Αιφνιδιαστική επίσκεψη του φιλορώσου Όρμπαν στο Κίεβο: Tι ζητά από τον Ζελένσκι

Πρόκειται το πρώτο ταξίδι του Ούγγρου πρωθυπουργού στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας πριν από 28 μήνες

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν έφτασε στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο για συνομιλίες με τον Ζελένσκι, το πρώτο ταξίδι του πιο φιλορώσου ηγέτη της Ευρώπης στην ουκρανική πρωτεύουσα από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Ρωσίας πριν από 28 μήνες, αναφέρει η Guardian.

Η επίσκεψη το πρωί της Τρίτης του Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος επικρίνει ευθέως τη δυτική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, πραγματοποιείται μία ημέρα αφότου η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, προς απογοήτευση πολλών άλλων Ευρωπαίων πολιτικών, δεδομένων των συχνών συγκρούσεων της χώρας με τις Βρυξέλλες για θέματα εσωτερικού σε σχέση με το κράτος δικαίου και εξωτερικής πολιτικής.

«Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις δυνατότητες επίτευξης ειρήνης, καθώς και στα τρέχοντα ζητήματα των διμερών σχέσεων Ουγγαρίας-Ουκρανίας», έγραψε ο εκπρόσωπος του Όρμπαν, Ζόλταν Κόβατς, στο X.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αυτοκινητοπομπή του Όρμπαν έφτασε στην ουγγρική πρεσβεία στο Κίεβο. Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν οι δύο ηγέτες σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν ενημέρωση Τύπου μετά τις συνομιλίες τους.

Η Ουγγαρία έχει έρθει σε αντιπαράθεση με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ για τη συνεχή ανάπτυξη στενών δεσμών του Όρμπαν με τη Ρωσία και την άρνησή του να στείλει όπλα στην Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Βουδαπέστης τον Μάιο να αποκαλεί τα σχέδια για βοήθεια στην εμπόλεμη χώρα «τρελή αποστολή».

Η Βουδαπέστη έχει διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους με τη Μόσχα, και ο υπουργός Εξωτερικών του Όρμπαν, έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον πέντε ταξίδια στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου, με πιο πρόσφατο ταξίδι για να επισκεφθεί ένα οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη τον περασμένο μήνα.

Η Ουγγαρία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν θα μπλοκάρει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ σχετικά με την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, εφόσον η Βουδαπέστη δεν εμπλέκεται στη βοήθεια.

Ο Όρμπαν υποστήριξε επίσης πρόσφατα τον Μαρκ Ρούτε για να γίνει ο επόμενος επικεφαλής του ΝΑΤΟ με τη διαβεβαίωση ότι οι δυνάμεις και οι οικονομικοί πόροι της Ουγγαρίας δεν θα δεσμευτούν για τη στήριξη της Ουκρανίας.

Μία από τις πηγές της Βουδαπέστης δήλωσε ότι το σχέδιο του Όρμπαν να επισκεφθεί το Κίεβο προέκυψε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις για το θέμα των δικαιωμάτων της ουγγρόφωνης μειονότητας της Ουκρανίας, η οποία ζει στο δυτικότερο τμήμα της Ουκρανίας, κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.

«Προϋπόθεση για τη συνάντηση ήταν να επιλυθεί το ζήτημα των δικαιωμάτων ιθαγένειας. Τις τελευταίες εβδομάδες επιτεύχθηκε συμφωνία. Θα μπορέσουν να το ανακοινώσουν ως επιτυχία», δήλωσε πηγή στη Βουδαπέστη με γνώση της προετοιμασίας της επίσκεψης.

Ενώ τα δικαιώματα ιθαγένειας ήταν ένα από τα πιο ηχηρά παράπονα της Βουδαπέστης όσον αφορά την Ουκρανία, οι επικριτές του Όρμπαν τον έχουν κατηγορήσει ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα ως προπέτασμα καπνού για να διευκολύνει την προώθηση των ρωσικών διεκδικήσεων σχετικά με τη σύγκρουση.

Ο Ζελένσκι και ο Όρμπαν έχουν συγκρουστεί πολλές φορές από την έναρξη της πλήρους εισβολής. Ο Όρμπαν συμπεριέλαβε τον Ζελένσκι σε έναν κατάλογο «αντιπάλων» που υποτίθεται ότι συνωμότησαν εναντίον του και υποστήριξαν την αντιπολίτευση, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε προσωπικά τον Ούγγρο ηγέτη για την έλλειψη υποστήριξης προς το Κίεβο τις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας. Οι δύο ηγέτες εθεάθησαν για τελευταία φορά να έχουν μια ζωηρή ανταλλαγή απόψεων στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 27 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα