Κώστας Τσιάρας: «Εντός ημερών θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για την κακοκαιρία Daniel»

«Η καθυστέρηση των χρημάτων οφείλεται στη διασφάλιση σωστής και δικαιότερης πληρωμής, παρά σε μια εξόφληση που πιθανόν θα δημιουργούσε το αίσθημα της αδικίας»

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για τον «Ντάνιελ» όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Τσιάρας.

«Η ολιγοήμερη καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων», όπως τόνισε, προέκυψε «ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα σωστής και δικαιότερης πληρωμής, παρά μια εξόφληση που πιθανόν θα δημιουργήσει το αίσθημα της αδικίας».

Ο κ. Τσιάρας εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός για τις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων, ενώ σημείωσε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει τεθεί υπό επιτήρηση.

«Δίνουμε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ που θα καλύπτει τις σημερινές, ιδιαίτερες, λόγω της κλιματικής κρίσης, ανάγκες των αγροτών. Στόχος μας είναι, επίσης, η πλήρης εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η λειτουργία του κατά τρόπο διαφανή και δίκαιο, σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς» ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις από την κακοκαιρία Daniel.

«Είναι αλήθεια (ότι καθυστέρησε η καταβολή των αποζημιώσεων), αλλά είναι προτιμότερη μια ολιγοήμερη καθυστέρηση για να υπάρχει σωστή και δίκαιη αποζημίωση, παρά μια εξόφληση που πιθανόν θα δημιουργήσει το αίσθημα της αδικίας. Πράττουμε αυτό που πρέπει και λαμβάνουμε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες είτε αφορούν τις υπηρεσίες είτε την απαιτούμενη νομοθετική κάλυψη, ώστε να μπορέσουμε να καταβάλουμε κάθε διαθέσιμο πόρο στους αγρότες που επλήγησαν από τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου».

Όσον αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, τόνισε τα εξής:

«Κατ΄ αρχάς οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι οι αγρότες μας θα λάβουν στο χρόνο που πρέπει τις ενισχύσεις που δικαιούνται. Δεύτερον, πρέπει να διαλυθεί ο μύθος που έχει δημιουργηθεί περί επιτήρησης. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει τεθεί υπό επιτήρηση. Είναι αλήθεια ότι από το 2016 η ΕΕ είχε εντοπίσει δυσλειτουργίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δυστυχώς, στο μεσοδιάστημα δεν έγιναν όλα τα βήματα που ήταν αναγκαίο να γίνουν για την εξυγίανση του Οργανισμού, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να σωρεύονται και να μεγεθύνονται. Συνέπεια αυτών είναι να ζητηθεί από την ΕΕ, ο Οργανισμός να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που θα δίνει απαντήσεις σε 12 ερωτήματα της DG Agri (ήδη έχουν απαντηθεί τα 6 από αυτά και τα υπόλοιπα πρέπει να απαντηθούν έως τις 11 Σεπτεμβρίου) και να ορισθεί, στη συνέχεια, από κοινού, το πλαίσιο της λειτουργίας του. Όλη αυτή η εξέλιξη απέχει από τη λογική της επιτήρησης, με την έννοια που θέλουν να της δώσουν ορισμένοι, κυρίως από το χώρο της αντιπολίτευσης»

Τέλος, για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Θεσσαλίας, σχολίασε: «Τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Θεσσαλίας δεν μπορούμε να τον δούμε ξεκομμένα από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων στην περιοχή. Μέσα από τον συγκεκριμένο φορέα προγραμματίζονται έργα, τα οποία δεν θα λειτουργήσουν μόνο ως αρδευτικά αλλά και ως αντιπλημμυρικά. Και αυτός είναι ο στόχος μας για ολόκληρη τη χώρα.

Μέσα από ενιαίους φορείς διαχείρισης υδάτων σε κάθε Περιφερειακή ενότητα, πρέπει να προγραμματίσουμε έργα που θα είναι αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλοϋποστηριζόμενα, ώστε να επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία, ακόμα και σε συνθήκες ακραίες, όπως αυτές που ζήσαμε τον προηγούμενο Σεπτέμβρη στη Θεσσαλία. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε ήδη από τη Θεσσαλία και θα ακολουθήσουν οι Περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα