Τρικούπη Ώρα Μηδέν: Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση – Ο Ανδρουλάκης απέναντι στους Δελφίνους

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης, μιλώντας για τοξικότητα εκ των έσω

Αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και την αποτυχία του στόχου για τη δεύτερη θέση ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ μοιράζει αριστερά και δεξιά κατηγορίες σε στελέχη και βουλευτές για τοξικότητα και αποδόμηση του έργου, χωρίς να πάρει θέση για το πότε θα στηθούν οι κάλπες για εκλογή ηγεσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στην αρχή της κοινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας έκανε επίθεση με το «καλημέρα» στους αμφισβητίες, επανέλαβε κραδαίνοντας την απειλή των διαγραφών ότι δεν θα ανεχτεί στη συνέχεια τοξικό λόγο και απαξίωση της πορείας και παρέπεμψε για τον Οδικό Χάρτη των πρωτοβουλιών, μετά το αίτημα για προσφυγή στις κάλπες που έθεσαν στελέχη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής προς το τέλος του μήνα. Αυτήν την ώρα έχει πάρει το λόγο ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος ξεκίνησε με έντονα επικριτική διάθεση.

Ο Πέτρος Ευθυμίου

Ο Πέτρος Ευθυμίου είπε στη συνεδρίαση απευθυνόμενος στον Ανδρουλάκη και ζητώντας κάλπες και εκλογή ηγεσίας άμεσα: «Δεν είμαστε ΚΚΣΕ για να κάνουμε ανάλυση με ποσοστά. Προσωπικά δεν δέχομαι τίποτα από όσα άκουσα. Είμαστε, με αυτά που ακούω, σαν γραφειοκράτες και περιπτωσιολόγοι. Δεν υπάρχουν τυχοδιώκτες και πράκτορες ανάμεσά μας, πρόεδρε!»

6255279

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προσπαθήσει να πετάξει την «μπάλα» όσο πιο μακριά μπορεί, αφού έχει ήδη επικαλεστεί το καταστατικό του κόμματος που προβλέπει εσωκομματική κάλπη το φθινόπωρο του 2025, αλλά δεν αποκλείεται να θελήσει να παρουσιάσει το περίγραμμα ενός διαφορετικού «οδικού χάρτη» προς την κορυφαία διαδικασία. Έχει απειλήσει με διαγραφές στελεχών με «τοξικό λόγο» μετά από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος του μήνα – πρόκειται για το όργανο στο οποίο έχει τον αριθμητικό έλεγχο και το οποίο θα λάβει τις αποφάσεις- όμως οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι θα προτιμήσει να χαμηλώσει κάπως την ένταση στην πρώτη αναγνωριστική της νέας σεζόν. Όσοι τον στηρίζουν προσέρχονται στη λογική να κερδίσουν χρόνο, απλώνοντας στο «τραπέζι» την κατηγορία ότι οι αμφισβητίες με τη στάση τους προκαλούν εσωστρέφεια και κάνουν «δώρα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που γνώρισε στις ευρωεκλογές την πρώτη μεγάλη της ήττα.

6255278

 

Πολλά από τα στελέχη που έθεσαν θέμα ηγεσίας έχουν πει ήδη τα πράγματα με το όνομά τους, έχουν χαρακτηρίσει επιβεβλημένη την άμεση προσφυγή στις κάλπες- ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις από τους πιθανούς υποψήφιους για την ηγεσία, ο Χάρης Δούκας (που δεν συμμετέχει στο σημερινό όργανο αλλά θα τοποθετηθεί σχετικά το απόγευμα), ο Παύλος Γερουλάνος και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που θα πάρουν το λόγο και θα τοποθετηθούν αναλόγως.

Θέση μάχης στη συνεδρίαση έχουν επί της ουσίας ήδη πάρει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Νίκος Παπανδρέου, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Απόστολος Πάνας και άλλοι βουλευτές, καθώς και η Τόνια Αντωνίου, η Έφη Χαλάτση, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Χάρης Καστανίδης, ο Αντώνης Σαουλίδης και τα άλλα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου που προτείνουν προσφυγή στις κάλπες εδώ και τώρα, ασκώντας σκληρή κριτική στην ηγεσία. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σε κάθε περίπτωση η θέση που θα πάρει ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής, Γιώργος Παπανδρέου, όπως και οι πρώην υπουργοί, Κώστας Σκανδαλίδης και Πέτρος Ευθυμίου που μέχρι σήμερα απέφυγαν τις δημόσιες παρεμβάσεις. Απουσιάζει από την έναρξη της συνεδρίασης ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια στενός συνεργάτης του Νίκου ΑνδρουλάκηΣτέφανος Ξεκαλάκης. Ο νυν Γραμματέας, Ανδρέας Σπυρόπουλος που απέτυχε να εκλεγεί στην πρόσφατη ευρωμάχη, ακούγεται ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με τη φήμη περί της παραίτησής του που υπέβαλε στον κ. Ανδρουλάκη το βράδυ της 9ης Ιουνίου, αλλά δεν έγινε εκείνες τις ώρες αποδεκτή από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ανδρουλάκης με την προχθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ εμφανίστηκε πάντως αποφασισμένος να διεκδικήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε όλα τα επίπεδα: δεν άνοιξε τα χαρτιά του ως προς τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες, δήλωσε ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, ζήτησε από όσους έχουν αντίστοιχες φιλοδοξίες να δηλώσουν «παρών», έκανε ταυτόχρονα λόγο για «ρεσάλτα και τυχοδιωκτισμούς που δεν θα επιτρέψει», χαρακτήρισε θεμιτές τις φιλοδοξίες του Χάρη Δούκα αλλά και έβαλλε εναντίον του και άφησε να εννοηθεί ότι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Παύλος Γερουλάνος και η Νάντια Γιαννακοπούλου είχαν προσχεδιάσει την αμφισβήτηση, την οποία ξεκίνησαν από το βράδυ των ευρωεκλογών. «Πραγματικά με θλίβει πάρα πολύ ότι κάποιοι δεν περίμεναν ούτε το πέρας της εκλογικής διαδικασίας. Δηλαδή ενώ μετρούσαν ψηφοδέλτια στα εκλογικά κέντρα, να εμφανίζεται κάτι προσχεδιασμένο στα media», είπε μεταξύ άλλων, απειλώντας με διαγραφές και κατηγορώντας τα στελέχη ότι το βράδυ που βυθιζόταν η Νέα Δημοκρατία πήραν τον προβολέα από τον πραγματικά ηττημένο και τον έστρεψαν στο κόμμα τους. «Δεν είμαστε ζούγκλα ούτε θα γίνουμε ζούγκλα. Ούτε θα επιστρέψουμε στις εποχές της διχόνοιας. Δεν θα επιστρέψουμε στις εποχές της απαξίωσης. Δεν θα επιστρέψουμε στις εποχές του δηλητηρίου στα σωθικά του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα το επιτρέψω. Όλα θα γίνουν θεσμικά. Θα τα πω όλα στο Πολιτικό Συμβούλιο και πάνω απ’ όλα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή» συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης παραπέμποντας στη σημερινή συνεδρίαση, όπου αν μιλήσουν οι περισσότεροι από τους 70 και πλέον συμμετέχοντες θα διαρκέσει πολλές ώρες.

Στην απειλή των διαγραφών και στις κατηγορίες προς στελέχη από την ηγεσία ότι χρησιμοποιούν τοξικό λόγο έχει ήδη απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς ο Χάρης Δούκας. «Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, δεν είναι τοξικότητα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Χάρης Δούκας μιλώντας χθες στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων, όπου υποστήριξε με τη ευκαιρία ότι οι πολιτικές για είναι αποτελεσματικές, δίκαιες, συμπεριληπτικές και αποτελεσματικές πρέπει να είναι προοδευτικές. Εμείς – πρόσθεσε- το έχουμε αποδείξει στην Αθήνα, όπου συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στη βάση μιας συγκεκριμένης προοδευτικής ατζέντας. “Όμως όπως είδαμε και στις ευρωεκλογές οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν. Πρέπει, τώρα, να είμαστε ρεαλιστές και να βάλουμε δύο θέματα. Το πρώτο είναι να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα ζητήματα, για να έχουμε την άποψή μας και να καταλήγουμε σε μια κοινή συνισταμένη. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα”, υπογράμμισε ο κ. Δούκας και επέμεινε στο σκεπτικό των συνεργασιών: «Πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί- διότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μια “πλατφόρμα” αλλά πως θα δώσουμε λύσεις σε ένα πρόβλημα πχ στην Κυψέλη”. Νωρίτερα κύκλοι στελεχών που απηχούν τις απόψεις του Χάρη Δούκα, του Μανώλη Χριστοδουλάκη, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και όλων όσοι τάσσονται με το αίτημα άμεσης προσφυγής στις εσωκομματικές κάλπες έσπευσαν να απαντήσουν στην απειλή περί διαγραφών κατηγορώντας τον κ. Ανδρουλάκη ότι «αποκαλύφτηκε η πλήρης πολιτική του αδυναμία». Με σχόλιό τους μετά τη συνέντευξη του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ τόνισαν ότι:

«Προεκλογικά έλεγε ότι είναι πολιτική ήττα η τρίτη θέση. Σήμερα δεν μας απάντησε ξεκάθαρα αν ηττηθήκαμε ή όχι. Έκανε επίθεση σε όλους και σε όλα χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Είπε: είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα στιγμή, όμως δεν έδωσε κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα στηθούν κάλπες. Περιμένουμε να αποσαφηνίσει αν θέλει εκλογές και πότε θα γίνουν. Αυτή θα είναι η μόνη απάντηση για όλους και για όλα. Στους ισχυρισμούς του ότι όσοι διαφωνούν παίζουν το παιχνίδι της ΝΔ. Απαντάμε: Ότι η ΝΔ θα τρίβει τα χέρια της με κόμματα της αντιπολίτευσης από 12% έως 14%. Εξάλλου όλα τα φιλικά μέσα της ΝΔ αγωνίζονται να μας πείσουν ότι δεν χρειάζονται να γίνει καμία αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ».

Ο Χάρης Δούκας πάντως την «ώρα» της συνεδρίασης (στις 6 το απόγευμα) θα παρουσιάζει το βιβλίο του Γιώργου Σιακαντάρη από την Ανανεωτική Αριστερά «Τι Δημοκρατίες θα υπάρχουν το 2050; – Μεταδημοκρατία, μεταπολιτική, μετακόμματα». Οι πληροφορίες λένε ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων ετοιμάζεται να ανοίξει εκεί τα χαρτιά του για το ΠΑΣΟΚ και τις ραγδαίες εξελίξεις , μετά και τη συνέντευξή του στην Καθημερινή, μέσω της οποίας άφησε αιχμές για την ηγεσία και εισηγήθηκε προσφυγή στα μέλη και τους φίλους του κόμματος για εκλογή ηγεσίας. Μαζί του στο πάνελ, στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, θα είναι επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο Θόδωρος Μαργαρίτης επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς και μέλος του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Έφη Γαζή, καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα