“Γροθιά” στο τέρας της ακρίβειας ετοιμάζει το υπ. Ανάπτυξης, στοχεύοντας σε 100 βασικά προϊόντα

Στη 'μάχη" και η ΔΙΜΕΑ, όπου θα εντείνει περισσότερο τους ελέγχους για την ανακάλυψη και αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα λάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ώστε να στηριχθούν τα εισοδήματα των καταναλωτών και ειδικότερα των πιο ευάλωτων.

Αυτά θα αφορούν τον «σκληρό πυρήνα» της ακρίβειας και θα στοχεύουν σε 100 βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Το βάρος θα πέσει σε 100 βασικά προϊόντα, τα οποία δε θα ελέγχονται μόνο για την τελική τιμή αλλά και για την τιμή σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, πριν καταλήξουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν βασικά τρόφιμα όπως το γάλα, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, ρύζι και ζυμαρικά, τυριά, νωπά κρέατα, φρούτα και λαχανικά, ζυμαρικά και ψωμί.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ (Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς) με 30 νέα στελέχη από 1η Ιουλίου. Η υπηρεσία θα εντείνει ακόμα περισσότερο τους ελέγχους για την ανακάλυψη και αντιμετώπιση τυχόν φαινομένων αισχροκέρδειας.

  • Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ αποστέλλουν ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες τα τιμολόγια που αγοράζουν τα αγαθά από τους προμηθευτές, καθώς και τις τιμές που τα πωλούν.
  • Οι έλεγχοι θα αφορούν όλο το εύρος της αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.
  • Θα εξετάζονται εξονυχιστικά οι τιμές από τον πρωτογενή τομέα στους μεσάζοντες και από εκεί στις αλυσίδες τροφίμων.

Σκοπός της εντατικοποίησης των ελέγχων είναι να μπει ένα φρένο στην αισχροκέρδεια και να συνεχιστεί περαιτέρω η μείωση του πληθωρισμού και η στήριξη των νοικοκυριών -ειδικά των πιο ευάλωτων.

Σημειώνεται, ότι τον Μάιο, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχώρησε στο 2,4% από 3,2% τον Απρίλιο, ενώ οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ μειώθηκαν κατά 1,25% συγκριτικά με τον Μάιο του 2023, σύμφωνα με μελέτη του ΙΕΛΚΑ.

Σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων οι μειώσεις ξεπερνούν το 7% (αυγά και βούτυρα0.

Παρόλα αυτά, σημαντικές κατηγορίες όπως τα φρέσκα κρέατα και τα τρόφιμα παντοπωλείου σημείωσαν εκ νέου μικρές αυξήσεις.

Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα που αποτελεί πανευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό φαινόμενο είναι οι μεγάλες διαφορές που πωλούν οι πολυεθνικές τα ίδια προϊόντα στην ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα εντατικοποπιηθεί ο έλεγχος των πολυεθνικών και στο εσωτερικό της Ελλάδας και θα αυξηθούν και οι πρωτοβουλίες προς την ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί η πρόσφατη επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σκοπό την ενημέρωσή της για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας των πολυεθνικών και να ζητήσει μια σειρά αλλαγών που θα περιορίσουν τα φαινόμενα με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.

Επιπλέον, θα στηριχθεί περαιτέρω η πλατφόρμα e-katanalotis. Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος σε ένα σημαντικό εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να συγκρίνουν περίπου 3.000 κωδικούς βασικών αγαθών και να ψωνίζουν στις χαμηλότερες δυνατές τιμές.

Συνεργασία με ανεξάρτητες αρχές και φορείς της αγοράς

«Κοινός μας στόχος, η αποκλιμάκωση των τιμών που εξυπηρετείται μέσα από την κανονική λειτουργία του ανταγωνισμού με βάση τη νομιμότητα. Προτεραιότητά μας είναι η στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας και ιδιαίτερα των νοικοκυριών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα καθώς και η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των οικογενειών», επεσήμανε την Τετάρτη ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος μετά από συναντήσεις που είχε με ανεξάρτητες αρχές όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όλα τα μέτρα κατά της ακρίβειας που είχαν ληφθεί στις αρχές του 2024 θα συνεχιστούν ως το τέλος του έτους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα