To ρουμανικό Ελ Ντοράντο της Intrakat και η win-win συνεργασία με τη ΔΕΗ

Η βαλκανική χώρα παρουσιάζει υψηλή διαθεσιμότητα και απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων για μεγάλα έργα

Ήταν στις αρχές του περσινού Νοεμβρίου όταν ξεκινούσε και τυπικά η επόμενη ημέρα για τον όμιλο της Intrakat έπειτα από την μεγάλη εξαγορά της Άκτωρ. Σήμερα, σχεδόν επτά μήνες αργότερα, η διοίκηση του κατασκευαστικού γκρουπ με το χαρτοφυλάκιο των 370 εν εξελίξει έργων, του €1 δισ. ετήσιου τζίρου και των €5 δισ. ανεκτέλεστου, άνοιξε τα χαρτιά της και σκιαγράφησε στους εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας την… μεθεπόμενη ημέρα που έχει ορίζοντα το 2026.

Η αποδελτίωση των όσων είπε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, στο πλαίσιο του investors update που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά από την… αγρανάπαυση του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, αφορά καταρχάς τα νούμερα αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα νούμερα θα «χτιστούν». Σε σχέση με το πρώτο κομμάτι, ο CEO του κατασκευαστικού Ομίλου εκτίμησε ότι το 2026 ο κύκλος εργασιών της Intrakat αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ, τα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) έσοδα να υπερβούν 200 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και ΣΔΙΤ να αγγίξουν το 1 δισεκατομμύριο.

Η «αμαξοστοιχία» που θα οδηγήσει την Intrakat στους παραπάνω… προορισμούς έχει πολλά βαγόνια. Ένα από αυτά είναι η επέκταση του χαρτοφυλακίου ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων του κατασκευαστικού ομίλου. Ένα άλλο είναι η ενίσχυση των επενδύσεων σε ενεργειακά έργα παραγωγής καθαρής ενέργειας. Ένα τρίτο που σχετίζεται και με το προηγούμενο είναι συνεργασία με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα που για την Intrakat έχει στρατηγική σημασία, καθώς θα βοηθήσει τον Όμιλο να υλοποιήσει γρηγορότερα τα ενεργειακά πρότζεκτ και να αυξήσει κατά συνέπεια τα έσοδα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Θυμίζεται ότι η Intrakat έχει δρομολογήσει για την επόμενη διετία επενδύσεις ισχύος 500 MW και προσδοκά την εισροή εσόδων ύψους €40.000.000 από τις ΑΠΕ το 2026.

Ωστόσο η λοκομοτίβα εμφατικής ανάπτυξης της Intrakat για την επόμενη διετία βρίσκεται εκτός ελληνικών συνόρων και λέγεται Ρουμανία. Η βαλκανική χώρα φαντάζει ως Ελ Ντοράντο για τον ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο καθώς η εκεί αγορά παρουσιάζει υψηλή διαθεσιμότητα και απορροφητικότητα ευρωπαϊκών πόρων για μεγάλα έργα. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά από τη διοίκηση Εξάρχου, η Ρουμανία αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και αγορά ζωτικής σημασίας καθώς τη διετία 2024-2026 θα δημοπρατηθούν έργα ύψους 26 δισ. ευρώ. Σε αυτό το «ντιλάρισμα» η Intrakat στοχεύει στον τετραπλασιασμό των εσόδων που θα έχουν προέλευση από τη Ρουμανία. Σε αριθμούς η στοχοθεσία του Ομίλου είναι να αναληφθούν στην εξεταζόμενη περίοδο νέα έργα σε Ελλάδα και Ρουμανία που θα ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα