηριστικά καις το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο «έχουμε πια εντοπίσει τις ιστορικές παθογένειες». Ήδη το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι με το άνοιγμα των σχολειών όλων των βαθμίδων, δάσκαλοι και καθηγητές που είτε είναι αναπληρωτές, είτε μόνιμοι θα βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους, καθώς θα έχουν λάβει τα φύλλα πορείας πολύ νωρίτερα.

Αυτή η έμφαση που δίνει τις τελευταίες 10 ημέρες ο κ. Μητσοτάκης στα ζητήματα καθημερινότητας αναμφίβολα είναι στην σωστή βάση, καθώς αυτό επιζητούν και οι πολίτες, πέραν της μείωσης των τιμών στα αγαθά. Όμως την ίδια ώρα ο αντιπολιτευτικός λόγος είναι κάτω του μηδενός, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ασχολούνται ως επί το πλείστον με τα δικά τους εσωτερικά ζητήματα με συνέπεια να ελλοχεύει ο κίνδυνος μετά από λίγες ημέρες κι ενόψει των μπάνιων του λαού να υπάρξει νέα κυβερνητική χαλάρωση.

Οι θερινές προτεραιότητες και η ΔΕΘ

Αδιαμφισβήτητα η προσοχή είναι στραμμένη στην μάχη κατά της ακρίβειας, που αποτελεί και το νούμερο ένα πρόβλημα των νοικοκυριών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τα δύσκολα είναι πίσω και όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου «για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν όχι απλά περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ». Μάλιστα, από το Μαξίμου τονίζουν ότι είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι «ο πόλεμος τον οποίο έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα» υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Το ορόσημο είναι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εκεί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει μήνυμα επανεκκίνησης και ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες συζητήσεις για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο. Το τελικό πακέτο θα κλειδώσει στις συσκέψεις που θα γίνουν στο τέλος Αυγούστου και στόχος είναι να είναι κοστολογημένο, ώστε να μην διαταραχτεί η δημοσιονομική ισορροπία

Το οικονομικό πακέτο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν θα πάρουν αύξηση (θα δοθεί στο τέλος του χρόνου), περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025 και νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη χρονιά (προκειμένου μέχρι το τέλος της τετραετίας να φτάσει τα 950 ευρώ). Επίσης, έως το τέλος του 2024 θα τρέξουν οι παρεμβάσεις στο στεγαστικό πεδίο και δρομολογείται: ο πρώτος διαγωνισμός για την κοινωνική αντιπαροχή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ένα ακόμα πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα απευθύνεται σε άτομα έως 50 ετών αλλά και παρεμβάσεις στο Airbnb.

Τέλος, έμφαση δίνεται σε θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών και ενδεικτικά αναφέρεται πως οι παρεμβάσεις θα αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς (στην Αθήνα μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν προστεθεί συνολικά 900 καινούργια λεωφορεία) και την παιδεία (όπου ανακοινώθηκαν 10.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών).

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα