Δύο οι σίγουροι υποψήφιοι, έτοιμοι και άλλοι δύο

ΠΑΣΟΚ: Αύριο στην Κεντρική Επιτροπή ανοίγουν τα χαρτιά τους Ανδρουλάκης και δελφίνοι και αποφασίζουν το πότε θα στηθούν κάλπες

Έφτασε η ώρα που περιμένουν οι περισσότεροι εντός κι εκτός ΠΑΣΟΚ για το τι τελικά θα γίνει με το ιστορικό κόμμα. Στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Νίκος Ανδρουλάκης και το πιθανότερο είναι να αναλύσει τον οδικό χάρτη προς τις εσωκομματικές εκλογές το φθινόπωρο.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε αυτό το συμπέρασμα έχουν καταλήξει φίλοι και αντίπαλοι, καθώς τόσο ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και εάν οι στενοί του συνεργάτες έχουν αποφύγει όλες τις προηγούμενες ημέρες, μετά το Πολιτικό Συμβούλιο να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Ναι μεν παρακολουθούν το τι λένε οι δελφίνοι, αλλά μέχρι εκεί. Απλά οι περισσότεροι σκέφτονται με βάση τη λογική εκτιμώντας πως και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αποφύγει μία σύγκρουση, στην οποία νικητής θα είναι μόνο η εσωστρέφεια.

Όμως το ποιος θα είναι ο οδικός χάρτης αποτελεί το μεγαλύτερο ερωτηματικό. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα προτάξει στον οδικό του χάρτη τα γενέθλια των 50 χρόνων του ΠΑΣΟΚ, την 3η Σεπτεμβρίου, όπου φέτος έχουν ιδιαίτερη σημασία. Τόσο ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι πιθανοί υποψήφιοι βλέπουν την 3η Σεπτεμβρίου ως βατήρα συνολικά για το ΠΑΣΟΚ για να πρωταγωνιστήσει στην κοινή πορεία ανασύνταξης για την Κεντροαριστερά, έχοντας ως δεδομένο ότι αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να γλιτώσει από μία νέα διάσπαση.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται πριν από την εκλογική αναμέτρηση η διοργάνωση μίας Συνδιάσκεψης, η οποία εκκρεμεί από την εποχή της προεδρίας της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Η συγκεκριμένη Συνδιάσκεψη αναβλήθηκε δύο φορές λόγω της πανδημίας (στην πρώτη και δεύτερη καραντίνα) κι εν συνεχεία έμεινε πίσω λόγω της ασθένειας της Γεννηματά και των εσωκομματικών εκλογών του Δεκεμβρίου του 2021.

Λογικά μετά την συνδιάσκεψη που πιθανότατα θα λειτουργήσει ως άτυπο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Το πότε θα διεξαχθούν αυτές θα το αποφασίσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Στο συγκεκριμένο όργανο την πλειοψηφία (κοντά στο 70%) την έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης, οπότε η δική του εισήγηση λογικά θα υπερψηφιστεί.

Πάντως δεν αναμένεται μία ήρεμη συνεδρίαση, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές έχουν ετοιμαστεί και η καθεμία έχει και τους δικούς της υποστηρικτές. Ήδη όλες τις προηγούμενες ημέρες, ακόμη και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι επαφές, τα τηλεφωνήματα, τα γεύματα ήταν μέρος του ΠΑΣΟΚικου σκηνικού ενόψει της αυριανής «μάχης» της Κεντρικής Επιτροπής. Ο εσωκομματικός καύσωνας που ενέσκηψε το βράδυ των ευρωεκλογών δεν έχει χάσει την έντασή του – αντιθέτως, ενεργοποιεί σταδιακά ομάδες στελεχών ανά την επικράτεια, στις οργανώσεις και στα δίκτυα που στήνουν ή ήδη διαθέτουν οι υποψήφιοι.

Σχεδόν σίγουρες οι εκλογές

Η αλλαγή σελίδας κερδίζει διαρκώς έδαφος ως τάση αμφισβήτησης της μέχρι τώρα πορείας του ΠΑΣΟΚ – από την εκλογή ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη μέχρι σήμερα. Η κοφτή φράση «Νίκο, χάσαμε, μην το ψάχνεις», που λέγεται να είπε ο Θόδωρος Μαργαρίτης όταν πήρε τον λόγο στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος ακούγεται πια και σε ορόφους της Χαριλάου Τρικούπη, ανάμεσα σε στελέχη που δέθηκαν από την πρώτη στιγμή με την ηγεσία που αναδείχθηκε το 2021.

Όμως όλοι αναγνωρίζουν στο Νίκο Ανδρουλάκη ότι είναι ένας απρόβλεπτος παίκτης. Διότι μπορεί να εγκαταλείψει την σκληρή στάση για εκλογές το 2025, όπως ορίζει το καταστατικό, όμως έχει τον πλήρη έλεγχο πανελλαδικά των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών. Και η εντολή που δόθηκε στις οργανώσεις για να συνεδριάσουν άμεσα και να αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα περισσότερο μοιάζει ως έναρξη του προεκλογικού αγώνα εκ μέρους του προέδρου.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκτησε το παρατσούκλι «βοσκός» όχι τόσο για την βαριά κρητική του προφορά, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Το «βοσκός» του το κόλλησαν επειδή θεωρείται ο ποιμένας των νεώτερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης από τα φοιτητικά του χρόνια μόχθησε σκληρά σε δύσκολες εποχές (λόγω της κόντρας των Σημιτικών με τους Τσοχατζοπουλικούς) για να συγκροτήσει τον προσωπικό του μηχανισμό σε ολόκληρη τη χώρα, ξεκινώντας κουκί-κουκί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Ξάνθης.

Στην πραγματικότητα, η λύση που πρόσφερε στη Χαριλάου Τρικούπη, έστω και με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, προτείνοντας έναν οδικό χάρτη με εκλογικό φινάλε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μπορεί στο τέλος της ημέρας να βολέψει τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς με νίκη στις εσωκομματικές εκλογές θα αναβαθμιστεί . Και το κυριότερο θα μπορεί εν συνεχεία να υλοποιήσει την αντίληψη του για κόμμα-μαντρί, προς το οποίο πρέπει να οδηγεί τα στελέχη και τους ψηφοφόρους.

Προ ολίγων ημερών η πλευρά Δούκα μέσω του Χρήστου Πρωτόπαπα πρότεινε εκλογές στις 3 και 10 Νοεμβρίου, κάτι που δεν είναι πιθανό να συμβεί. Τουναντίον οι περισσότεροι εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε εσωκομματικές εκλογές προς το τέλος Σεπτεμβρίου, ή στα μέσα του Οκτωβρίου. «Ποιος θέλει να οδηγήσει την παράταξη στο χείλος του διχασμού, ενώ μπορεί να επιχειρήσει το μεγάλο άλμα μια ώρα νωρίτερα;» ρωτά έμπειρο στέλεχος επικαλούμενο και τις παραινέσεις του μέντορα του Νίκου Ανδρουλάκη, του Κώστα Σκανδαλίδη. Ο πρώην υπουργός και γραμματέας του κόμματος δεν απέφυγε να δηλώσει ευθαρσώς ενώπιον του Ανδρουλάκη ότι τον απογοήτευσε με τα περί διαγραφών στη συνέντευξη στην ΕΡΤ και ότι εκείνος πρέπει τώρα να πάρει την πρωτοβουλία να κινήσει την εκλογική διαδικασία.

Τα επιτελεία

Στο προεδρικό μπλοκ το επιτελείο απαρτίζεται από στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Πρώτος και καλύτερος ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ανδρέας Σπυρόπουλος, που μπορεί να υποβάλει επισήμως την παραίτησή του από τη θέση αυτή στην Κεντρική Επιτροπή, τη Στεφανία Μουρελάτου, η οποία έχει την επικοινωνιακή ευθύνη, τον εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Γλαβίνα, τους δύο βουλευτές Επικρατείας Δημήτρη Μάντζο και Παναγιώτη Δουδωνή.

Στο προεδρικό επιτελείο μπορούν να υπολογιστούν και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Όλγα Μαρκογιαννάκη, Λευτέρης Καρχιμάκης και Κώστας Τσουκαλάς. Σε αυτή την ομάδα ανήκει και ο Νίκος Μήλης, ο οποίος προαλείφεται για διάδοχος του Σπυρόπουλου στη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Όπως επίσης και οι περισσότεροι επικεφαλείς των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών.

Ο Δούκας και ο Πρωτόπαπας

Ως ισχυρότερος αντίπαλος του Νίκου Ανδρουλάκη φαντάζει ο Χάρης Δούκας. Ο δήμαρχος Αθηναίων έχει δίπλα του τον Χρήστο Πρωτόπαπα, ο οποίος ελπίζει ότι με τον Δούκα ως πρόεδρο θα επιστρέψει στον αγαπημένο του ρόλο, τον άνθρωπο δίπλα στον πρόεδρο. Αυτό τον ρόλο τον είχε και με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον είχε με τον Σημίτη, όπου… διέπρεψε ως βαθύτατα εκσυγχρονιστικό κομματόσκυλο, συνέχισε και δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου. Ακόμη και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν κοντά. Το ίδιο και με την αείμνηστη Γεννηματά. Απομακρύνθηκε από τον Ανδρουλάκη και τώρα ελπίζει σε come back με τον Δούκα.

Οι άσπονδοι φίλοι του Πρωτόπαπα στέλνουν μηνύματα προς τον Δούκα λέγοντας του «αυτός κατέστρεψε πολλούς, τώρα ήρθε η σειρά σου». Πάντως η ατάκα ότι «ο Δούκας νίκησε τον πρίγκιπα της οικογένειας (Μπακογιάννη), ήρθε η ώρα να γκρεμίσει και τον βασιλιά (Κυριάκο)» που την πιστώνουν στον Πρωτόπαπα αρέσει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και δίνουν ένα μπουστάρισμα στον Δούκα, τώρα στην αρχή της προεκλογικής περιόδου. Στον Πρωτόπαπα θεωρούν ότι ανήκιε και η ιδέα για τον παραλληλισμό-ιεροσυλία πως και το ιερό τέρας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο αείμνηστος Βίλι Μπραντ ξεκίνησε από δήμαρχος Βερολίνου και ήταν παράλληλα και αρχηγός του κόμματος. Ας μην λησμονούμε ότι ο Βίλι Μπραντ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1971για την Οστπολιτίκ, δηλαδή την εξομάλυνση των σχέσεων της Δυτικής Γερμανίας, όχι μόνο με την Ανατολική Γερμανία, αλλά και με όλες τις χώρες του Ανατολικού μπλοκ.

Το μοντέλο Δούκα-σύμφωνα με τα όσα λέει ο ίδιος στους συνομιλητές του-βασίζεται στις συνεργασίες εντός και εκτός παράταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι και στον δήμο έχει μοιράσει παιχνίδι και ευθύνες στους αντιδημάρχους που εκλέχτηκαν με τη σημαία του συνδυασμού του «Αθήνα Τώρα», ενώ διατηρεί άψογη συνεργασία με τον Κώστα Ζαχαριάδη. Σε ό,τι αφορά την Αθήνα  ο κ. Δούκας ισχυρίζεται πως «με εμπιστεύτηκαν οι Αθηναίοι, δεν τους προδίδω, αντιθέτως θα ενισχύσω τις πιέσεις προς την κρατική εξουσία να στηρίξει το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει και αποδίδει».
Συλλογικό παιχνίδι σημαίνει αναπόδραστα και συλλογική ηγεσία. Με απλά λόγια, ο δήμαρχος Αθηναίων, εφόσον εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θα μοιράσει και θα εμπιστευτεί ρόλους για την επανεκκίνηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα. Ήδη οι περισσότεροι θεωρούν ότι το Νο 2 του Δούκα θα είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος ήδη αποσύρθηκε από την δελφινομαχία και δήλωσε την στήριξη του στον δήμαρχο Αθηναίων.

Στον κ. Δούκα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν εκφράσει τη στήριξη του ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Απόστολος Πάνας, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, η Τόνια Αντωνίου και η Κατερίνα Μπατζελή, ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τους Κώστα Σκανδαλίδη και Πέτρο Ευθυμίου.

Θα είναι υποψήφιος ο Γερουλάνος

Από την πλευρά του ο Παύλος Γερουλάνος αποφεύγει να απαντήσει εάν θα είναι υποψήφιος. Και σε όλες του τις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις σχολιάζει με το ίδιο στυλ πως «ο λόγος που αποφεύγω τη συζήτηση για την ονοματολογία είναι ένας. Αν δεν καταλάβει το κόμμα τι εσωτερικές αλλαγές πρέπει να κάνει, τότε όποιο πρόσωπο και να βάλουμε αρχηγό, δεν θα έχει διαφορά. Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κοινωνίας. Αν μιλήσουμε για πρόσωπα κι όχι για τους στόχους εξουσίας, χάνουμε την ουσία. Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη θέση και προτάσεις για την κοινωνία, οι οποίες δυστυχώς δεν επικοινωνήθηκαν όπως θα έπρεπε. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπου η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Το γεγονός ότι δεν επικοινωνήσαμε πως η Νέα Δημοκρατία ήταν αυτή που άλλαξε θέση, θα πρέπει να μας προβληματίσει».

Ο ίδιος κάνει λόγο για σημαντικές αλλαγές στην ηγετική ομάδα, ώστε «να ξέρει ο κόσμος σε ποιους θα ακουμπήσει το πρόγραμμα και, αν υπάρχει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, πού θα βρίσκεται η χώρα και ο ίδιος ο πολίτης σε τρία, πέντε, δέκα χρόνια από τώρα». Είναι προφανές ότι, όπως και οι άλλοι πιθανοί υποψήφιοι, στρώνει το έδαφος για τη μαζικότερη, ει δυνατόν, συμμετοχή του κόσμου στις εσωκομματικές κάλπες τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και χαρακτήρισε και εκείνος αυτοκτονική την επιλογή του Ιουλίου. Ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ποντάρει στις κοινοβουλευτικές του εμφανίσεις, διατηρεί και επικαιροποιεί τα δίκτυα ανά την Ελλάδα, ετοιμάζεται να καταθέσει πλήρες προγραμματικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Στο επιτελείο του κεντρικό ρόλο έχει το έμπειρο στέλεχος που προέρχεται από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ, Κώστας Πανταζής, όπως βέβαια και ο διευθυντής του Δημήτρης Μπυρίτης, ο Γιώργος Κουμεντάκος, ο Γιώργος Μπίκος κ.ά.

Πρόγευση υποψηφιότητας

Το 2021 που είχε για πρώτη φορά διεκδικήσει την ηγεσία ο Παύλος Χρηστίδης, ξεπέρασε και τον Παύλο Γερουλάνο, αλλά και τον Χάρη Καστανίδη. Από τότε μέχρι σήμερα επέδειξε υψηλό φρόνημα κομματικής νομιμότητας, ενώ και στην ταραχώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου επέδειξε ψυχραιμία ζητώντας να γίνει ουσιαστική αποτίμηση στην Κεντρική Επιτροπή. Αύριο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες θα καταθέσει πλατφόρμα έχοντας και πλήρη οδικό χάρτη λέγοντας «έχουμε και μνήμη και βιώματα. Δεν είμαι εδώ για να ρίξω νερό στο μύλο της εσωστρέφειας. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ήθελε να είμαστε 2η δύναμη. Το γεγονός ότι δεν γίναμε μπορεί να γίνει αφορμή μια άλλης πολιτικής πρότασης. Χρειάζεται βαθιά πολιτική διαδικασία που μπορεί να έχει ακόμα και τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής συνδιάσκεψης το Σεπτέμβριο. Τιμώ την ιδρυτική διακήρυξη των 50 ετών που θα γιορτάσουμε στις 3 Σεπτέμβρη. Αυτό που διακυβεύεται την Κυριακή, στην Κεντρική Επιτροπή είναι ο οδικός χάρτης ανασυγκρότησης της αριστεράς μας συγκεκριμένα βήμα. Δεν πιστεύω στα μικρά και κλειστοφοβικά κόμματα».

Ο κ. Χρηστίδης έχει τους δικούς του πυρήνες στη νεολαία του κόμματος και όπως λένε μπορεί εάν τελικά αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα να προκαλέσει την έκπληξη έναντι του πολωτικού κλίματος που φαίνεται να δημιουργείται μεταξύ Ανδρουλάκη-Δούκα.

Κινητικότητα έδειξαν το προηγούμενο διάστημα και ο Μιχάλης Κατρίνης και η Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά λογικά δεν θα υποβάλλουν υποψηφιότητα, καθώς δεν βγαίνουν τα κουκιά…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα