«Τρώμε σωστά και αθλούμαστε»

Από το πιλοτικό πρόγραμμα περνάμε σε ολική εφαρμογή του προγράμματος κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία της χώρας το πρόγραμμα καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε 59 σχολεία πιλοτικά και τα αποτελέσματα ήταν θαυμάσια. Έτσι, λοιπόν, ελήφθη η απόφαση για ολική εφαρμογή.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Επιδίωξη είναι η απόκτηση δεξιοτήτων, υγιεινές διατροφικές δεξιότητες, δεξιότητες φυσικής άσκησης, δεξιότητες για τη σπατάλη τροφίμων κ.ά. Συγκεκριμένα παρέχεται στα παιδιά και στις οικογένειες τους, δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, πρόσβαση σε γιατρούς, σε ψηφιακά εργαλεία. Ακόμη, διευκολύνονται οι οικογένειες ώστε να συνδεθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν τοπικά δίκτυα στα οποία, πραγματικά, να μπορέσουμε να προωθήσουμε δραστηριότητες υγιεινής ζωής, δεξιότητες υγιεινής ζωής. Απώτερος σκοπός είναι η μείωση των παραγόντων κινδύνου που ευθύνονται για τα χρόνια νοσήματα και τους πρόωρους θανάτους ώστε οι πολίτες  να κερδίσουν μέχρι 15 χρόνια ζωής.

Όπως δείχνουν οι σχετικοί δείκτες, η χώρα μας έχει ανάμεσα στα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 3η θέση στα παιδιά κάτω των 5 ετών, τη 2η θέση στα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών και κατέχει την 1η θέση στα παιδιά και τους εφήβους 10 έως 19 ετών. Στο πλαίσιο αυτού του σημαντικού προβλήματος διοργανώθηκε στην Αθήνα από τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας (Τμήμα Ευρώπης) σύσκεψη, προκειμένου να προταθούν λύσεις. Στην σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι από Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Άγιο Μαρίνο, Σλοβενία, Ισπανία και Τουρκία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το 59% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ ζει σήμερα με παραπάνω βάρος ή παχυσαρκία, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό παγκοσμίως εκτός της Αμερικής. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι 1 στα 3 ή και περισσότερα παιδιά ζουν με παραπάνω βάρος ή παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.

Επείγουσα έκκληση από τον Άδωνη

«Δυστυχώς, τα ποσοστά αυτά έρχονται σε αντίθεση με την πλούσια παράδοση της χώρας μας στην υγιεινή διατροφή ενώ συνιστούν επείγουσα έκκληση για τον επαναπροσδιορισμό της στάσης μας στο ζήτημα αυτό», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Υγείας στην παρέμβαση του τόνισε επίσης: «Μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στη δημόσια Υγεία είναι η παιδική παχυσαρκία. Είναι ένα ζήτημα που απειλεί τη μελλοντική υγεία και ευεξία των παιδιών του έθνους μας. Η συμβολή του ΠΟΥ Ευρώπης είναι κρίσιμη καθώς ξεκινάμε την ξεκάθαρη και επείγουσα αποστολή μας: να διαμορφώσουμε μια ενωμένη και ισχυρή απάντηση για να περιορίσουμε την αυξανόμενη τάση της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών μας. Η παχυσαρκία στα παιδιά δεν είναι απλώς μια ανησυχία, είναι μια κρίση που απαιτεί άμεση και αποφασιστική δράση. Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα της διάσημης μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους της. Είναι σοκαριστικό να αναγνωρίσουμε ότι το 60% των ενηλίκων μας και ένα στα τρία παιδιά μας ζουν με υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία. Αυτή η έντονη αντίθεση με την πλούσια παράδοσή μας στην υγιεινή διατροφή είναι μια επείγουσα έκκληση για επανεξέταση της προσέγγισής μας. Οι στόχοι μας είναι σαφείς και αδιαμφισβήτητοι: να παρουσιάσουμε την τρέχουσα κατάσταση της παχυσαρκίας στη Νότια Ευρώπη, να αξιολογήσουμε κριτικά την εφαρμογή αποτελεσματικών παρεμβάσεων και να εντοπίσουμε τις προτεραιότητες για δράση. Μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, στοχεύουμε να κινητοποιηθούμε με άμεση και διαρκή δράση κατά αυτής της επιδημίας. Στην Ελλάδα έχουμε τη γνώση, την παράδοση και το κοινοτικό πνεύμα για να αναστρέψουμε αυτήν την τάση. Ωστόσο, απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους τομείς της κοινωνίας—την κυβέρνηση, τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειες. Χρωστάμε στα παιδιά μας να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που υποστηρίζει υγιεινές επιλογές και προάγει τη δια βίου ευεξία».

Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, καθώς έχει αποκαλύψει το προσωπικό πρόβλημα που αντιμετώπισε με τα παραπανίσια κιλά της, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «μαζί με τη UNICEF, αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Στόχος μας είναι όχι απλώς ο έγκαιρος εντοπισμός της παιδικής παχυσαρκίας αλλά η πρόληψη των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτήν. Έτσι, αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα που στοχεύει παράλληλα σε πρωτογενές, δευτερογενές και τριτογενές επίπεδο. Το Πρόγραμμα έχει ως πρωταρχικό σκοπό να αλλάξει το περιβάλλον που οδηγεί στην παιδική παχυσαρκία. Στη χώρα μας η απουσία ενός οργανωμένου συστήματος πρόληψης όλα αυτά τα χρόνια, οδήγησε σε ένα τεράστιο κενό στην φροντίδα του εαυτού μας. Αυτό το κενό προσπαθούμε να καλύψουμε μαζί με τον Υπουργό κ. Γεωργιάδη, επειδή είναι το πιο σημαντικό ζήτημα το οποίο αφορά το παρόν και το μέλλον μας».

Παράγοντας κινδύνου

Το παραπάνω βάρος και η παχυσαρκία κατατάσσονται στην 4η θέση ως παράγοντας κινδύνου θανάτου, μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση, τους διατροφικούς κινδύνους και το κάπνισμα. Οι απειλές για την υγεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία συμβάλλουν σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ.

«Ο ΠΟΥ/Ευρώπης, από την ίδρυση του έως και σήμερα έχει σπουδαία παρουσία και δράση στην αντιμετώπιση ακόμη και των πιο δύσκολων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους βασικούς τομείς καινοτομίας είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας για τα εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες στην Περιφέρειά μας που ζουν με παραπάνω βάρος και παχυσαρκία», δήλωσε ο Δρ Ζοάο Μπρέντα, επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, ειδικός αντιπρόσωπος του περιφερειακού διευθυντή του ΠΟΥ/Ευρώπης και αρμόδιος επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα, με την κυβέρνησή της να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας και να επιδεικνύει ηγετικό ρόλο στη διευκόλυνση του πολιτικού διαλόγου της Νότιας Ευρώπης για την παχυσαρκία».

Συμμετοχή των παιδιών

Ταυτόχρονα με τους πολιτικούς διαλόγους, το Γραφείο Αθήνας διοργάνωσε δύο παράλληλες δράσεις σχεδιασμένες για παιδιά. Αυτές οι διαδραστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες είχαν ως στόχο την προώθηση της σωματικής άσκησης και της υγιεινής διατροφής.

Το πρωί τα παιδιά συμμετείχαν σε αγώνα μπάσκετ και μάθημα γιόγκας στον Εθνικό Κήπο του Ζαππείου. Στη συνέχεια, έλαβαν μέρος σε μάθημα μαγειρικής, όπου έμαθαν να προετοιμάζουν υγιεινά γεύματα υπό την καθοδήγηση του Executive Chef του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, Αστέριου Κουστούδη. Οι δραστηριότητες αυτές αποσκοπούν στην δημιουργία υγιεινών συνηθειών στα παιδιά από μικρή ηλικία και υποστηρίζουν τον ευρύτερο στόχο της μείωσης των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα