Κάποιος να τραβήξει(;)το αυτί του σκοπιανού αλυτρωτισμού

Εν αναμονή της συνάντηση Μηστοτάκη - Μιτσκόσκι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον

Μπορεί το κυρίως πιάτο στο μενού της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον το τριήμερο 9 έως 11 Ιουλίου να είναι (ξανά) η Ουκρανία και η απόφαση για το Ταμείο μέσω του οποίου η δύση θα στηρίξει σταθερά τη χώρα, αλλά για την Ελλάδα έχει και άλλες διαστάσεις.

Και δεν εννοούμε μόνο την πιθανή νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της «πολυφορεμένης» ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αλλά το πρώτο τετ-α-τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό των Σκοπίων και αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ως γνωστόν η φρεσκοεκλεγμένη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο προκλήσεων επιμένοντας να χρησιμοποιεί σκέτο το όνομα «Μακεδονία» δίχως τον γεωγραφικό προσδιορισμό που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, και αυτό κομπορρημονεί ο Μιτσκόσκι ότι θα επαναλάβει και στην ΝΑΤΟϊκή σύνοδο. Μάλιστα, όταν ο εθνικιστής ηγέτης ενημερώθηκε για την πρόσφατη αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι εμμένοντας σε αυτή τη ρητορική θα «βρεθεί σε πολύ άβολη θέση» όταν οι δύο άντρες συναντηθούν στην Ουάσινγκτον, ο Μιτσκόσκι απάντησε ότι η θέση του είναι ξεκάθαρη «και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες επ’ αυτού» προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δει «και αυτή την πρόκληση».

Η αλήθεια είναι ότι και εμείς θα θέλαμε να δούμε αν σε αυτήν την πρόκληση η ηγεσία του ΝΑΤΟ θα τραβήξει το αυτί του επίσημου εκφραστή του σκοπιανού αλυτρωτισμού ή αν οι σύμμαχοι θα αρκεστούν σε «ανάλατες» νουθεσίες για σεβασμό των συμφωνηθέντων. Θα θέλαμε επίσης να δούμε και το τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει η ίδια η θιγόμενη το θέμα, δηλαδή η Ελλάδα. Διότι μάλλον νερόβραστη θα είναι κι αυτή, αν κρίνουμε από την πρεμούρα που επιδείχτηκε για την προστασία της Διεθνούς Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών με αφορμή τα εξάχρονα «γενέθλια» της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας έκλεισαν για ώρες και έπεσε και «απαγορευτικό» συγκεντρώσεων σε όσους ήθελαν να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην επιζήμια για την Ελλάδα συμφωνία.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα