Το… ΣΔΙΤ του εγκλήματος: Ιδιώτες και δημόσιοι υπάλληλοι εκβίαζαν καταστηματάρχες

Ακόμη μία μεγάλη επιτυχία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας που εξάρθρωσε εγκληματική οργάνωση, τα ετήσια έσοδα της οποίας ξεπερνούσαν τις €700.000

Μια από τις πιο «αφανείς» υπηρεσίες που διαθέτει η ελληνική πολιτεία η οποία όμως παράγει εξαιρετικά σημαντικό έργο καταπολεμώντας την διαφθορά στους κόλπους των σωμάτων ασφαλείας αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, είναι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

Τρανή απόδειξη της σοβαρής δουλειάς που γίνεται στο αρμόδιο τμήμα που υπάγεται στη «δικαιοδοσία» του χαρτοφυλακίου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοσχοΐδη, είναι ότι μόνο από τις αρχές του τρέχοντος έτους η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας έχει εξιχνιάσει περισσότερες από 30 υποθέσεις διαφθοράς και έχει παραδώσει στη Δικαιοσύνη τους εμπλεκόμενους δημόσιους λειτουργούς που μαζί με ιδιώτες εγκληματούσαν σε βάρος των πολιτών.

Τελευταία επιτυχία της ηγεσίας και των στελεχών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας είναι η υπόθεση που από χθες Κυριακή (7/7) αποτελεί το πρώτο θέμα του εγχώριου αστυνομικού ρεπορτάζ και αυτή είναι η εξάρθρωση εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν σε εκβιάσεις ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Όλα ξεκίνησαν από μία καταγγελία που έφτασε προς καιρού στην εν λόγω υπηρεσία και η οποία αφορούσε συγκεκριμένα την κακουργηματική  δράση μίας γυναίκας που σε συνεργασία με δημοτικούς υπαλλήλους εκβίαζε μαγαζάτορες προκειμένου να αποσπά σημαντικά χρηματικά ποσά με την απειλή επιβολής διοικητικών παραβάσεων.

Έπειτα από μήνες προανακριτικής δουλείας στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. έπεσαν συνολικά 14 άτομα, 5 ιδιώτες και 9 υπάλληλοι τοπικής αυτοδιοίκησης, για τους οποίους η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει κατά περίπτωση τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης, της δωροληψίας υπαλλήλου, της δωροδοκίας υπαλλήλου και της συνέργειας σε αυτή, της πλαστογραφίας, της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, της παράβασης καθήκοντος.

Η οργάνωση φέρεται να είχε ξεκινήσει την παράνομη δράση της τουλάχιστον από την αρχή του 2023 έχοντας για επικεφαλής μία 43χρονη και ένα 64χρονο οι οποίοι είχαν στρατολογήσει και συντόνιζαν μεταξύ άλλων τον προϊστάμενο δημοτικής Αρχής καθώς και άλλους υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. σε δήμους, Δημοτική Αστυνομία, υπηρεσίες Δόμησης, διευθύνσεις Υγειονομικού Ελέγχου, υπουργείο Πολιτισμού κ.λπ.) του νομού Αττικής, που εργάζονταν σε πόστα ελέγχου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχείων και οικοδομικών εργασιών. Εκτός των παραπάνω στο «οργανόγραμμα» ήταν ενταγμένοι κι άλλοι ιδιώτες που είχαν την εξής εμπλοκή:

>> Ένας 41χρονος ιδιώτης, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης, είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα-ταμία παραλαμβάνοντας τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, τα οποία αποθήκευε και εν συνεχεία, κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, διαμοίραζε στα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, εκτελούσε χρέη οδηγού και συνοδού της 43χρονης,

>> Ένας 55χρονος που επίσης είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα αλλά του οδηγού της 43χρονης αρχηγού

>> Μία 75χρονη, συγγενικό πρόσωπο της 43χρονης είχε παραχωρήσει χώρο στην οικία της για την φύλαξη των χρημάτων.

 Έτσι «τύλιγαν» τους μαγαζάτορες

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τον τρόπο με τον οποίο η οργάνωση «κύκλωνε» τα θύματά της, η αρχή γινόταν με τα αρχηγικά μέλη να προσεγγίζουν καταστηματάρχες, κυρίως στην περιοχή της Αθήνας, στους οποίους προσέφεραν και παρείχαν προστασία με σκοπό να αποφύγουν βλάβη της επιχείρησης, μέσω της αποτροπής βεβαίωσης διοικητικών παραβάσεων.

Στη συνέχεια, οι κεφαλές της οργάνωσης έστελναν τους υπαλλήλους να διενεργήσουν ελέγχους στα «μαρκαρισμένα» καταστήματα και να βεβαιώσουν συγκεκριμένες παραβάσεις, αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να προστρέξουν στις «υπηρεσίες» του κυκλώματος προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα καταβάλλοντας χρηματικό αντίτιμο.

Έτσι, οι υπάλληλοι λάμβαναν χρηματικά ποσά προκειμένου να παραβλέπουν διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς και για να βεβαιώνουν ψευδή γεγονότα σε δημόσια έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν μετέβαιναν για τη διενέργεια των απαιτούμενων ελέγχων και συνέτασσαν ψευδή έγγραφα.

 

Ο… τιμοκατάλογος του εκβιασμού

Όπως έχει γίνει γνωστό οι «ταρίφες» που χρέωνε η οργάνωση τους εκβιαζόμενους καταστηματάρχες ήταν ιδιαιτέρως τσουχτερές καθώς μιλάμε για ποσά που κυμαίνονταν από €6.000 έως €16.000 ανά έτος, από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Αν επρόκειτο για περίπτερο η ταρίφα έπεφτε στα €1.500 τον χρόνο, ενώ διακριβώθηκαν και περιπτώσεις που τα μέλη της οργάνωσης εισέπραξαν αμοιβές από €1.000 έως €35.000 για μια παράνομη ενέργεια ή παράλειψη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

>> Υπάλληλος Δημοτικής Αστυνομίας λάμβανε από €3.000 έως και €6.000 ανά κατάστημα, ανά έτος.

>> Υπάλληλος Υπηρεσιών Δόμησης λάμβανε από €1.000 έως και €2.500 ανά περίπτωση.

>> Υπάλληλοι Διευθύνσεων Υγειονομικού Ελέγχου λάμβαναν από €250 έως και €2.000 ανά περίπτωση.

>> Υπάλληλοι Υπουργείου Πολιτισμού λάμβαναν από €6.000 έως και €10.000 ανά περίπτωση.

Οι μέχρι στιγμής έρευνες έχουν φέρει στο φως την τέλεση 47 εκβιασμών, με το συνολικό να υπερβαίνει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα €700.000 ανά έτος , ενώ έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί μεταξύ άλλων €439.140, 26 ρολόγια, μία χρυσή λίρα, 19 κινητά, 3 φορητοί υπολογιστές, 3 σκληροί δίσκοι, 7 φυσίγγια, σπρέι πιπεριού, 96 δισκία αναβολικής ουσίας και πλήθος σφραγίδων, υπεύθυνων δηλώσεων και εγγράφων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα