Ο Στέφανος τους κατσικώθηκε και δεν το κουνάει ρούπι

Βαθαίνει το χάσμα στον ΣΥΡΙΖΑ και οι Kasselakistas περιμένουν το Συνέδριο του Οκτωβρίου για το ρεσάλτο στο κόμμα

Ραντεβού τον Οκτώβριο έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ όλοι όσοι συμμετείχαν στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Οι «Kasselakistas» εκτιμούν ότι στο Καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου θα αποκτήσουν την ελευθερία που θέλει ο πρόεδρος για να το νέο ΣΥΡΙΖΑ που ευαγγελίζεται ο αμερικανοθρεμμενος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Από την άλλη οι διαφωνούντες αναμένουν δύο πράγματα. Πρώτον εάν τους βγαίνουν τα κουκιά για να υψώσουν τείχος στα σχέδια του Κασσελάκη και δεύτερον τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό διότι τα περισσότερα από τα 87 βουλευτές και στελέχη που υπέγραψαν την επιστολή πριν από την Κεντρική Επιτροπή έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της κοινής πορείας των δύο κομμάτων. Βέβαια ουδείς απαντά με σαφήνεια για το πώς θα δημιουργηθεί η νέα μεγάλη Κεντροαριστερά. Ένα είναι το βέβαιο: Ότι σε αυτή νέα Κεντροαριστερά δεν επιθυμούν να συμμετάσχει ο Κασσελάκης. Τους προκαλεί αλλεργία και πλέον το δείχνουν.

Όμως το ίδιο ισχύει και από την πλευρά των προεδρικών, οι οποίοι εκτιμούν πως πρέπει ο πρόεδρος του κόμματος να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα. Εξάλλου μόνο όποιος είναι αδαής επί των πολιτικών ζητημάτων δεν κατανοεί ότι το χάσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστιο. Η φράση του κ. Κασσελάκη, «σεβόμαστε το κόμμα μας έμπρακτα από εδώ και πέρα όλοι μας» είναι ενδεικτική των προθέσεών του. Ειδικά η αναφορά του, ότι το καταστατικό διαχωρίζει την προσωπική θέση από την κομματική, και θα πρέπει να πάρουμε θέση: «Αυτό δεν είναι απειλή. Είναι κοινή λογική. Είναι τίμια και έντιμη συμφωνία για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά».

 

Η τελική μάχη

Οι επόμενες εβδομάδες έως το καταστατικό συνέδριο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου θα είναι κρίσιμες για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς τότε θα είναι μια κρίσιμη μάχη, ίσως η τελική μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και των διαφωνούντων. Ο ίδιος θέλησε να καθησυχάσει τους πάντες, λέγοντας πως δεν επιθυμεί ρευστοποίηση του κόμματος, δεν είναι τελικές οι προτάσεις για τις αλλαγή στα όργανα και στη δομή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ιδέες που μπορεί να διαφοροποιηθούν.

Και όμως αυτή η αναφορά του δεν έπεισε τους διαφωνούντες και πολλές ήταν οι στιγμές έντασης στην διαδικασία με σαφείς αιχμές για την στρατηγική του και τις κινήσεις του από πολλά μέλη της ομάδας των «87», εκ των οποίων ορισμένοι έχουν τακτική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Τα επεισόδια προβλέπεται να είναι πολλά μέχρι στο καταστατικό συνέδριο επικυρωθούν οι αλλαγές που υποστηρίζει ο Στ. Κασσελάκης. Οι εντάσεις, θα είναι συνεχείς και μένει να φανεί εάν και πότε θα σπάσει το τεντωμένο σχοινί.

Πάντως, στην Κ.Ε. νικητής ήταν ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς οι προτάσεις των «87» για δύο δημοψηφίσματα απορρίφθηκαν με 80-20 κατά την προεδρική ομάδα (60-40 λένε οι διαφωνούντες), δείγμα ότι σιγά – σιγά όλο και περισσότερο το κόμμα ελέγχεται από τον ίδιο και τους Kasselakistas. Ανεξάρτητα όμως και από αυτή την επικράτηση που είναι όντως σημαντική και σημειολογική καθώς ήταν η πρώτη φορά, μετά το συνέδριο που εμφανίστηκε τόσο οργανωμένη η εσωκομματική αντιπολίτευση, κυριολεκτικά η ενότητα κρέμεται από μια κλωστή και το ενδεχόμενο και νέας διάσπασης αιωρείται πάνω από το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αλλάζει όλα τον Οκτώβριο

Με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να διάγει τον δέκατο μήνα της θητείας του στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, ο δρόμος προς το καταστατικό συνέδριο απόλυτης μετάλλαξης που θα διεξαχθεί -εκτός απροόπτου- αρχές Οκτωβρίου θα είναι σίγουρα ακανθώδης και κακοτράχαλος. Η συγκρουσιακή διάθεση δεν θα αποτραπεί μέχρι τότε, δημοσίως ή υπόγεια: στα Μέσα ενημέρωσης ή στην αίθουσα που διεξήχθη η πρώτη συνεδρίαση της ΚΕ μετά το θυελλώδες Συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Οι σαρωτικές τροποποιήσεις στην υφιστάμενη δομή των οργάνων που οραματίζεται ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική του «άλλαξε τα όλα», και τις οποίες κατέθεσε από το βήμα ως απλές ιδέες προς συζήτηση (που μπορεί να τροποποιηθούν μπορεί και όχι), προκειμένου να χτίσει έναν νέο, δικό του, ΣΥΡΙΖΑ συναντούν ισχυρά προσκόμματα. Η παράταξη βγαίνει από άλλη μια εσωκομματική διαδικασία υψηλού συμβολισμού απολύτως διχασμένη.

Εκ νέου διασπασμένη προσώρας όχι. Ουδείς σε αυτή τη φάση τόλμησε να τραβήξει το καλώδιο από την πρίζα. Προτίμησε ν’ αφήσει το κόμμα σε μηχανική υποστήριξη. Έως ότου η υπάρχουσα καρδιά του σταματήσει να χτυπά.

Οι παρόντες στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν σε κάθε περίπτωση χωρισμένοι. Ούτε οι «νεοπροεδρικοί» ούτε το «μπλοκ Τσίπρα», οι 87 της αντιπολίτευσης, έριξαν σταγόνα νερού στο κρασί τους. Την ώρα που ο Στέφανος Κασσελάκης και οι συν αυτώ αποδομούσαν το αφήγημα του εσωτερικού δημοψηφίσματος ως αντικαταστατικό, οι αντιφρονούντες διεμήνυαν πως είναι η κορυφαία διαδικασία αμεσοδημοκρατίας – την οποία μάλιστα ο πρόεδρος επιδιώκει από την πρώτη ημέρα. Άρα αναιρεί τον εαυτό του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ανέμενε κάτι διαφορετικό απ’ αυτό. Ήταν απόλυτα προετοιμασμένος για το τι θ’ ακούσει κι αρκετά άνετος να το αντιμετωπίσει. Το στενό σακάκι μόνο τον εμπόδισε και το έβγαλε ενόσω χαιρετούσε θερμά φίλους και εχθρούς σε όλες τις σειρές καθισμάτων, αλλά το φόρεσε ξανά προτού ανέβει στο βήμα κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών.

Τα οικονομικά και η βάση

Τα πράγματα ολοένα και χειροτερεύουν, καθώς οι εργαζόμενοι σε Αυγή και Κόκκινο είναι σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ και οι εργαζόμενοι στο κόμμα έχουν να δουν μήνες το χρώμα του χρήματος.

Εκτός από τον πονοκέφαλο στα οικονομικά, πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες και η μαζική, κατά πληροφορίες, άρνηση των Γραμματέων των Νομαρχιακών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ, να συνυπογράφουν κείμενο στήριξης του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, αφού στο κάλεσμα της ηγεσίας φέρονται να ανταποκρίθηκαν μόνο 9 από τους συνολικά 70 Συντονιστές.
Αυτός υπήρξε, κατά ορισμένα στελέχη, και ένας από τους λόγους που ο κ. Κασσελάκης πάτησε το κουμπί της κατάργησης της υφιστάμενης οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε επίπεδο μεσαίων στελεχών διαγράφηκε ακόμη πιο έντονα η απόσταση που χωρίζει την ηγετική ομάδα από τα τοπικά και περιφερειακά κομματικά όργανα που λειτουργούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας πιο κοντά το λουκέτο στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις.
Στην προοπτική αυτή, ο κ. Κασσελάκης μοιάζει αποφασισμένος να υπερκεράσει και στην πράξη την επίσημη οργανωτική δομή της Κουμουνδούρου, εγκαινιάζοντας από το απόγευμα της Πέμπτης την «Ώρα του πολίτη», δηλαδή την αδιαμεσολάβητη επαφή του με απλούς πολίτες που επιθυμούν να συνομιλήσουν μαζί του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα