Το ΥΠΕΘΟ δεν δίνει παράταση στους λογιστές: «Ο χρόνος επαρκεί για τις δηλώσεις»

Οι φοροτεχνικοί εντόπισαν αστοχίες στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις που απαιτούν τροποποιήσεις, δηλαδή διπλή δουλειά 

Το ημερολόγιο δείχνει 9 Ιουλίου και αυτό σημαίνει ότι απομένουν 17 ημέρες ως την καταληκτική προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.  

Ως αργά χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί σχεδόν 4,4 εκατ. δηλώσεις κι αυτό σημαίνει ότι ως τις 26 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί άλλες περίπου 2,1 εκατ. δηλώσεις. «Ο χρόνος είναι αρκετός», επισημαίνουν αρμοδίως από το ΥΠΕΘΟ, αν και απαιτείται μέσος ημερήσιος ρυθμός άνω των 120 χιλιάδων υποβολών.

Η αλήθεια είναι ότι αν και δόθηκε παράταση με το “καλημέρα”, καθώς άργησε να ανοίξει φέτος το Taxis, το υπουργείο και η ΑΑΔΕ πόνταραν πολλά στην αυτοματοποιημένη υποβολή 1,1 εκατ δηλώσεων μισθωτών- συνταξιούχων, για να “τρέξει” η διαδικασία και να υποσυμφορηθούν τα λογιστικά γραφεία.  

Ωστόσο, σύμφωνα με λογιστές και φοροτεχνικούς, αστοχίες και λάθη στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, που δεν εντοπίστηκαν πριν από την αυτόματη υποβολή στις 2 Ιουλίου, απαιτούν τώρα τροποποιητικές, με διορθώσεις και συμπληρώσεις στοιχείων, δηλαδή διπλή δουλειά.

Τι προβλήματα έχουν εντοπιστεί;

  • Σε δηλώσεις οίκοθεν εκκαθάρισης, υπήρχε πρόβλημα στον πίνακα 8, όπου αναρτήθηκαν λανθασμένα κύριες κατοικίες για τις οποίες είχε ληφθεί το Power Pass το 2022, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαγραφής ή διόρθωσης.
  • Σε περίπτωση που η δήλωση του γονέα υποβλήθηκε αυτόματα και το προστατευόμενο τέκνο είχε εισοδήματα το έτος 2023, το τέκνο δεν μπορεί να υποβάλει Φορολογική Δήλωση, γιατί μπλοκάρεται από την ήδη υποβληθείσα δήλωση του γονιού. Η δήλωση του γονέα δεν επιδέχεται τροποποίηση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να υποβληθεί η δήλωση του τέκνου, καθώς η μία δήλωση μπλοκάρει την άλλη.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου δεν είχαν συμπληρωθεί όλοι οι κωδικοί.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου έλειπαν αυτοκίνητα.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα κυρίες κατοικίες από την περσινή χρονιά.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου το σύστημα μετέφερε λανθασμένα καταβλητέα ενοίκια από την περσινή χρονιά.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν αναπηρίες.
  • Υπεβλήθησαν προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις όπου σε καμία περίπτωση δεν συμπεριλήφθηκαν αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων εφόσον πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2023.
  • Εάν δεν υπήρχε καταχωρημένο IBAN σε φορολογούμενο δεν μπορούσε να υποβληθεί η φορολογική του δήλωση. Όμως στην περίπτωση των οίκοθεν εκκαθαρίσεων, οι δηλώσεις υποβλήθηκαν αυτόματα χωρίς να υπάρχει καταχωρημένο IBAN. Εφόσον διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις, η τροποποιητική φορολογική δήλωση, δεν μπορεί να υποβληθεί για αυτές τις περιπτώσεις, εάν δεν έχει καταχωρηθεί IBAN.
  • Υπάρχουν αναφορές ότι δεν υπάρχει ένδειξη στον κωδικό 023 για την απαλλαγή από την ηλεκτρονική συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών.

Κι έτσι, την ώρα που στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για ταχύτερη υποβολή δηλώσεων κι εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος, φοροτεχνικοί και λογιστές ζητούν παράταση των δηλώσεων ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ η πίεση προς το ΥΠΕΘΟ συνεχίζεται και στη Βουλή με ερωτήσεις βουλευτών.

Η στατιστική ανάλυση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ως τώρα δείχνει ότι δεν έχουν μπει στο σύστημα οι “δύσκολες” περιπτώσεις, δηλαδή κυρίως οι επαγγελματίες που καλούνται να βάλουν φέτος πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των εκκαθαριστικών μόλις το 30% είναι χρεωστικά, με τον μέσο φόρο να φτάνει στα 1.320 ευρώ.

Γιώργος Παππούς – iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα