Αισιοδοξία στην Τράπεζα της Ελλάδος που “βλέπει” περαιτέρω αύξηση του μέσου μισθού το 2024

Η μισθωτή απασχόληση θα εμφανίσει αξιόλογη αύξηση στις αποδοχές, η οποία θα συμπαρασύρει και τις συνολικές αμοιβές των εργαζομένων

Την αύξηση των μέσων αποδοχών φέτος ελαφρώς περισσότερο από ό,τι το 2023, προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεσή της.

Η αύξηση των μέσων αμοιβών επιταχύνθηκε το 2023, ενώ η αύξηση των συνολικών αμοιβών των εργαζομένων ήταν περίπου όση και το 2022, λόγω της επιβράδυνσης της ανόδου της συνολικής και της μισθωτής απασχόλησης.

Ως αποτέλεσμα, περιορίστηκε η αύξηση της παραγωγικότητας και αυξήθηκε σημαντικά το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (για τις μισθολογικές εξελίξεις την περίοδο 2016-2023.

Αυξημένοι οι μισθοί το 2024

Η μισθωτή απασχόληση αναμένεται να εμφανίσει αξιόλογη αύξηση στις αποδοχές, η οποία θα συμπαρασύρει και τις συνολικές αμοιβές των εργαζομένων.

Καθώς ο ρυθμός ανόδου της παραγωγικότητας θα παραμείνει χαμηλός, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να εμφανίσει μικρή επιτάχυνση.

Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνονται από την εξέλιξη των σχετικών μεγεθών το α΄ τρίμηνο του 2024, αν συγκριθούν οι ρυθμοί μεταβολής με εκείνους του α΄ τριμήνου του 2023.

Η άνοδος των αποδοχών το 2024 επηρεάζεται τόσο από την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων όσο και από τη λήξη της αναστολής των επιδομάτων προϋπηρεσίας (τριετιών) των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, η οποία είχε νομοθετηθεί κατά την περίοδο των προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής.

Επιπλέον, χορηγήθηκε αύξηση 6,4% από 1ης Απριλίου 2024 στον κατώτατο μισθό.

Ειδικότερα, στον επιχειρηματικό τομέα το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 υπογράφηκαν 87 νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες αφορούν 57.396 μισθωτούς.

Από αυτές, 31 συμβάσεις προβλέπουν αυξήσεις μισθών, ενώ οι υπόλοιπες δεν περιλαμβάνουν μισθολογικές ρυθμίσεις.

Στον τομέα της γενικής κυβέρνησης, οι δαπάνες για αμοιβές υπαλλήλων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 6,2% το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα