Γιώργος Φλωρίδης: Προφυλάκιση ακόμη και στα βαριά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας

Ο υπ. Δικαιοσύνης έκανε λόγο για ορισμένους νομικούς που πολιτεύονται: «Όταν μπουν στην πολιτικής, θα είναι ένα κανονικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα»

Στο ζήτημα της ενδοοικογενειακές βίας και τα μέτρα που μπορεί να επιβάλλει ο ανακριτής αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Μιλώντας στο OPEN, ο υπουργός, που εχθές ανακοίνωσε βραχιολάκι για όσους είναι σε επιτήρηση για ενδοοικογενειακή βία, τόνισε ότι σε βαριά πλημμελήματα που αφορούν τέτοιες υποθέσεις ο ανακριτής θα μπορεί να επιβάλλει προφυλάκιση.

«Το Σύνταγμά μας λέει ότι ο νομοθέτης, κρίνοντας ο ίδιος με βάσει τις συνθήκες, μπορεί να ορίσει προφυλάκιση και για τα κακουργήματα και τα πλημμελήματα (…). Τώρα λέμε ότι και στα αδικήματα, τα βαριά πλημμελήματα, ενδοοικογενειακής βίας θα μπορεί ο ανακριτής να επιβάλλει έως προσωρινό μέτρο την προφυλάκιση έως 6 μήνες».

Ερωτηθείς για τη στάση αρκετών δικηγόρων, ο κ. Φλωρίδης σχολίασε: «Οι δικηγόροι είναι 45.000 και κάποιοι λίγοι με θεσμική ιδιότητα, που λένε ότι τους εκπροσωπούν, εμφανίζονται να πολιτεύονται. Αν θέλουν να πολιτευτούν σημαίνει ότι μπαίνουν στο πεδίο της κομματικής αντιπαράθεσης». Όταν ο Παναγιώτης Στάθης σχολίασε ότι «φωτογραφίζει τους επικεφαλής συλλόγων», ο κ. Φλωρίδης απάντησε: «Δεν ξέρω επικεφαλής συλλόγων. Είναι κάποιοι που συστηματικά πολιτεύονται, δικαίωμά τους. Όταν μπουν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης θα είναι ένα κανονικό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα».

«Βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου η κυβέρνηση η οποία κατ΄ επιταγή του Συντάγματος ορίζει ότι σε κάποια βαριά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας όπου το θύμα κατά κανόνα είναι γυναίκα ή ανήλικο, γι’ αυτά ο δικαστής έχει δικαίωμα να επιβάλλει μεταξύ άλλων προφυλάκιση», διερωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Φλωρίδης τόνισε όσα νομοθετούνται τώρα για τις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, ισχύουν ήδη για τα εγκλήματα αθλητικής βίας και για τις περιπτώσεις εμπρησμών. «Το ερώτημα είναι τώρα γιατί ο καημός ο μεγάλος να μην ισχύουν στην ενδοοικογενειακή βία», είπε.

«Όταν μια κυβέρνηση νομοθετεί και θέλει να πιστεύει ότι νομοθετεί σοβαρά, το κάνει με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοινωνία εδώ και καιρό φωνάζει “θέλω προστασία”. Δεν μπορεί να υπάρχει το ανεξέλεγκτο, το ατιμώρητο, αυτή η αίσθηση της γενικευμένης ατιμωρησίας. Τώρα η προστασία παρέχεται με δύο τρόπους: να λες καλά λόγια προστασίας ή όταν έχεις την ευθύνη να κυβερνάς τη χώρα να νομοθετείς με τέτοιο τρόπο ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ότι η κυβέρνηση και η πολιτεία εκπληρώνει την αποστολή της στο θέμα αυτό. Νομοθετήσαμε με έναν τρόπο ώστε να σπάσει ο φόβος και τα φαινόμενα εμφανιστούν, να πάμε δηλαδή στη δικαιοσύνη».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα