Σε αποδρομή ο Στέφανος και οι Kasselakistas

Ο Τσίπρας αποφεύγει να πάρει θέση παρά τις αιχμές του Κασσελάκη, περιμένοντας την κατάλληλη ώρα

Όσοι σκεπτόμενοι από την λεγόμενη παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αποχώρησαν μαζί με την Ομπρέλα, ή με την ομάδα Αχτσιόγλου-Χαρίτση-Ηλιόπουλου, στην κυριολεξία το έχουν μετανιώσει σε τέτοιο βαθμό που ασφυκτιούν σε αυτό το μόρφωμα που ο Στέφανος Κασσελάκης εξακολουθεί και το ονομάζει ΣΥΡΙΖΑ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ένα κόμμα-οπερέτα, που σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει κόμμα της ανανεωτικής αριστεράς, έστω και ριζοσπαστικής, όπως το λέει και ο τίτλος του. Τουναντίον μοιάζει σαν σύναξη ανομοιογενών ανθρώπων. Κάποιων βαθιά πολιτικά σκεπτόμενων και άλλων που τους μιλάς για πολιτική και νομίζουν ότι τους κάνεις ανάλυση περί αστροναυτικής. Κάπου ενδιάμεσα κινείται και ο Κασσελάκης που νομίζει ότι ένα κόμμα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία.

Εξάλλου αυτό δείχνει και η απόφαση του να βάλει λουκέτο στο καθημερινό φύλλο της «Αυγής». Την αντιμετώπισε ξερά ως ένα μέσο που δεν έχει βιωσιμότητα και επιβαρύνει τα ταμεία. Δείγμα του ότι ο κ. Κασσελάκης αγνοεί τι σημαίνουν συνολικά για το πολιτικό σύστημα (ανεξαρτήτως ιδεολογιών και πολιτικής απεύθυνσης) η «Αυγή» και ο «Ριζοσπάστης». Η «Αυγή» ξεκίνησε την πορεία της τον Αύγουστο του 1952 κι έκλεισε δύο φορές μόνο. Την πρώτη φορά ήταν επί χούντας και την δεύτερη επί Κασσελάκη. Αυτό και μόνο αποδεικνύει την άγνοια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως μία εβδομάδα πριν συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στις 7 Ιουλίου το κλίμα είναι εμφυλιοπολεμικό και το κόμμα βρίσκεται προ των πυλών μιας νέας διάσπασης, μετά την επίθεση του Στέφανου Κασσελάκη στον Αλέξη Τσίπρα για «μαύρα χρήματα» στα ταμεία της Κουμουνδούρου και μετά το λουκέτο στην «Αυγή».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν σήκωσε το γάντι σε όσα του καταμαρτυρεί ο διάδοχός του και ακόμα δεν έχει απαντήσει στα όσα έχει πει ο Στέφανος Κασσελάκης για οργανωτικό και οικονομικό «χάος», «μαύρα χρήματα» κ.λπ. Ωστόσο, στελέχη που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν το «αντάρτικο» στον Κασσελάκη, με την πρώτη κίνηση να γίνεται από τους Διονύση Τεμπονέρα, Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα, οι οποίοι αποχώρησαν από τα όργανα του κόμματος και στην επιστολή τους άφησαν αιχμές κατά του κ. Κασσελάκη. Οι παραιτήσεις συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά με το μέλος της ΚΕ Βλάση Τσιόγκα να κατηγορεί τον Στέφανο Κασσελάκη, μεταξύ άλλων, για τοξικότητα, αλλά και για το λουκέτο στην «Αυγή». Έτσι το ανέκδοτο που κυκλοφορεί πέριξ της Κουμουνδούρου είναι όχι εάν τελικά συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, αλλά το πόσοι θα δώσουν το παρών.

Επίθεση «Τσιπρικών»

Βουλευτές του «τσιπρικού» μπλοκ εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά και του Ευάγγελου Αποστολάκη, με αφορμή τις δηλώσεις περί «μαύρου χρήματος» στα ταμεία. Χρήστος Σπίρτζης, Χάρης Μαμουλάκης και Όλγα Γεροβασίλη με δηλώσεις τους προέτρεψαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον ναύαρχο Αποστολάκη να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Πυρά εξαπέλυσε και ο Κώστας Ζαχαριάδης: «Αποκλείω σε κάθε περίπτωση το να πήρε ο ίδιος ή να διαχειρίστηκε “μαύρο χρήμα” στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιος έχει στοιχεία για κάτι διαφορετικό, μπορεί να τα πάει στον εισαγγελέα, ο Τσίπρας όσο κυβερνούσε έβαζε όρια».

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σπίρτζης ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας «παροτρύνω και τον κ. Αποστολάκη και τον κ. Κασσελάκη να πάνε στον εισαγγελέα», ενώ η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, σημείωσε: «Περιμένω να γυρίσει από τις ΗΠΑ, να συνεδριάσουν τα Όργανα και να πάρουμε απαντήσεις, καθαρές απαντήσεις, για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επίθεση, όμως, εξαπέλυσε και η Κατερίνα Νοτοπούλου, τονίζοντας «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο πρόεδρος του κόμματος άφησε τέτοιο υπονοούμενο» και κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να προσέλθει στη συνεδρίαση των Οργάνων και να εξηγήσει τι ήθελε να πει. «Όποιος έχει γνώση για μαύρα ταμεία στον ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τα στοιχεία στον εισαγγελέα» πρόσθεσε.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις ο Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, προσπάθησε να ανασκευάσει τις αρχικές του δηλώσεις: «Εκτιμώ, εγώ λέω φαντάζομαι, ούτε ότι το ξέρω, ούτε ότι τα έχω διαχειριστεί. Για τους άλλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι είναι πέραν πάσης υποψίας σε αυτά. Αφού δεν χρωστάει, δεν υπάρχει θέμα».

Σε βέρτιγκο η Κουμουνδούρου

Πάντως, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην Κουμουνδούρου ήταν και το «άδειασμα» της Βούλας Κεχαγιά από τον Στέφανο Κασσελάκη. Η εκπρόσωπος Τύπου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις περί «μαύρου χρήματος», είπε: «Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν άφησε υπαινιγμούς για το εσωτερικό του κόμματος, ούτε υπαινίχθηκε ότι υπήρχαν “μαύρα” στον ΣΥΡΙΖΑ ή ότι λειτουργούσε με βάση “μαύρα” ή μαύρες σακούλες, και αναφερόταν γενικώς σε όσα γνωρίζουμε ότι τεκταίνονται στο πολιτικό σύστημα διαχρονικά, και μάλιστα ήρθε και είπε ότι «η βασίλισσα-αρχόντισσα των… μαύρων είναι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας».

Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης με νέα ανάρτησή του όχι μόνο επανέφερε το θέμα, αλλά ξεκαθάρισε και τι εννοούσε. «Σας μίλησα με ειλικρίνεια για δύσκολες οικονομικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν. Με μεγάλο συναισθηματικό κόστος. Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυτή τη στιγμή; Μόνο με “μαύρο χρήμα”. Ξεκαθάρισα: Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάρει “μαύρο χρήμα”. Ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι, αν οι ψηφοφόροι ή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένα να αποδεχθούν “μαύρο χρήμα” προκειμένου να αποφευχθούν επίπονες αλλά αναγκαίες οικονομικά αποφάσεις, θα πρέπει να εκλέξουν άλλον πρόεδρο», έγραψε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κείμενο

Ήδη κυκλοφόρησε κείμενο με αναφορές στην συγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, τονίζοντας: «Τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος πρέπει να πάρουν τις τελικές αποφάσεις». Παράλληλα, στο ίδιο κείμενο φέρεται πως καταλογιζόταν στον Στέφανο Κασσελάκη «διαιρετικές τακτικές και στοχοποιήσεις στελεχών», ενώ όσον αφορά τα περί «μαύρου χρήματος» που έγραψε σε ανάρτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη υπογραμμίζουν: «Τραυματίζει τον χώρο μας το να ανοίγει ξαφνικά, δημόσια και με υπαινιγμούς μια συζήτηση περί ηθικής και διαφάνειας».

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η μη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα. Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι «ο πρόεδρος τάσσεται υπέρ της ενότητας του «προοδευτικού χώρου», μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά». Αυτό το σενάριο δεν θέλει ούτε να το ακούσει ο Κασσελάκης. Αλλά όπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις «ένα ωραίο πρωί, πιθανότατα μετά τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, θα πάει ένα πρωί στην Κουμουνδούρου και θα βρει τα γραφεία με αλλαγμένες κλειδαριές». Και συμπληρώνουν «κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα