Αντίο Ρονάλντο στο Euro καθώς η Γαλλία νίκησε 5-3 στα πέναλτι τους Πορτογάλους

Μοιραίος ο Ζοάο Φέλιξ που εκτέλεσε πέναλτι στο δοκάρι

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποχαιρέτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καθώς η Πορτογαλία γνώρισε την ήττα 5-3 στα πέναλτι από τη Γαλλία που ήταν εύστοχη 100% στη ρώσικη ρουλέτα παρότι στους εκτελεστές δεν ήταν ο Κιλιάν Εμπαπέ που είχε αντικατασταθεί νωρίτερα.

Οι δυο ομάδες μετά από «στείρα» 120 λεπτά, έφτασαν στα πέναλτι όπου μοιραίος αποδείχτηκε ο Ζοάο Φέλιξ που έστειλε την μπάλα στο δοκάρι.

H Γαλλία ήταν εκείνη που στην εκκίνηση του ματς είχε τον έλεγχο και την κατοχή της μπάλας κυκλοφορώντας την και προσπαθώντας να φτάσει στην περιοχή των Πορτογάλων.

Οι Ίβηρες όσο περνούσαν τα λεπτά ισορροπούσαν και το ματς με την αριστερή πτέρυγα των Μέντες και Λεάο να μονοπωλεί το ενδιαφέρον με τους εξαιρετικούς συνδυασμούς των δυο παικτών. Το σύνολο του Μαρτίνεθ ήταν εκείνο που από το δεκάλεπτο και έπειτα, πια, πήρε τα ηνία, χωρίς όμως να καταφέρει να δημιουργήσει κάποια αξιόλογη στιγμή.

Η πρώτη τελική του ματς ήρθε με τη συμπλήρωση 20 λεπτών. Ωραία αντεπίθεση με την μπάλα να μεταφέρεται γρήγορα από τη δεξιά στην αριστερή πτέρυγα και τον Τεό Ερναντές να εξαπολύει ένα δυνατό σουτ το οποίο έδιωξε με δυσκολία ο Ντιόγκο Κόστα.

Ποντάροντας στην ταχύτητα του Εμπαπέ, αλλά και τις δημιουργικές αρετές των χαφ της η Γαλλία πήρε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά ούτε αυτή μπορούσε να δημιουργήσει κάποια τελική, αφού τη μια φορά ο Ντιόγκο Κόστα με τη βοήθεια του Ντίας απομάκρυναν την μπάλα σε γύρισμα του Εμπαπέ, ενώ τη δεύτερη ο σπουδαίος Πέπε, έβαλε μεγαλοπρεπές «στοπ» στον Κόλο-Μουανί.

Χωρίς αλλαγές αλλά με την ίδια διάθεση ξεκίνησαν οι ομάδες το δεύτερο μέρος του ματς με τη Γαλλία να καταγράφει στο 50′ την πρώτη της τελική. Ο Εμπαπέ από τα αριστερά συνέκλινε, έπαιξε το “1-2” με τον Κόλο-Μουανί και σούταρε απευθείας, αλλά μπλόκαρε ο Ντιόγκο Κόστα.

Η «απάντηση» της Πορτογαλίας ήρθε δέκα λεπτά αργότερα με διπλή καλή στιγμή. Ο Κανσέλο με πάσα με το εξωτερικό είδε την κίνηση του Μπρούνο Φερνάντες που πάτησε περιοχή και σούταρε, αλλά είδε τον Μενιάν να αποκρούει, ενώ στη συνέχεια ο Κανσέλο επιχείρησε φαλτσαριστό σουτ με την μπάλα να φεύγει άουτ.

Οι Ίβηρες παρέμειναν μπροστά και στο 63′ έφτασαν ξανά κοντά στο γκολ. Ο Λεάο από τα αριστερά πέρασε στον Βιτίνια που πλάσαρε στην κίνηση, ο Μενιάν έδιωξε ενστικτωδώς, με τον Ρονάλντο να προσπαθεί να πάρει το «ριμπάουντ» και τον πορτιέρε της Μίλαν να διώχνει με τα πόδια σε κόρνερ.

Ήταν η στιγμή της Γαλλίας να απειλήσει την Πορτογαλία και αυτό έγινε στο 66 με μια πολύ καλή ευκαιρία. Ο Κουντέ με τον Κόλο-Μουανί συνδυάστηκαν υπέροχα και ο Γάλλος φορ σε μια φάση «deja vu» με εκείνη του τελικού του Μουντιάλ, βγήκε στο τετ-α-τετ, σούταρε, αλλά με ένα μεγάλο τάκλιν ο Ρούμπεν Ντίας έδιωξε σε κόρνερ.

Αυτή όμως δεν ήταν η φορά που η Γαλλία έγινε πιο επικίνδυνη, καθώς υπήρχε εκείνη του 70ου λεπτού. Ο Ντεμπελέ, που είχε περάσει νωρίτερα στο ματς, έκανε τρομερή ενέργεια από τα αριστερά, επιχείρησε το γύρισμα, η μπάλα κόντραρε και έφτασε στον Καμαβινγκά που έμεινε αφύλακτος, αλλά σούταρε άουτ!

Μαρτίνεθ και Ντεσάν προχώρησαν σε αλλαγές με την Πορτογαλία να μην είναι ιδιαίτερα απειλητική, έχοντας κυρίως την προσοχή της στραμμένη στα μετόπισθεν.

Στο 74′ ο Ντεμπελέ με όμορφη ατομική ενέργεια και πλασέ έστειλε την μπάλα άουτ, ενώ τα δυο σουτ του Εμπαπέ στο 88′ και το 90’+3′ δεν ήταν ικανά να ανησυχήσουν τον Ντιόγκο Κόστα, με το ματς να οδηγείται στην παράταση.

Πιο δραστήρια η Πορτογαλία στο πρώτο 15λεπτο της παράτασης και πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο 103′. Ο εντυπωσιακός Κονσεϊσάο έκανε τρομερή ενέργεια από τα δεξιά και αφού πέρασε τον Ερναντές, πάτησε περιοχή και γύρισε στον Ρονάλντο, ο οποίος έκανε απογοητευτικό τελείωμα.

Η Γαλλία έμοιαζε… μπερδεμένη καθώς, η αντικατάσταση του Γκριεζμάν την αποσυντόνισε με αποτέλεσμα οι παίκτες του Μαρτίνεθ να φτάνουν με περισσότερες αξιώσεις κοντά στην «τρικολόρ» περιοχή. Στο 102ο λεπτό ήρθε η μεγαλύτερη ίσως στιγμή του ματς και είχε και αυτή πορτογαλική… προέλευση.

Ο Κονσεϊσάο από τα δεξιά έκανε τη σέντρα ο Σαλιμπά την έστειλε ξανά στον βραχύσωμο εξτρέμ που με το κεφάλι άμεσα πέρασε στον Λεάο που με τη μια πλάσαρε, όμως με σωτήρια επέμβαση ο Λεάο έσωσε τη Γαλλία.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

Ντεμπελέ. Γκολ. 1-0 η Γαλλία
Ρονάλντο. Γκολ. 1-1 η Πορτογαλία
Φοφανά. Γκολ. 2-1 η Γαλλία
Μπερνάρντο Σίλβα. Γκολ. 2-2 η Πορτογαλία
Κουντέ. Γκολ. 3-2 η Γαλλία
Ζοάο Φέλιξ. Δοκάρι! Μένει το 3-2
Μπαρκολά. Γκολ. 4-2 η Γαλλία
Νούνο Μέντες. Γκολ. 4-3 μειώνει η Πορτογαλία
Τεό Ερναντέζ. Γκολ. 5-3, πέρασε η Γαλλία!

Πορτογαλία (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Ντιόγκο Κόστα, Νούνο Μέντες, Πέπε, Ντίας, Ζοάο Κανσέλο (74’ Σεμέντο), Βιτίνια, Ζοάο Παλίνια (90’ Ρούμπεν Νέβες), Μπερνάρντο Σίλβα, Μπρούνο Φερνάντες (74’ Κονσεϊσάο), Λεάο (106’ Ζοάο Φέλιξ), Ρονάλντο.

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Μενιάν, Ερναντέζ, Σαλιμπά, Ουπαμεκανό, Κουντέ, Τσουαμενί, Καντέ, Καμαβίνγκα (91’ Γιουσούφ Φοφανά), Γκριεζμάν (67’ Ντεμπελέ), Κόλο Μουανί (86’ Τουράμ), Εμπαπέ (106’ Μπαρκολά).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα