Εκλογές ΗΠΑ: Απόψε η πρώτη “τιτανομαχία” Μπαίντεν-Τράμπ μετά από τέσσερα χρόνια

Το ντιμπέιτ θα ξεκινήσει στις 4 το πρωί ώρα Ελλάδος, σε ένα στούντιο χωρίς ζωντανό κοινό και με τα μικρόφωνα σε σίγαση για αποφευχθεί το χάος της πρώτης φοράς

Τα βλέμματα όλου του πλανήτη στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν που θα αναμετρηθούν απόψε στο πρώτο μεγάλο ντιμπέτι για τις αμερικανικές εκλογές.

Το ντιμπέιτ θα ξεκινήσει στις 4 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Οι δύο άνδρες έρχονται αντιμέτωποι για την προεδρία και αυτό το ντιμπέιτ θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία που εκατομμύρια Αμερικανοί θα παρακολουθήσουν με αγωνία μια συνάντηση-σταθμό, σημειώνει το BBC.

Το διακύβευμα είναι υψηλό και η ένταση στην αίθουσα θα είναι μια βαθμίδα πάνω από τις προηγούμενες αναμετρήσεις, καθώς και οι δύο άνδρες προσπαθούν να πείσουν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους.

Πρόσωπο με πρόσωπο μετά από 4 χρόνια

Το ντιμπέιτ της Πέμπτης θα σηματοδοτήσει επίσης την πρώτη φορά που ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα εμφανιστούν στον ίδιο χώρο μετά από τέσσερα χρόνια. Η αρχική συνάντηση το 2020 ήταν μια πικρή υπόθεση, που διακόπηκε από επανειλημμένες διακοπές. Κατά την έναρξη του δεύτερου ντιμπέιτ εκείνης της χρονιάς, που καθυστέρησε λόγω της διάγνωσης του κόβιντ του Τραμπ, οι δύο άνδρες δεν έδωσαν καν το χέρι τους.

Αυτή τη φορά, κανένας από τους δύο δεν έχει συμμετάσχει σε κανενός είδους ντιμπέιτ εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, καθώς ο Τραμπ παρέλειψε τα προκριματικά ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικανών στην πορεία του προς την ανάδειξη του επικρατέστερου υποψηφίου του κόμματος νωρίτερα φέτος.

Το ντιμπέιτ θα διεξαχθεί σε ένα τηλεοπτικό στούντιο χωρίς ζωντανό ακροατήριο να ζητωκραυγάζει – ή να γκρινιάζει. Αυτό ήταν ένα αίτημα της εκστρατείας του Μπάιντεν. Θα περιλαμβάνει επίσης σίγαση των μικροφώνων των υποψηφίων κατά τη διάρκεια του χρόνου ομιλίας του αντιπάλου τους, γεγονός που θα μπορούσε να αποτρέψει την εξέλιξή του στο χάος που χαρακτήρισε το πρώτο ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν το 2020.

Το παιχνίδι των προσδοκιών

Αν κάποιος άκουγε μόνο τους συντηρητικούς σχολιαστές, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα είναι τυχερός αν καταφέρει να περάσει το ντιμπέιτ χωρίς να αποκοιμηθεί, να παγώσει ή να περιπλανηθεί στη σκηνή σε σύγχυση, σχολιάζει με χιούμορ το BBC, αναφερόμενο στην εκστρατεία φιλικά προσκείμενων στον Τραμπ, ΜΜΕ να παρουσιάσουν τον νυν πρόεδρο σαν να «τα ‘χει χαμένα».

Αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ αμφισβήτησαν επίσης την αμεροληψία του οικοδεσπότη του ντιμπέιτ CNN.

Ο Τραμπ και η εκστρατεία του έχουν επίσης διαδώσει ισχυρισμούς ότι ο Μπάιντεν θα χρειαστεί να στηριχθεί σε απροσδιόριστα «φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση» κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ. Η ιδέα έχει διαψευστεί σθεναρά από την ομάδα του προέδρου Μπάιντεν, αλλά η διασπορά τέτοιων φημών θα μπορούσε να δημιουργήσει το έδαφος για δικαιολογίες μετά το ντιμπέιτ, αν ο πρόεδρος επικρατήσει του προκατόχου του την Πέμπτη.

Η εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Λόρεν Χιτ, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος καταφεύγει σε «ψέματα» επειδή «φοβάται ότι θα λογοδοτήσει για την τοξική ατζέντα του».

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να μην είναι ο μόνος που έχει την ευκαιρία να διαψεύσει τις προσδοκίες. Οι Δημοκρατικοί προειδοποιούν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ότι ο Τραμπ έχει εμμονή με την εκδίκηση και την ανταπόδοση και ότι είναι ένας επίδοξος δικτάτορας που αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την αμερικανική δημοκρατία.

Αξιωματούχοι της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν δήλωσαν ότι ο Τραμπ «έσπασε» μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020 και είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος από αυτόν που εξέλεξαν οι Αμερικανοί το 2016.

Αν ο πρώην πρόεδρος μπορέσει να διατηρήσει την ψυχραιμία του για 90 λεπτά και να αμβλύνει κάποιες από τις πιο αιχμηρές πλευρές του, αυτό μπορεί να τον βοηθήσει να πείσει το αμερικανικό κοινό ότι οι τρομερές προειδοποιήσεις για μια πιθανή δεύτερη θητεία του Τραμπ είναι υπερβολικές.

«Ο Μπάιντεν πρέπει να αποδείξει ότι η αντίληψη ότι είναι πολύ μεγάλος για τη δουλειά δεν ισχύει», δήλωσε ο Μάικ Μέρφι, επί μακρόν πολιτικός σύμβουλος των Ρεπουμπλικανών, στο Americast, το podcast του BBC για την πολιτική των ΗΠΑ.

«Ο Τραμπ από την άλλη πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι ο αντιπαθής τρελός που η μισή χώρα νομίζει ότι είναι. Οπότε είναι μια ευκαιρία και για τους δύο – αλλά και το ρίσκο ταυτόχρονα υψηλό».

Την περασμένη εβδομάδα, η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν ξεκίνησε μια νέα καμπάνια που επιτίθενται ευθέως στον Τραμπ για την πρόσφατη καταδίκη του σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η ένοχη ετυμηγορία κόστισε στον Ντόναλντ Τραμπ την υποστήριξη των ανένταχτων ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικοί σε αυτές τις εκλογές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τραμπ θα ερωτηθεί για την ιστορική δικαστική υπόθεση στο ντιμπέιτ και ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα είναι έτοιμος να επιτεθεί. Εάν ο πρώην πρόεδρος παρασυρθεί σε ένα παραλήρημα κατά των διεφθαρμένων δικαστών και των στημένων δικαστηρίων, αυτό θα μπορούσε να αποξενώσει περαιτέρω τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει μια δική του δικαστική υπόθεση. Η καταδίκη του γιου του Χάντερ για κακουργηματικές κατηγορίες έγραψε επίσης ιστορία και ο πρόεδρος -αν και δεν εμπλέκεται άμεσα στην υπόθεση-θα υποστεί συνέπειες από την έκβασή της.

Ο Τραμπ μπορεί να ρίξει μερικές αιχμές κατά του Χάντερ Μπάιντεν, αν όχι για την υπόθεση με τα όπλα, τότε για την επερχόμενη δίκη του για φοροδιαφυγή, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει αμφιλεγόμενες λεπτομέρειες σχετικά με τις επιχειρηματικές συναλλαγές του νεότερου Μπάιντεν. Ο Τραμπ πιθανώς θα προσπαθήσει να παρουσιάσει την καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν ως απόδειξη μιας πιο εκτεταμένης διαφθοράς σε αυτό που αποκαλεί «οικογένεια του εγκλήματος Μπάιντεν».

Πρόκειται για το πρώτο προεδρικό ντιμπέιτ στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, το οποίο διεξάγεται πριν κανένας από τους δύο υποψηφίους γίνει επίσημα υποψήφιος του κόμματός του. Αυτό σημαίνει ότι η αναμέτρηση θα μπορούσε να καθορίσει τη διάθεση και το μέτρο της προεκλογικής εκστρατείας που θα ακολουθήσει, παγιώνοντας κάποιες χαλαρές απόψεις για τους υποψηφίους και προσδιορίζοντας καλύτερα τα θέματα και τα διακυβεύματα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Αλλά αν δεν γίνει κάποιο πραγματικά καταστροφικό λάθος από έναν από τους υποψηφίους, ο πρώιμος χρόνος διεξαγωγής του ντιμπέιτ θα μπορούσε να σημαίνει ότι όταν φτάσει η ημέρα των εκλογών, αυτό το γεγονός του Ιουνίου θα είναι μια μακρινή ανάμνηση για την πλειονότητα των Αμερικανών που παρακολουθούν σποραδικά την πολιτική.

Και οι δύο υποψήφιοι θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν και να αποκαταστήσουν τις όποιες ζημιές κατά τη διάρκεια των εθνικών τους συνεδρίων, τα οποία θα πραγματοποιηθούν αργότερα το καλοκαίρι. Στη συνέχεια, έχει προγραμματιστεί άλλο ένα ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο. Είναι μια πραγματικότητα την οποία αναγνώρισε ένας ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, μιλώντας στον συνεργάτη του BBC στα μέσα ενημέρωσης, CBS.

«Το ντιμπέιτ του Ιουνίου δεν είναι μια στιγμή που περιμένουμε να καθορίσει την πορεία των εκλογών ή να μετακινήσει τα νούμερα των δημοσκοπήσεων στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο σύμβουλος, προσθέτοντας ότι οι ψηφοφόροι θα απαιτήσουν «συνεπή χρόνο και προσπάθεια».

Με άλλα λόγια, αυτό το ντιμπέιτ είναι η αρχή ενός μαραθωνίου, όχι το τέλος της κούρσας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα