Μόνο οι ανακοινώσεις μένουν για το deal Παγκρήτιας Τράπεζας και Attica Bank

Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, το ΤΧΣ και η Thrivest Holding έχουν παράσχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις και απομένουν μόνο τα τυπικά

Θέμα χρόνου είναι, όπως όλα συνηγορούν, η στιγμή που το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα έχει ως κύριο σημείο αναφοράς μόνο τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς), αλλά και έναν πέμπτο «παίχτη» που θα τονώσει τον ανταγωνισμό στον τραπεζικό κλάδο.

Ο λόγος για την επικείμενη συνένωση δυνάμεων μεταξύ Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας που έπειτα από σχεδόν μία διετία προσπαθειών που κατέβαλαν οι μέτοχοι της Thrivest Holding, κ.κ. Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου, δείχνει να φτάνει σε αίσιο τέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα 24ωρα επίκειται η συνεδρίαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και μετόχου της Attica Bank, στην οποία θα εγκριθεί το σχέδιο συμφωνίας μετόχων, που συμφωνήθηκε μεταξύ ΤΧΣ και Thrivest Holding, η οποία με τη σειρά της ελέγχει μετοχικά την Παγκρήτια Τράπεζα και ήδη συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank.

Η αλήθεια είναι ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν συγκεκριμένα δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο  που έθεταν αστερίσκους ως προς την επιτυχή έκβαση του deal.  Για το συγκεκριμένο θέμα το iapopsi.gr επικοινώνησε με την Τράπεζα της Ελλάδος και η απάντηση που δόθηκε αρμοδίως είναι ότι δεν υφίσταται το παραμικρό πρόβλημα καθώς και το ΤΧΣ και η Thrivest Holding έχουν παράσχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις και απομένουν μόνο τα τυπικά.

Το νέο τραπεζικό σχήμα που θα προκύψει φιλοδοξεί να προσφέρει πρόσβαση σε χρηματοδότηση στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης σε τραπεζικές πιστώσεις εδώ και χρόνια.

Στήριξη της κυβέρνησης στον 5ο τραπεζικό πυλώνα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το 2023, μιλώντας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Άνοιξε έτσι ο δρόμος για το πρόγραμμα Ηρακλής ΙΙΙ, για τις μη συστημικές τράπεζες , καθιστώντας εφικτή την εξυγίανση της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας. Μετά την συγχώνευση που θα υλοποιηθεί (ιδέα που βρήκε στήριξη από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και το SSM) η νέα τράπεζα θα έχει κάτω από 3% NPEs, 15% CET1 ( χωρίς αναβαλλόμενο φόρο DTC), 10 δις καταθέσεις και 3 δις εξυπηρετούμενα δάνεια. Η νέα Τράπεζα, δηλαδή ο 5ος τραπεζικός πυλώνας, θα έχει μετά την αύξηση book value 650 εκ. ( από μηδενικό που είχαν η ΑΤΤΙΚΗ και η Παγκρήτια εξ αιτίας των αρνητικών ίδιων κεφαλαίων).

 

Η συγχωνευμένη τράπεζα θα είναι η 5η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, με ίσως τον πιο καθαρό και υγιή ισολογισμό από όλες . Στην νέα αυτή τράπεζα η THRIVEST (οι κ.κ. Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου ) θα έχουν 58,5% και το ΤΧΣ 35%. Είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα αλλά ίσως και στην Ευρώπη γίνεται τέτοιο turn around δύο ουσιαστικά πτωχευμένων τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία εξυγιαίνονται σε μια ημέρα .

 

Στόχος του 5ου πυλώνα να ξεκλειδώσει η αγορά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις

 

Παρόλο που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της οικονομίας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας αντιμετωπίζουν χρόνιο πρόβλημα πρόσβασης στις τραπεζικές πιστώσεις και αυτό έχει επίπτωση όχι μόνο στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη, αλλά και στην ίδια την ελληνική οικονομία. Έτσι, στόχος του 5ου πυλώνα είναι να ξεκλειδώσει αυτήν την αγορά για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας, αξιοποιώντας την συσσωρευμένη τεχνογνωσία και την εμπειρία της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας.

 

Η Παγκρήτια Τράπεζα ιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες στο Ηράκλειο, μεγάλωσε και άλλαξε για πάντα το πλαίσιο της τραπεζικής και των χρηματοδοτήσεων στο νησί, προσφέροντας νέες δυνατότητες πρόσβασης σε πιστώσεις στις επιχειρήσεις της Κρήτης. Σήμερα, διαθέτει ισχυρή παρουσία στην Κρήτη και σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ μετά την πρόσφατη εξαγορά των δραστηριοτήτων της HSBC στην Ελλάδα, απέκτησε πρόσβαση σε σημαντικό πελατολόγιο. Παράλληλα, η Attica Bank στηρίζει εδώ και έναν αιώνα την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του τεχνικού κλάδου και διαθέτει τεράστια εμπειρία στις τραπεζικές δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το Φθινόπωρο του 2022, οι προοπτικές της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας δεν ήταν καλές, καθώς είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από την κρίση και όχι μόνο απουσίαζαν τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξή τους, αλλά και βαρύνονταν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την ώρα που ο υπόλοιπος τραπεζικός κλάδος αναπτυσσόταν ραγδαία.

Σήμερα, όμως, για πρώτη φορά ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία.

 

Δικαιώνεται η στρατηγική της Thrivest

 

Πρόκειται για μία δικαίωση της στρατηγικής της Thrivest, οι μέτοχοι της οποίας είχαν γνωρίσει σημαντική κριτική ότι θα έχαναν τα κεφάλαιά τους, εισερχόμενοι στον τραπεζικό κλάδο, όταν εκκινούσαν το εγχείρημα του 5ου τραπεζικού πυλώνα. Αλλά αντίθετα με τις αρνητικές αυτές προβλέψεις, σήμερα δικαιώνονται από τις ίδιες τις εξελίξεις.

 

Μάλιστα, όπως παρατηρούν τραπεζικές πηγές, η επενδυτική ομάδα της Thrivest εισήλθε σε δύο προβληματικές τράπεζες, που είχαν αβέβαιο μέλλον και κατάφερε σε πρώτη φάση όχι μόνο να τις διασώσει, αλλά και να κινήσει σήμερα τις διαδικασίες ώστε να συγκροτηθεί μία πολύ δυνατή, μεγάλη και υγιής τράπεζα, η οποία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο μέλλον.

 

Ο τραπεζικός 5ος πυλώνας είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές κινήσεις στον τραπεζικό χώρο των τελευταίων ετών. Η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας θα φέρει ένα νέο, ισχυρό τραπεζικό ίδρυμα με «δύναμη πυρός» €10 δισ. καταθέσεις, μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και ισχυρή παρουσία καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, έτοιμων να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο πολίτες και επιχειρήσεις.

 

Η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 140 εκατ. ευρώ στις δύο τράπεζες

 

Η Thrivest των κ.κ. Εξάρχου, Καϋμενάκη και Μπάκου είχε συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Παγκρήτιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2022 και ανέλαβε τον έλεγχό της. Στην συνέχεια, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Συνολικά, η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 140 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες και μάλιστα, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, διαφυλάσσοντας την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις μίας τυχόν κατάρρευσης. Μάλιστα, με την επικείμενη συμμετοχή της στην ΑΜΚ της νέας τράπεζας, θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα