Αισιοδοξία από τους τραπεζίτες, «γκάζια» από τον Χατζηδάκη

Ο ΥΠΟΙΚ κάλεσε τις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα προμηθειών ώστε να μη χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση

Με υπερπλεόνασμα αισιοδοξίας και σιγουριάς για το μέλλον του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος έκλεισαν την περασμένη Τρίτη οι εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Αυτό τουλάχιστον προκύπτει ως κοινή διαπίστωση από τα λεγόμενα του προέδρου της ΕΕΤ και Γκίκα Χαρδούβελη που στο πλαίσιο της ομιλίας του ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν οριστικά γυρίσει σελίδα καθώς την τελευταία πενταετία έχουν βελτιώσει σημαντικά τη θέση τους και τα χρηματο-οικονομικά τους μεγέθη. Εκεί που στάθηκε ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ήταν στον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών κι αυτό διότι στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου ανέρχονταν σε 9,9 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 6,6% του συνόλου του χαρτοφυλακίου των δανείων, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο εκ των ων ουκ άνευ στόχος της συρρίκνωσής τους έχει επιτευχθεί σε σημαντικό βαθμό.

Με μεγάλη ευχάριστη άκουσε τις διαπιστώσεις των τραπεζιτών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ήταν παρών στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΕΤ και παρενέβη δίχως όμως να χαϊδέψει αυτιά. Μάλλον το αντίθετο συνέβη καθώς ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θέλει ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και το οποίο θα παρέχει μεταξύ άλλων ελκυστικές αποδόσεις στους αποταμιευτές και ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ειδικά για το εξοργιστικό –δικός μας ο χαρακτηρισμός– θέμα των τραπεζικών προμηθειών ο Κ. Χατζηδάκης είπε με νόημα ότι η μη διευθέτησή του δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία, εξ ου και κάλεσε τις διοικήσεις τους να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, ώστε να μη χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση.

Στη λίστα με τις υπόλοιπες προτεραιότητες για τον τραπεζικό τομέα ο ΥΠΟΙΚ ενέταξε της συνεχή στήριξη του ανταγωνισμού με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, τη διευθέτηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων σε σχέση με το πρόγραμμα «Ηρακλής» (σ.σ. προανήγγειλε μια μικρή ποσοτικά επέκταση ώστε να μειωθούν κι άλλο τα «κόκκινα» δάνεια), την ισχυρότερη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την ταχεία επέκταση του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, το οποίο έχουν ήδη «αγκαλιάσει» 2,7 εκατομμύρια πολίτες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα