Σαμαράς-Καραμανλής: Έθεσαν ζητήματα ιδεολογίας και στρατηγικής

αυτό που ουσιαστικά ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό, είναι να αναγνωρίσει τα λάθη του και να χαράξει νέα πορεία με στροφή 180 μοιρών

Για πρώτη φορά, μετά τις ευρωεκλογές και τις χαμηλές πτήσεις της  Νέας Δημορατίας, φαίνεται να χαλάει το καλό κλίμα συναίνεσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και να προβάλλονται ενστάσεις και επισημάνσεις για λάθη στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Κλίμα που έγινε ακόμη πιο έντονο μετά τους σκληρούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησαν οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής.

Η πιο σοβαρή διαφωνία, που εκφράστηκε και στη διάρκεια των ομιλιών των βουλευτών του κόμματος στη συνεδρίαση της Κ.Ο., αφορά στην παραδοχή Μητσοτάκη πως έλαβε το μήνυμα και πως θα πρέπει να επιταχύνει το έργο της κυβέρνησής του, να προχωρήσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και να ελέγξει την ακρίβεια.

«Ούτε αριστερά, ούτε δεξιά, ούτε κέντρο, μόνον μπροστά», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε απαντώντας σε όσους μιλούσαν για δεξιά στροφή ή προσανατολισμό προς το κέντρο, για να υπενθυμίσει την ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ που λέει ότι η παράταξη δεν βάζει ταμπέλες. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, έκανε επίθεση στη θεωρούμενη ως πατριωτική δεξιά τονίζοντας εμφατικά: «Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ».

Οι αναφορές του δε στη φυσιογνωμία και τις ιδεολογικές καταβολές του κόμματος έκαναν λόγο για καλοπροαίρετους σχολιαστές και ότι ο ίδιος θα έβλεπε πολύ θετικά μια επιστροφή στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Αυτός αποιδεολογικοποίησε την κομματική ταυτότητα της ΝΔ. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παραταξη, αυτή οραματίστηκα, αυτή υπηρέτησα, αυτή η στρατηγική έχει δώσει σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις 40%. Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να επιστρέψει σε ιδεολογική περιχαράκωση την οποία πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η παράταξη».

Οι ομιλίες Σαμαρά-Καραμανλή

Οι δύο όμως πρωθυπουργοί, όπως και πριν στελέχη της Κ.Ο. (Σαλμάς, Κακλαμάνης, Καράογλου, Βλάσης, Χρυσομάλλης, Μηταράκης, Ανδριανός, Οικονόμου,  Στυλιανίδης, Πασχαλίδης), αμφισβήτησαν τη συγκεκριμένη ερμηνεία, ασκώντας δριμεία κριτική, πολύ πιο σκληρή από εκείνη της αντιπολίτευσης. ΄Αγγιξαν, μάλιστα, την ουσία της πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για την οποία και εξέφρασαν βάσιμες αντιρρήσεις.

Στην Άποψη γράφαμε στις 30/6 πως «δεν θα είναι κεραυνός εν αιθρία οι παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά» και δεν πέσαμε έξω.

Ο Κώστα Καραμανλής άφησε προσωπικές αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και παλαιότερα για το θέμα των υποκλοπών.

Ο Αντώνης Σαμαράς καταλόγισε στον πρωθυπουργό αλαζονεία, αδυναμία να αντιληφθεί την κοινωνία, συρρίκνωση της παράταξης, αποτυχία στην αντιμετώπιση των καρτέλ και της ακρίβειας, εθνικές προσβολές και υποχωρήσεις.

Οι αντιδράσεις του κοινού σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως, όπως και η παρουσία μεγαλοστελεχών αλλά και η βασική επισήμανση πως αυτό που ουσιαστικά ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό, είναι να αναγνωρίσει τα λάθη του και να χαράξει νέα πορεία με στροφή 180 μοιρών.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα