Τελικά, ποιος έχασε στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου;

Οι “απολύσεις” αργόμισθων ή όχι από τον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ και η πρόσφατη κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και κοινοβουλευτικής ομάδας στο ΠΑΣΟΚ αποκάλυψαν υφέρπουσες κόντρες και έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα σε στελέχη πρώτης και δεύτερης γραμμής.

Η αμφισβήτηση των πολιτικών αρχηγών, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, δεν προδικάζει τις εξελίξεις, αλλά μεγιστοποιεί την αφερεγγυότητα των κομμάτων και ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις.

Όπως φαίνεται, το μήνυμα των ευρωεκλογών, με την απίστευτα μεγάλη αποχή, κανείς δεν το έχει λάβει υπόψη του, και αυτό είναι προφανές, καθώς όλα όσα βγαίνουν στη φόρα μέσω δηλώσεων και πράξεων (απολύσεις και απειλές καθαιρέσεων) ενοχλούν, απαξιώνουν την πολιτική και οδηγούν τους πολίτες σε μεγαλύτερη απάθεια.

Οι δηλώσεις απαξίωσης άρχισαν με τη σκληρή αντιπαράθεση των δύο τρίτων του Υπουργικού Συμβουλίου του Αλέξη Τσίπρα, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (με πρώτο τον Νίκο Φίλη) και εκτόξευσαν πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη και καταλήγουν στις επισημάνσεις ή παρατηρήσεις (εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά) περί αργόμισθων στο κόμμα (Θεοχαρόπουλος, Τσίπρας).

Στην απάντησή του ο Γιώργος Τσίπρας, ισοπεδωτικός, πρόσθεσε άλλο ένα λιθαράκι στην υποβάθμιση της εσωκομματικής πολιτικής αντιπαράθεσης: «Όλα όσα της είπαν να δηλώνει και με αφορούν είναι απολύτως ψευδή. Το γνωρίζει και η ίδια. Οι αθλιότητες για αργομισθία, για δήθεν αίτημά μου για κατ’ εξαίρεση μισθοδοσία, για δήθεν αίτημά μου για ασφαλιστική κάλυψη» είναι εκ των υστέρων κατασκευές νοσηρών εγκεφάλων. Θα ήταν απλώς για γέλια αν δεν σηματοδοτούσαν το ήθος του νέου ΣΥΡΙΖΑ της Κουμουνδούρου, που προκαλεί το λιγότερο αηδία».

Αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ μέχρι νεωτέρας

Στο δε ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις κατά του προέδρου του μπορεί οι περισσότερες να ήταν έμμεσες, ήταν όμως αρκετές για να στρέψουν το κόμμα στα ενδότερα και να το αποδυναμώσουν μέχρι νεωτέρας.

Πέτρος Ευθυμίου: «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Προσωπικά δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι. Δεν υπάρχουν τυχοδιώκτες και πράκτορες ανάμεσά μας, πρόεδρε! Όποιος προσπαθεί να μιμηθεί τον Ανδρέα στο Πεντελικό, καταλήγει πολιτικός νάνος σαν τον Αλέξη Τσίπρα».

Για να διευκρινήσει στη συνέχεια, επιτείνοντας την αντίληψη πως το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει τον μπούσουλα, πως «δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε διοικητισμούς στην πολιτική. Ότι τελευταία φορά στο ΠΑΣΟΚ διοικητισμός εκδηλώθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου πριν 34 χρόνια στο Πεντελικόν. Όταν είχε προτείνει τον Άκη Τσοχατζόπουλο για γραμματέα και προκειμένου να τον επιβάλει, είχε απειλήσει με σκληρή γλώσσα ότι υπάρχουν τυχοδιώκτες και ότι θα διαλύσει το κόμμα για να φτιάξει καινούργιο. Αυτό δεν έχει επαναληφθεί στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Πρέπει πάντα να έχεις υπόψη σου τη διαφορά μεγεθών και τη διαφορά εποχών. Δεν παίρνουμε τους ηγέτες και τους μιμούμαστε, διότι εκεί υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι. Κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες, τα δικά της χαρακτηριστικά και πιστεύω προσωπικά ότι ο καθένας πρέπει να εγγράφει το δικό του είδος ηγεσίας και δεν μπορούμε να ανασύρουμε μοντέλα που υπηρετήθηκαν σε άλλες εποχές και από άλλα μεγέθη».

Ιντιστούτο, GPO και newsbreak

Την ίδια ώρα, η Διεθνής Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα αποκάλυψε κινήσεις “κορυφής” για την επιβολή μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς, που παρακάμπτουν τις ηγεσίες των δύο κομμάτων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO μάλιστα, υπέρ της άμεσης εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ τάσσεται το 66,4% (λέει ναι και μάλλον ναι) ενώ το 24,1% διαφωνεί.

Στην ερώτηση δε για καταλληλότερο πρόσωπο να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, περίπου ένας στους τρεις ψηφοφόρους απάντησε ο νυν πρόεδρος.

Σε μια άλλη όμως “πρόχειρη” δημοσκόπηση της ιστοσελίδας newsbreak, στο ερώτημα “Ποιος είναι καταλληλότερος να ηγηθεί της «ενωμένης Κεντροαριστεράς»”, οι απαντήσεις που προέκυψαν μάλλον “ξενίζουν” και επιτρέπουν να επισημάνουμε το πολιτικό μπάχαλο στην αντιπολίτευση.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης:

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα