Είμαστε έτοιμοι για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – Εσείς;

“Είμαστε έτοιμοι για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας και θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε, ποιος παράφρων θα οδηγούσε τον κόσμο στην κόλαση του πολέμου, με δεδομένο πως οι πυρηνικές δυνάμεις θα μετέτρεπαν σε ολοκαύτωμα ολόκληρη τη γη;

«Αν ρωτάτε αν υπάρχει κίνδυνος ενός ολοκληρωτικού τρίτου παγκόσμιου πολέμου”, επισημαίνει η ανακοίνωση, «όπως στον 1ο και 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, φυσικά και είναι μια πιθανότητα. Ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάνουμε τις εκτιμήσεις μας σχετικά με την άμυνα και την ασφάλειά μας και κάνουμε όλα τα σχέδιά μας που πρέπει να επικαιροποιηθούν υπό το φως των νέων εκτιμήσεων. Κανείς, ιδίως η χώρα μας, δεν επιθυμεί μια σκοτεινή εικόνα, όπως έναν 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος για κάθε σενάριο».

Παραλογισμός μια τέτοια κουβέντα; Μα το ίδιο δεν θα λέγαμε πριν 3-4 χρόνια, πριν προκύψει ο αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία και η γενοκτονία των Παλαιστινίων;

Είδαμε πώς απείλησε το ΙΡΑΝ, από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, το Ισραήλ. Αντιληφθήκαμε πόσο πολύ έχει εξελιχτεί η πολεμική  τεχνολογία.

Κι όμως, η ισορροπία του τρόμου δείχνει να απειλείται από μεγαλεπήβολα σχέδια παγκόσμιας  κυριαρχίας ή πλήρους οικονομικής επικράτησης, έστω κι αν η ΚΙΝΑ έχει δείξει την παντοδυναμία της στο διάστημα και η Ρωσία επιβιώνει παρά τον όλο και πιο στενό αποκλεισμό της από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Μπορούν να χτυπούν τη Ρωσία και εντός των συνόρων της οι Ουκρανοί;

Μπορεί το τόξο γύρω από τη Ρωσία να μεταλάσσεται σε νατοϊκό;

Όλα μπορούν να συμβούν ή να συμβαίνουν ήδη, αλλά όλα αυτά τα σενάρια πολέμου κανέναν λαό δεν λυτρώνουν, καμία ασφάλεια δεν προσφέρουν, όσες αμυντικές ομπρέλες κι αν δημιουργηθούν στον εναέριο χώρο δυτικών ή άλλων χωρών.         

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία) ζητούν ενίσχυση των ανατολικών συνόρων της Ε.Ε.,  που αποτελούν σύνορα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία,  και αποτελούν στόχο, σύμφωνα με τις ίδιες, «άνευ προηγουμένου» υβριδικών επιθέσεων εκ μέρους της Μόσχας και του Μινσκ.

«Η έκταση και το κόστος αυτής της κοινής επιχείρησης», σύμφωνα με τους πρωθυπουργούς των πιο πάνω χωρών, «απαιτούν συγκεκριμένη δράση της ΕΕ για να την υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά». Οι αρχηγοί των συγκεκριμένων χωρών, που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής, προβάλλουν τις «μαζικές επενδύσεις» στην ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων και την αμυντική βιομηχανία.

Και δεν είναι τόσο η μεροληπτική στάση της Ε.Ε., που είναι κολλημένη στο αμερικανικό άρμα, όσο το γεγονός πως ο πακτωλός χρημάτων που κατευθύνεται σε εξοπλισμούς, σκοτώνει την οικονομία κια φτωχοποιεί εκατομμύρια πολίτες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα