Επενδυτική βαθμίδα και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες

Μετά από την Eurobank και την Alpha Bank, ο οίκος Moody’s «προβίβασε» την Εθνική και την Πειραιώς

Μετά από την Eurobank και την Alpha Bank που στα μέσα και στα τέλη του Ιουνίου, αντίστοιχα, είδαν τον Moody’s να τις βαθμολογεί στην επενδυτική βαθμίδα, ήρθε η σειρά της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς να «προβιβαστούν» από τον οίκο αξιολόγησης.

Τα καλά μαντάτα ήρθαν στην αρχή της εβδομάδας με την εταιρεία αξιολογήσεων Moody’s Ratings να αναβαθμίζει, συγκεκριμένα, το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της ΕΤΕ στη βαθμίδα Baa2/P-2, καθώς και το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων μη καλυμμένων ομολόγων της τράπεζας στο Baa2 από Ba1.

Παράλληλα, ο οίκος αναβάθμισε τη βασική και την προσαρμοσμένη αξιολόγηση της Εθνικής σε ba1. Στο ίδιο… mood, ο Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο των καταθέσεων της Πειραιώς στη βαθμίδα Baa3/P-3 και των ακάλυπτων ομολόγων της στο Baa3 από Ba2, ομοίως και την βασική και την προσαρμοσμένη αξιολόγηση σε ba2.

Η ισχυρή κερδοφορία, η βελτιωμένη φερεγγυότητα και βεβαίως η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν οι βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν ώστε ο γνωστός οίκος αξιολόγησης να επαναφέρει και τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, ενισχύοντας την πεποίθηση ότι τα… άσχημα είναι πίσω για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Όσο για τα «καλά» των τραπεζών, αυτά τα «βλέπει» μπροστά η Τράπεζα της Ελλάδος που στην τελευταία εκτίμησή της κάνει λόγο για ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος, τόσο μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων άλλων τραπεζών στο εξωτερικό, όσο και μέσω κινήσεων για συμμετοχή ξένων τραπεζών στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα