Εγκαίνια για το Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης – Κυρανάκης: «Αγοραπωλησία ακόμη και μέσα σε μία ημέρα»

«Όλες οι υποβολές πράξεων μπορούν να γίνονται μέσω των ψηφιακών εργαλείων κτηματολογίου, που είναι από σήμερα διαθέσιμα» τόνισε ο υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη, πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο τα εγκαίνια του του Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης που βρίσκεται στην οδό Μετεώρων 31 στην περιοχή Κατσαμπάς.

Ο κ. Κυρανάκης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στον κομβικής σημασίας ρόλο του Γραφείου σε ό,τι έχει να κάνει με την προώθηση των εκκρεμοτήτων που είχαν συσσωρευτεί, σχολιάζοντας πως το γεγονός ότι το Κτηματολογικό Γραφείο περνάει από την αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, πρακτικά σημαίνει ότι «από σήμερα είναι διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες για πολίτες και επαγγελματίες, για υποβολή πράξεων στο κτηματολόγιο» και πως αυτό συνεπάγεται πως «για μια πράξη αγοραπωλησίας, η οποία μέχρι τώρα μπορεί να έπαιρνε 10 και 12 μήνες να μεταγραφεί, από σήμερα με το akinita.gov.gr αυτό μπορεί να υλοποιείται ακόμη και μέσα σε μία εργάσιμη ημέρα».

Όλες οι υποβολές πράξεων μπορούν να γίνονται μέσω των ψηφιακών εργαλείων κτηματολογίου, «είναι από σήμερα διαθέσιμα» τόνισε ο κ. Κυρανάκης, συμπληρώνοντας πως όσοι θέλουν να υποβάλουν ψηφιακά, δεν χρειάζεται να επισκέπτονται το Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, καθώς μπορούν από τον υπολογιστή τους στο γραφείο τους ή και από το κινητό τους, να κάνουν τη δουλειά που πρέπει κανονικά.

Κυρανάκης: Στόχος μέσα στον Ιούλιο να μηδενίσουμε τις εκκρεμότητες

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τις τελευταίες 10 ημέρες σε συνεργασία και με την Task Force του φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο η προϊσταμένη και οι υπάλληλοι του γραφείου έχουν προωθήσει μια σειρά από εκκρεμότητες και από τις 8.000, όπως τόνισε, έπεσαν κάτω από τις 3.500. «Με τον συντονισμό της διοίκησης του κ. Σακαρέτσιου και της κυρίας Μαρκέλου, έχουμε βάλει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε μέσα στον Ιούλιο να μηδενίσουμε τις εκκρεμότητες» επισήμανε ο κ.Κυρανάκης σημειώνοντας ότι στόχος είναι να ξεκινήσει ο Σεπτέμβρης στο Κτηματολόγιο με μηδενικές εκκρεμότητες «άρα με μια πολύ μεγάλη επιτάχυνση όλες οι πράξεις να βγαίνουν γρήγορα και να υπάρχει ασφάλεια δικαίου». «Να ξέρει ο κόσμος ο οποίος αγοράζει ένα ακίνητο με τα λεφτά του, με τον κόπο μιας ζωής, ότι αμέσως καθίσταται κύριος του ακίνητου και δεν μένει στον ”αέρα” μέχρι να μεταγραφεί η πράξη του» τόνισε.

Ο κ. Κυρανάκης επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στην Κτηματογράφηση, που στο Βόρειο Ηράκλειο όπως επισήμανε έχει μείνει αρκετά πίσω, καθώς οι δηλώσεις βρίσκονται περίπου στο 32% των συνολικών εκτιμώμενων δικαιωμάτων και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από αυτό που έχει πει ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή η διαδικασία του Κτηματολογίου θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2025 και πως θα τηρηθεί η προθεσμία που έχει δοθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2024. «Η 30η Νοεμβρίου είναι η τελική προθεσμία» επισήμανε και κάλεσε τους πολίτες να δηλώσουν την περιουσία τους, ώστε «όλη η χώρα να λειτουργεί με ενιαίο οριστικοποιημένο κτηματολόγιο, με ενιαίους κανόνες».

Τέλος ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε ότι για τα μεγάλα έργα στην Περιφέρεια Κρήτης, όπως τον ΒΟΑΚ, το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι και μια σειρά από επενδύσεις, είτε ιδιωτικές είτε δημόσιες, το Κτηματολόγιο θα αποτελέσει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρούν «πιο καθαρά και πιο γρήγορα» προκειμένου όπως τόνισε να μην υπάρχει ταλαιπωρία για τον πολίτη αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες, την Περιφέρεια και τους Δήμους, «να μπορούν να ολοκληρώνονται τα έργα και η Κρήτη συνολικά να έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Στα εγκαίνια του Κτηματολογικού Γραφείου Κρήτης, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης και Μάξιμος Σενετάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κ.ά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα