Δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν μιλάει το Επιτελικό Κράτος

Ενοχλημένο το Μαξίμου απάντησε με αστείες διαρροές στην σκληρή κριτική που άσκησαν πρωτίστως ο Αντώνης Σαμαράς και καλυμμένα ο Κ. Καραμανλής

Σε βουδιστικό ναό στο Νίκο, μία ιαπωνική πόλη 100 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο υπάρχει μία αναπαράσταση χαραγμένη σε ξύλο με τρεις πίθηκους. Ο ένας έχει τα χέρια στα μάτια, ο δεύτερος στα αφτιά και ο τρίτος στο στόμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα ονόματά που τους έχουν δώσει οι Ιάπωνες είναι Μισάρου, Κικασάρου και Ιουασάρου και σημαίνουν αντίστοιχα «Δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλάω». Οι τρεις σοφοί πίθηκοι αντιπροσωπεύουν την έννοια του να μην βλέπεις κακό, να μην ακούς κακό, να μην μιλάς για κακό. Και αποτελούν μέρος της ανατολικής κουλτούρας. Μάλιστα οι τρεις «σοφοί πίθηκοι» γνώρισαν δόξα και στην Ευρώπη, καθώς από το 14ο αιώνα γράφτηκε το γαλλικό απόφθεγμα «Pour vivre en paix il faut etre aveugle, sourd et muet» (Για να ζήσει κάποιος εν ειρήνη πρέπει να είναι τυφλός, κουφός και μουγκός) και το σύγχρονο αγγλικό «Hear no evil, see no evil, speak no evil» (Να μην ακούς, να μη βλέπεις, να μη λες άσχημα πράγματα).

Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η αντίδραση της κυβέρνησης και του Μαξίμου στην σκληρή αλλά δίκαιη κριτική που άσκησαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής την προηγούμενη Δευτέρα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου μπροστά σε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο, που νιώθει να πνίγεται από την ιδεολογική στροφή που έχει επιβάλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράταξη τους.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί μίλησαν για συγκεκριμένα θέματα, άσκησαν κριτική όχι μόνο για την ιδεολογική στροφή του κόμματος, ή για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, αλλά αναφέρθηκαν και στα βασικά καθημερινά προβλήματα της καθημερινότητας που ταλανίζουν όλες τις οικογένειες. Μάλιστα η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για μείωση του ΦΠΑ -ναι μεν είναι ίδια με αυτή των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- αλλά υπενθύμισε ότι λόγω της μείωσης του ΦΠΑ που επέβαλλε επί πρωθυπουργίας του την εποχή των μνημονίων και κόντρα στην τρόικα, τα έσοδα ήταν μεγαλύτερα για το κράτος και το κυριότερο ικανοποίησε τους πολίτες.

Και τι απάντησε σε όλα όσα είπαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας; «Δεν είναι κοινότοπο, αλλά δεν σχολιάζουμε ομιλίες πρώην πρωθυπουργών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφερόμενος στις ομιλίες του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, στις οποίες εξαπέλυσαν επιθέσεις για την πολιτική που ακολουθείται από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και οι… γνωστές διαρροές

Όμως την ίδια ώρα που ο κ. Μαρινάκης εξέφραζε την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης, υπήρξαν δημοσιεύματα σε ΜΜΕ που έχουν πρόσβαση στο Μαξίμου τα οποία πληροφορούσαν για οριστική ρήξη του πρωθυπουργού με τον Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα ανέφεραν ότι το Μαξίμου έχει επιλέξει να υποβαθμίζει τα όσα λέει ο πρώην πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς σε κάθε ευκαιρία αναβαθμίζει την ρητορική του». Προφανώς οι συγκεκριμένοι κύκλοι, αγνοούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς διαχρονικά αποτελούσε το αποκούμπι των ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως λαϊκοί δεξιοί.

Όμως η διαρροή δεν είναι απάντηση σε όλα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός. Τουναντίον δείχνει την ενόχληση και του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντος του, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα και όχι μόνο στα εθνικά θέματα, ή στις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες, αλλά και την Ευρώπη. Ενόχλησε περισσότερο, καθώς αποδόμησε πλήρως την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Τι είπε ο κ. Σαμαράς; Ότι «το μεγαλύτερο δομικό πρόβλημα είναι η ανυπαρξία ουσιαστικού ανταγωνισμού σε μεγάλο πεδίο της παραγωγικής δραστηριότητας. Έχουν σχηματιστεί καρτέλ κι ολιγοπώλια σε πολλά πεδία, όπως για παράδειγμα στην ενέργεια, στην τηλεφωνία, στα σούπερ-μάρκετ. Αντιθέτως σε πεδία υγιούς ανταγωνισμού και η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας αυξάνονται, και οι τιμές ποικίλλουν. Για να επιτευχθεί ο έλεγχος των καρτέλ πρέπει να ενισχυθεί ουσιωδώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού και να μετατραπεί σε Σώμα πανίσχυρο κι οργανωμένο. Ο έλεγχος όμως των καρτέλ επιβάλλεται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ταλανίζει τους πολίτες. Ακρίβεια παντού, στην στέγαση, στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στην εκπαίδευση, στο νοικοκυριό συνολικά. Οι φιλελεύθερες παρεμβάσεις δεν γίνονται με τις «μάχες του τελάρου», «τα καλάθια», τα «κουπόνια», τα παρακάλια και την οριζόντια φορολόγηση. Γίνονται μόνο με σκληρή δουλειά, ουσιαστικό διάλογο για τις αιτίες με τους κατ’ εξοχήν ειδικούς της αγοράς. Και με μέτρα ουσίας. Όπως η μείωση του ΦΠΑ, που θυμίζω έγινε επί κυβερνήσεως 2012-2014, κόντρα στις απαιτήσεις της Τρόϊκα. Και πέτυχε».

Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό ο κ. Σαμαράς. Έστειλε ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν κατανόησε την ψήφο των πολιτών. Και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα των πολιτών στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν ήταν να …συνεχιστεί η ασκούμενη πολιτική τρέχοντας ακόμα πιο γρήγορα! Ήταν το ακριβώς αντίθετο, να αλλάξει άμεσα. Πολύ περισσότερο που έχουμε πληθωρισμό κόστους κι όχι ζήτησης, και το δημόσιο χρέος, σε απόλυτους αριθμούς, αυξάνεται».

Προσπάθεια σαμποτάζ

Η αλήθεια είναι ότι από το Μαξίμου έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να μην πάνε βουλευτές στην εκδήλωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια ώρα προγραμματίστηκε ολομέλεια της Βουλής, όπου ειπώθηκε κάτι για υποχρεωτική παρουσία των βουλευτών. Κι όμως στην εκδήλωση προσέτρεξαν πολλοί βουλευτές που ήθελαν να νιώσουν ότι βρίσκονται στο σπίτι τους και όχι… φιλοξενούμενοι από τους μουσαφίρηδες του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και των άλλων κινήσεων της Κεντροαριστεράς. Κάτι που το «κάρφωσε» και ο Κώστας Καραμανλής που έλκανε λόγο για αυταρέσκεια και αλαζονεία, οι οποίες φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. «Φανερώνουν στην ουσία υπεροψία για την άλλη άποψη, δογματικές αγκυλώσεις, περιφρόνηση για τους πολλούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες τους. Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη», είπε σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός. Και όπως έλεγαν όλοι οι παριστάμενοι «ο κ. Καραμανλής φωτογράφισε τους… στυλοβάτες του Επιτελικού κράτους».
Μπορεί στην ανατολίτικη κουλτούρα να χρησιμοποιούν την φράση «δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλάω». Στην συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει γάντι για το Μαξίμου ο στίχος από μία επιτυχία του Μανώλη Μητσιά «τι να πούμε τι, τι να τραγουδήσουμε»

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα