“ΚΑΝΟΝΙΕΣ” ΣΑΜΑΡΑ, κεφ. 5: Η μετάλλαξη του νεοδημοκρατικού DNA και η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης:

«Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε την κεντρο-δεξιά να τον κυβερνήσει, κι όχι τους… πολιτικούς "Γιατρούς χωρίς Σύνορα"», επιμένει ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο έντονος σκεπτικισμός που διακατέχει τον Αντώνη Σαμαρά σχετικά την «περπατησιά» της Νέας Δημοκρατίας επί προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι κάτι που ο Μεσσήνιος πρώην πρόεδρος του κόμματος το εξέφρασε πρώτη φορά από το πόντιουμ της παρουσίασης του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη.

Είναι μια προ καιρού διακηρυγμένη πεποίθησή του, την οποία μετά λύπης του βλέπει να επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο, άλλοτε με τις αθρόες μεταγραφές στελεχών από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ του σημιτικού ΠΑΣΟΚ και άλλοτε κάνοντας πράξη πολιτικές που θα περίμενε κάποιος να τις δει από άλλα κόμματα.

«Έχει γίνει κατανοητό ότι, επειδή μετά τις περυσινές εκλογές υιοθετήσαμε θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά θεμάτων, διαλύθηκε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που χτίσαμε από τη συγκυβέρνηση 2012-2014;» αναρωτήθηκε στην ομιλία του ο Αντ. Σαμαράς, για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι «η Νέα Δημοκρατία είχε πάντοτε πόρτες ανοιχτές αλλά όχι πόρτες ιδεολογικά αφύλακτες. Είναι άλλο πράγμα η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη.».

Σύμφωνα, πάντα, με τον πρώην πρωθυπουργό, θα ήταν ευχή έργον να αναρωτηθούν ορισμένοι εάν για το ιστορικά αρνητικό εκλογικό αυτό αποτέλεσμα για την «γαλάζια» παράταξη, για το ρεκόρ της αποχής και για την σταθεροποίηση του υπερδεξιού-λαϊκίστικου μπλοκ σε υψηλά ποσοστά, ευθύνεται και η αντίληψη περί αποϊδεολογικοποίησης. «Συνιστά μήπως πολιτική πρόταση το “ούτε Δεξιά, ούτε Κέντρο, ούτε Αριστερά, μόνο μπροστά”; Τι σημαίνει όταν λέμε ότι τα “προβλήματα δεν έχουν χρώμα”; Πώς δεν έχουν; Για παράδειγμα, ο γάμος των ομόφυλων για την Αριστερά είναι “μια χαρά”, για εμάς είναι πρόβλημα!» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Μεσσήνιου που λίγο παρακάτω είπε το μνημειώδες: «Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε την κεντρο-δεξιά να τον κυβερνήσει, κι όχι τους… πολιτικούς “Γιατρούς χωρίς Σύνορα”.».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα