«Εκτίναξη» πάνω από 40% στην τιμή του καφέ παγκοσμίως από την αρχή του έτους

Η συμπίεση των προμηθειών ενισχύει τις τιμές των συμβολαίων τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Βloomberg

Η ξηρασία στον κορυφαίο εξαγωγέα ρομπούστα, το Βιετνάμ, έχει πλήξει τις καλλιέργειες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη του κόκκου για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Η Βραζιλία, ο κορυφαίος παραγωγός καφέ στον κόσμο, είναι επίσης σε τροχιά  μιας πιο αδύναμης από την αναμενόμενη σοδειά της ποικιλίας arabica, μια απογοητευτική εξέλιξη για τις ήδη σφιχτές παγκόσμιες αγορές.

Η συμπίεση των προμηθειών ενισχύει τις τιμές των συμβολαίων τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Βloomberg.

Ενώ τα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης προβλέπουν ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τη ζήτηση, η StoneX βλέπει ένα πιο σφιχτό παγκόσμιο ισοζύγιο που θα μπορούσε να φέρει μεταβλητότητα στην αγορά, σύμφωνα με τον Albert Scalla, ανώτερο αντιπρόεδρο των συναλλαγών .

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ρομπούστα βρίσκονται σε πορεία για το μεγαλύτερο ράλι τιμών κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους από το 2008 τουλάχιστον.

Παρόλα αυτά, η προοπτική κάποιας βελτίωσης των καιρικών προοπτικών τόσο για το Βιετνάμ όσο και για τη Βραζιλία τις τελευταίες εβδομάδες έχει οδηγήσει ορισμένους διαχειριστές κεφαλαίων να αποσύρουν τις καθαρές ανοδικές τους θέσεις.

«Η αγορά δεν έχει το είδος των ανοδικών ειδήσεων τον τελευταίο καιρό για να την στείλει σε νέα υψηλά», έγραψαν οι αναλυτές της ADM Investor services σε σημείωμά τους. 

Πηγή: Economistas.gr

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα