Μαραντζίδης: «Τραγέλαφος» ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη – Υπάρχει «δυναμική επιστροφής» για τον Τσίπρα

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, δεν χάρισε κάστανα, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «σταλινικές», κάνοντας λόγο για ξεκαθαρη «κρίση ηγεσίας»

Μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, τον οποίο χαρακτήρισε τραγέλαφο, εξαπέλυσε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Νίκος Μαραντζίδης, που καταλόγισε ευθύνες τόσο στον νυν πρόεδρο του κόμματος, τις προτάσεις του οποίου χαρακτήρισε σταλινικές, όσο και σε όσους τον ανέχονται. Μιλώντας για κρίση ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμησε ότι για τον Αλέξη Τσίπρα υπάρχει δυναμική επιστροφής», λέγοντας πως οι σχέσεις των «χαρισματικών ηγετών» με την κοινωνία «δεν τελειώνουν ποτέ».

«Όσοι στοιχειωδώς με ξέρουν, γνωρίζουν ότι λέω αυτό που πιστεύω και αυτό που πιστεύω σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας τραγέλαφος που τη βασική ευθύνη βεβαίως τη φέρνει η ηγεσία του, δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης, αλλά από ένα σημείο και μετά τη φέρουν και οι άνθρωποι που τον ανέχονται», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ερωτηθείς για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε το Σάββατο.

«Αυτά που ακούγονται στον ΣΥΡΙΖΑ μερικές φορές πράγματι προξενούν τα γέλια, άλλες φορές προξενούν τα κλάματα και μερικές φορές απλώς μένεις με ανοιχτό το στόμα, να ακούς, φέρ’ ειπείν, αρχηγό ενός σύγχρονου αριστερού κόμματος, υποτίθεται, να προτείνει στελέχη του κόμματος να λειτουργούν με μοντέλα σταλινικού δημοκρατικού συγκεντρωτισμού που νόμιζα ότι το έχουμε λύσει αυτό το θέμα, όπου να μη μιλάνε δημόσια και να λένε μόνο τα όργανα τα οποία τα συγκαλεί ο πρόεδρος όποτε θυμάται να επιστρέψει από την Αμερική. Τα συγκαλεί όπως τα συγκαλεί, ας πούμε, τις κοινοβουλευτικές ομάδες που δίνεται ο λόγος στους βουλευτές και αυτό να είναι πρόταση λειτουργίας σύγχρονου κόμματος. Να μη μιλήσω για άλλες διαδικασίες. Να μη μιλήσω για τις προτάσεις, πώς να το πω οργανωτικής ανασυγκρότησης, με καινοφανείς ιδέες οργάνων που δεν θυμάμαι καν τα ονόματά τους και αμφιβάλλω αν τα θυμάται και κανένας από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αν τους ρωτήσετε πόσα είναι αυτά», πρόσθεσε.

«Υπάρχει κρίση ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ»

Εν συνεχεία, υπογράμμισε πως «ο κ. Κασσελάκης είναι, ας το πούμε έτσι, ένας ανασταλτικός παράγοντας σε σχέση με ουσιαστικότερες διαδικασίες, οι οποίες οφείλουν να αναπτυχθούν στην ελληνική Κεντροαριστερά σε όλο της το έθνος. Το καταλαβαίνει και ο τελευταίος άνθρωπος σε αυτή τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, η τελευταία έρευνα, θα σας γελάσω την εταιρεία δεν θέλω να κάνω λάθος, έδειχνε ότι ο κ. Κασσελάκης, δηλαδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αρνητικών απόψεων στην ελληνική κοινή γνώμη από κάθε άλλον αρχηγό. Αυτό δεν είναι τυχαίο και δείχνει ακριβώς ότι αυτό το πολιτικό αγκάθι, να το πούμε έτσι, που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ας το ονομάσω κρίση ηγεσίας, είναι κάτι το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Δημιουργεί δυσχέρειες όχι μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν ήταν για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ασχολούμασταν τόσο πολύ, αν και πάλι θα ασχολούμασταν γιατί είναι αξιωματική αντιπολίτευση, έστω και με τόση περιορισμένη δυναμική, αλλά γιατί δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του συνόλου των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς».

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή «δεν είναι τίποτα αυτή τη στιγμή και το εννοώ. Είναι ένα ρευστό και θα το έλεγα σπόνδυλος, ένας σπόνδυλος οργανωτικά, πολιτικός σχηματισμός, όπου τίποτα δεν λειτουργεί εκτός από τα social media του προέδρου. Αυτό το έχουμε αντιληφθεί όλοι (…). Όλο αυτό το πράγμα που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σοβαρό. Και το πρόβλημα είναι ότι η έλλειψη σοβαρότητας που την αντιλαμβάνονται όλοι δεν είναι ένα στοιχείο αν θέλετε πολυτέλεια στα κόμματα. Είναι ένα κρίσιμο στοιχείο το οποίο συνδέεται με την αξιοπιστία τους και με την ικανότητα να διαμορφώσουν όχι μόνο εκλογική και πολιτική επιρροή, αλλά να διαμορφώσουν και σχέσεις όπως είναι η συζήτηση σήμερα, δηλαδή σχέσεις εμπιστοσύνης με άλλα κόμματα. Πώς μπορεί να διαμορφωθεί αυτό το στυλ στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Πώς μπορούν να διαμορφωθούν συνθήκες σοβαρής συνεννόησης των κομμάτων της Κεντροαριστεράς; Αφήστε τα εκλογικά. Δεν μιλάω για τόσο μακριά, για κοινές πρωτοβουλίες. Όταν αλλάζουν οι θέσεις, κανείς, χάνεται στις αλλαγές».

«Δυναμική επιστροφής για τον Αλέξη Τσίπρα»

Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Μαραντζίδης ανέφερε ότι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι το επόμενο διάστημα θα ασχοληθεί με το Ινστιτούτο του.

Ωστόσο εκτίμησε ότι υπάρχει δυναμική επιστροφής.

«Θεωρώ ότι οι χαρισματικοί ηγέτες κάτω από συνθήκες δεν τελειώνουν ποτέ τις σχέσεις τους με τις κοινωνίες τους. Δεν τελειώνουν ποτέ οι σχέσεις αυτές. Είναι αυτό το ίδιον των χαρισματικών ηγετών που άνθρωποι που γεννούν πάθη, μίση, αγάπες, πείτε το όπως θέλετε, που έχουν κινητοποιήσει κόσμο, που έχουν συσπειρώσει κόσμο, διατηρούν πάντα, πάντα μια δυναμική επιστροφής, ανεξάρτητα της θέλησής τους. Το υπογραμμίζω: ανεξάρτητα της θέλησής τους. Δηλαδή αυτοί μπορεί να λένε εγώ τελείωσα αλλά η κοινωνία να μην τους βλέπει έτσι. Η κοινωνία, αυτό που η πρόσφατη δημοσκόπηση έδειχνε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία θέλει την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα για να ηγηθεί ενός σχήματος της Κεντροαριστεράς. Αυτό έγινε παρά την όποια διαβεβαίωση, επιθυμία, δεν ξέρω, του Αλέξη Τσίπρα. Έγινε, διότι η κοινωνία βλέπει στον Αλέξη Τσίπρα εκείνα τα χαρακτηριστικά της ηγεσίας που τουλάχιστον στην Κεντροαριστερά έχουμε ανάγκη για να διαμορφωθεί ξανά ένα μεγάλο ρεύμα. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τις ίδιες τις επιθυμίες του Τσίπρα. Αν ο Τσίπρας θέλει ή δεν θέλει αυτό δεν το ξέρω», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα