Άλλο διεύρυνση και άλλο ιδεολογική μετάλλαξη

Τα απόνερα των ευρωεκλογών συνεχίζουν να δημιουργούν υποψία πνιγμού και στα τρία μεγάλα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Οι όποιες διαφωνίες ή δυσαρέσκειες που μέχρι τώρα κάλυπτε η καλή πορεία (ΝΔ) ή η βολή άλλων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) κομμάτων φαίνονται πως αρχίζουν άλλοτε δειλά άλλοτε φανερά να εκδηλώνονται με όλα τα μέσα.

Ενοχλημένοι εμφανίστηκαν βουλευτές της ΝΔ, μετά την ομιλία Μητσοτάκη στην ΚΟ της ΝΔ, που θεώρησαν πως αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του κόμματος ή αυτός δεν έχει καθαρότητα, δεν είναι σαφής.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίθεση στη θερούμενη ως πατριωτική δεξιά, που διαμαρτύρεται πως το κόμμα στρέφει το τιμόνι αλλού, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις πέρα των βουλευτών και στελεχών που προέρχονται από το καραμαλικό ή σαμαρικό περιβάλλον.

Η αναφορά στη φυσιογνωμία και τις ιδεολογικές καταβολές του κόμματος προκαλεί κλυδωνισμούς.

«Έχουμε ένα χρέος να χαράξουμε καθαρό ορίζοντα», δήλωσε, θέλοντας να απαντήσει για πολλαστή φορά στη στροφή που του καταλογίζουν προς το κέντρο και συνέχισε: «Να μείνουμε μακριά από σύννεφα που θολώνουν το τοπίο, όπως δήθεν ψευτοδιλήμματα περί δήθεν στροφής προς το κέντρο, προς τα δεξιά. Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά. Και είμαστε μακριά από ξεπερασμένες ταμπέλες, που στην εποχή μας μάλλον έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους» και απέρριψε την… επιστροφή στις ρίζες. «Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις ρίζες μας, αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ανέφερε: «Δεν εγκλωβιζόμαστε σε απλοϊκούς χαρακτηρισμούς. Η παράδοση για εμάς στη ΝΔ αποτελεί στοιχείο. Βαδίζουμε στον χρόνο ανανεώνοντας τη σκέψη μας και το δυναμικό μας. Λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ».

Για την δεξιά στροφή της ΝΔ: Θα έλεγα σε αυτούς τους καλοπροαίρετους σχολιαστές ότι θα έβλεπα πολύ θετικά μια επιστροφή στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Αυτός αποιδεολογικοποίησε την κομματική ταυτότητα της ΝΔ. Η ΝΔ είναι μια μεγάλη κεντροδεξιά παραταξη, αυτή οραματίστηκα, αυτή υπηρέτησα, αυτή η στρατηγική έχει δώσει σε 3 εκλογικές αναμετρήσεις 40%. Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να επιστρέψει σε ιδεολογική περιχαράκωση την οποία πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η παράταξη.

Στελέχη που υπηρέτησαν τις προηγουμένες κυβερνήσεις της ΝΔ, θεωρούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε, με αυτόν τον τρόπο, στην παραδοσιακή δεξιά και τόνιζαν πως δεν θα είναι κεραυνός εν αιθρία οι παρεμβάσεις των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, την επόμενη εβδομάδα.

΄Εντονη κριτική

Σχολίασαν ή άσκησαν κριτική στον ιδεολογικό προσανατολισμό της ΝΔ βουλευτές όπως οι Μάριος Σαλμάς, Νικήτας Κακλαμάνης, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Βλάσης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Νότης Μηταράκης, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Οικονόμου, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Γιάννης Πασχαλίδης.

Σταχυολογούμε κάποιες φράσεις από τις ομιλίες των βουλευτών της ΝΔ.

Νικήτας Κακλαμάνης: «Ο πολιτικός στρουθοκαμηλισμός δεν έχει σχέση με την παράταξη μας, η οποία δεν πρέπει να χώσει το κεφάλι της στην άμμο. Υπήρξε αποτυχία. Μήνυμα των ψηφοφόρων μας είναι να αλλάξουμε πορεία. Οι ρίζες κράτησαν την παράταξη. Άλλο διεύρυνση και άλλο ιδεολογική μετάλλαξη».

Μάριος Σαλμάς: «Είμαστε με τους λίγους ή με τους πολλούς; Χτυπήσατε τους πετρελαιάδες; Όχι. Κάνετε ό,τι θέλετε εσείς και πέντε δικοί σας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ετοιμάζετε τα νομοσχέδια. Απενοχοποιήσατε την αποχή».

Θόδωρος Καράογλου: «Διεύρυνση δεν σημαίνει ιδεολογικός ευνουχισμός».

Κώστας Βλάσης: «Ξεκίνησε η κατηφόρα. Χρειάζεται να διορθώσουμε τα λάθη μας. Μας λένε ότι δεν έχετε πάρει κανένα μήνυμα. Ο σχεδιασμός είναι καλός, αλλά δεν υπάρχει ουσία. Καλά είναι τα power point, αλλά δεν φτάνουν».

Μίλτος Χρυσομάλλης: «Δεν καταλαβαίνω το πάμε μπροστά. Δεν έχουμε ιδεολογικό προσανατολισμό».

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Η διεύρυνση σημαίνει ότι οι προσχωρούντες αποδέχονται τον αξιακό μας κώδικα και δεν τον μεταλλάσσουν. Συρρικνώθηκε η κοινωνική μας βάση».

Νότης Μηταράκης: «Ενοχλήσαμε την ψυχή της παράταξης με κάποιες αποφάσεις».

Γιάννης Ανδριανός: «Υπάρχει ιδεολογικό πρόβλημα. Δεν έχει αφήγημα η κυβέρνηση, όπως την πρώτη τετραετία με το gov.gr».

Γιάννης Οικονόμου: «Αξιακοί και ιδεολογικοί οι λόγοι της απομάκρυνσης των ψηφοφόρων της ΝΔ».

Χρήστος Δερμεντζόπουλος: «Απομακρυνθήκαμε από τις κοινωνικές ομάδες, όπως τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα