Αλβανοί και Σκοπιανοί προπαγανδίζουν, εμείς αναπαυόμαστε…

«Μεγάλη Αλβανία» και «Μακεδονία» είναι το αναθεωρητικό αφήγημα των γειτόνων μας, με το ΥΠ.ΕΞ. του κ. Γεραπετρίτη και την ΕΠΟ του Μπαλτάκου να σφυρίζουν αδιάφορα

Ως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας οι αρχές αιφνιδιάζονται για τα πάντα. Είτε μιλάμε για πολιτικές, δικαστικές, διπλωματικές και αθλητικές.

Τρανό παράδειγμα αυτό που συνέβη προ ολίγων ημερών (15 Ιουνίου) στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» του Ντόρτμουντ, στο παιχνίδι της Ιταλίας με την Αλβανία, όπου η Σκουάντρα Ατζούρα επικράτησε με 2-1.

Οι Αλβανοί φίλαθλοι στις εξέδρες άνοιξαν ένα πανό, στο οποίο είχε τον χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», όπου εκτός του Κοσσόβου περιείχε την Ήπειρο, μέχρι τα σύνορα με την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και την Κέρκυρα. Για το συγκεκριμένο περιστατικό η ΟΥΕΦΑ τιμώρησε με πρόστιμο 10.000 ευρώ την αλβανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, όχι επειδή το ζητήσαμε εμείς, αλλά διότι η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία στον κανονισμό της αναφέρει ότι δεν έχουν θέσει πολιτικά ζητήματα (ιδιαίτερα όταν μιλάμε για εθνικιστικά) στα γήπεδα.

Για τον ίδιο λόγο η ΟΥΕΦΑ τιμώρησε και τον ποδοσφαιριστή της Αλβανίας Μίρλιντ Ντάκου με δύο αγωνιστικές αποκλεισμό, επειδή μετά τον αγώνα της χώρας του με την Κροατία με τηλεβόα έκανε υποτιμητικά σχόλια για το κράτος των Σκοπίων. Στον αγώνα της Αλβανίας με την Κροατία οι οπαδοί των δύο ομάδων φώναζαν το σύνθημα «Σκότωσε, σκότωσε, σκότωσε τους Σέρβους». Γι’ αυτό το σύνθημα οι Σέρβοι ξεσηκώθηκαν και ο γραμματέας της ομοσπονδίας της Σερβίας, Γιόβαν Σουρμπάτοβιτς, ζήτησε από την ΟΥΕΦΑ ακόμη και τον αποκλεισμό των δύο ομάδων από τη συνέχεια του τουρνουά. Τελικά και αυτοί τιμωρήθηκαν με πρόστιμο.

Όμως και οι Σέρβοι οπαδοί δεν είναι και τα καλύτερα παιδιά. Κατά την διάρκεια του αγώνα με την Αγγλία στο Γκελζενκίρχεν του Σάλκε, οι Σέρβοι οπαδοί εμφάνισαν έναν χάρτη της Σερβίας με το ανεξάρτητο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου και το σύνθημα «No Surrender»  (Καμία παράδοση)σε πανό και μπλουζάκια. Και οι Σέρβοι τιμωρήθηκαν με πρόστιμο.

 

Καμία αντίδραση

Και πάμε τώρα στα δικά μας. Το ότι θα αναρτήσουν πανό στο γήπεδο οι οπαδοί της Αλβανίας ήταν λίγο πολύ γνωστό και αναμενόμενο. Και αυτό διότι πρόσφατα ο ηγέτης του Κοσσόβου, Άλμπιν Κούρτι, είχε φωτογραφηθεί κρατώντας ένα δώρο που του είχαν κάνει με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας». Και βέβαια δεν πρέπει να λησμονούμε τι είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 2014 στο Βελιγράδι. Εκεί όπου κατά την διάρκεια του αγώνα Σερβία-Αλβανία  για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ένα drone πέταξε μέσα από στάδιο του Βελιγραδίου, φέροντας μια σημαία που έδειχνε έναν χάρτη της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας», συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου.

Όταν οι Σέρβοι παίκτες κατέβασαν  τη σημαία, ξέσπασαν καυγάδες στον αγωνιστικό χώρο, με αναπληρωματικούς και Σέρβους οπαδούς που είχαν εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο. Στο τέλος η αλβανική ομάδα έφυγε στα αποδυτήρια. Το παιχνίδι διακόπηκε οριστικά και κατόπιν απόφασης της UEFA η Σερβία κέρδισε 3-0 στα χαρτιά.

Η λογική λέει, ότι μπορεί η Ελλάδα να μην συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όμως έπρεπε να ήταν σε εγρήγορση. Κι όμως παρά το γεγονός ότι οι Αλβανοί έφαγαν πρόστιμο για το πανό, εν τούτοις το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Και μαζί και η ΕΠΟ.

Δεν το γνώριζαν

Επικοινωνήσαμε με το τμήμα ενημέρωσης  του υπουργείου Εξωτερικών και αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη τους το περιστατικό με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας» που είχαν σηκώσει οι οπαδοί της Αλβανίας. Δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη τους ούτε και το πρόστιμο από την ΟΥΕΦΑ.

Σε ερώτηση που απευθύναμε στο υπουργείο Εξωτερικών για το εάν έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες προς τις αθλητικές ομοσπονδίες για το πώς πρέπει να αντιδρούν όταν αντιμετωπίζουν τέτοιες εθνικές προκλήσεις μπροστά τους ακόμη περιμένουμε απάντηση. Το πιθανότερο είναι να ολοκληρωθεί το τουρνουά στα γήπεδα της Γερμανίας κι εν συνεχεία να απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Από την πλευρά της οι διοικούντες της ΕΠΟ ισχυρίζονται ότι ουδέποτε τους έχουν δοθεί οδηγίες.

 

Το 2021, στο προηγούμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μετείχαν τα Σκόπια. Πριν ξεκινήσει το τουρνουά ο τότε πρόεδρος της ΕΠΟ, Θοδωρής Ζαγοράκης, είχε αποστείλει έγγραφο στην ΟΥΕΦΑ ζητώντας προκαταβολικά μέτρα. Κι όμως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των Σκοπίων είχε ετοιμάσει φανέλες με το όνομα Μακεδονία.  Για το επίμαχα αρχικά στις φανέλες των ποδοσφαιριστών, αλλά και για προκλητικές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Μουάμεντ Σεϊντίνι, υπήρξαν αντιδράσεις τόσο του τότε υφυπουργού Αθλητισμού της Ελλάδας, Λευτέρη Αυγενάκη, όσο και της διοίκησης της ΕΠΟ-υπό τον Θοδωρή Ζαγοράκη-προς την UEFA, αλλά και επιστολή διαμαρτυρίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια προς τον ομόλογό του των Σκοπίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγα 24ωρα αργότερα ο Ζόραν Ζάεφ (τότε πρωθυπουργός) είχε ζητήσει συγνώμη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χρησιμοποιώντας την δικαιολογία, ότι η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι αυτόνομη και αυτοχρηματοδουτούμενη, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κρατική οντότητα.

Ούτε λέξη

Πριν από τρία χρόνια και το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η ΕΠΟ ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών και πολύ σωστά έπραξαν. Τώρα όλοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Και δεν μιλάμε για μία πρόκληση που μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα. Οι αθλητικοί χώροι είναι πλέον οι μοναδικοί που συγκεντρώνουν τόσες χιλιάδες κόσμου παγκοσμίως. Οπότε είναι κι ένας χώρος εύκολης προπαγάνδας.

 

Και αυτό έκαναν οι Αλβανοί στις εξέδρες του γηπέδου του Ντόρτμουντ με το πανό με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας». Κι εμείς δεν αντιδράσαμε. Ούτε με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη, αλλά ούτε και σε χαμηλότερο επίπεδο με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, τον πατριώτη, κατά δήλωση του Τάκη Μπαλτάκο. Προφανώς ο κ. Μπαλτάκος ασχολείται με την επόμενη ημέρα της ΕΠΟ και το πώς θα «κατσικωθεί» σε κάποια θέση με αμοιβή μέσα στην Ομοσπονδία.

Τέλος, για το υπουργείο Εξωτερικών, τι να πούμε; Καληνύχτα και όνειρα γλυκά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα