Καιροσκόπος με ή χωρίς τήβεννο;

«Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν», δήλωνε στις 8 Μαρτίου 2024 ο Αλέξης Τσίπρας, την ημέρα που η κυβέρνηση ψήφιζε το νομοσχέδιο που προέβλεπε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. «Η Παιδεία είναι πολύ σοβαρή εθνική υπόθεση για να την αφήσουν οι δημοκρατικοί άνθρωποι στο έλεος της κυβερνητικής αλαζονείας και της κερδοσκοπίας». Μερικούς μήνες μετά, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Koç University, της Κωνσταντινούπολης.

Το ερώτημα όσο αφελές κι αν είναι, αφορά την αλλαγή της στάσης του. Αν ο κ. Τσίπρας άλλαξε τις αντιλήψεις του για την ιδιωτική εκπαίδευση και την ενσωμάτωσή της σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα ανοιχτό στις νέες προκλήσεις, ας το δηλώσει και ας αναιρέσει την προηγούμενη επιθετική του στάση απέναντι σε οποιαδήποτε  αλλαγή στο εκπαιδευτικό status. Αν δικαιολογεί τη λειτουργία κάποιων ιδωτικών πανεπιστημίων εγνωσμένου κύρους ή τα αποδέχεται απλώς… στο εξωτερικό, θα πρέπει να το επισημάνει με σαφήνεια, γιατί μένουν οι εντυπώσεις των δηλώσεων και παρεξηγούνται από το μαθητικό και φοιτητικό κοινό.

Επίτιμος διδάκτωρ

Να θυμήσουμε πως τον περασμένο Μάρτιο, στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης του Νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία Μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών Ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν περάσει μπροστά, ενθαρρύνοντας και πατρονάροντας, όπου μπορούσαν, τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις Πανεπιστημίων. Οι αντιπαραθέσεις δε και μέσα στη Βουλή ήταν εξαιρετικές έντονες.

Το Koç University ιδρύθηκε το 1993 από τον επιχειρηματία και κατασκευαστή αυτοκινήτων Vehbi Koç (Βεχμπί Κότς) μεγιστάνα επιχειρηματία και λένε πως διακρίνεται για το υψηλό status σπουδών στην οικονομία, ιατρική, κοινωνικές επιστήμες, Sciences and Engineering, Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Οι δηλώσεις Τσίπρα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί σήμερα, μια αντιδραστική ρεβάνς. Νομοθετεί τη δυνατότητα ίδρυσης κερδοσκοπικών ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος. Αλήθεια, γιατί τόσα χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ενώ η ΝΔ σταθερά υποστηρίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ουδέποτε διανοήθηκε να προχωρήσει ή να προτείνει τη νομοθέτησή τους, δίχως την αναθεώρηση του άρθρου 16; Σήμερα ανακάλυψαν ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί εμπόδιο; Προφανώς όχι».

Μάλιστα, υποστήριζε πως «πρόκειται για άλλη μια ευκαιρία κερδοσκοπίας ημετέρων συμφερόντων. Τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να περιμένει τα 3 χρόνια, που απαιτούνται για την επόμενη Συνταγματική αναθεώρηση. Καμιά μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση, οσοδήποτε αναγκαία, δεν μπορεί να γίνει χωρίς σοβαρό διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους και την κοινωνία. Χωρίς τα υλικά μέσα για την εφαρμογή της. Χωρίς την αναγκαία κοινωνική συναίνεση. Γι’ αυτό, ακόμα κι αν η ίδρυση – παρά το Σύνταγμα- ιδιωτικών και κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, γίνει σήμερα νόμος του κράτους, ένα είναι σίγουρο: Δεν θα ευδοκιμήσει».

Άλλη μια «διάκριση»

Όμως, η αντιφατική συμπεριφορά του πρώην πρωθυπουργού, είχε φανεί και το 2016, όταν είχε και πάλι ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας Πολιτικής Οικονομίας από το ιδιωτικό οικονομικό πανεπιστήμιο της Σμύρνης, το «İzmir Ekonomi Üniversitesi» («Ιδιωτικό Πανεπιστημιακό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» που συστάθηκε το 2001 από το Οικονομικό Επιμελητήριο Σμύρνης και ελέγχεται από πολυμελές «Διοικητικό Συμβούλιο» ή «Συμβούλιο Θεματοφυλάκων»). Πρόκειται για άλλο ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Μη-Κρατικό, μη-κερδοσκοπικό, όπως αυτά που επιχειρεί να φέρει στην Ελλάδα και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο τότε μάλιστα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε γράψει στο twitter: «Ο Αλ. Τσίπρας δεν θα γινόταν ποτέ διδάκτορας στην Ελλάδα γιατί δεν συμφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Κι ενώ το 2016, ο ανατρεπτικός Αλέξης Τσίπρας είχε φωτογραφηθεί φορώντας κοστούμι χωρίς γραβάτα και χωρίς τήβεννο κρατώντας τον σχετικό πάπυρο του τίτλου που του απένειμε το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Σμύρνης, στη φετινή ανακήρυξή του από το Koç University έδειξε τη στροφή του και στην… εμφάνιση: φόρεσε τήβεννο, όπως και ήταν επιβεβλημένο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα