“Αθροίστε και μην διαιρείτε” το μήνυμα του Αλέξη που δεν χρειάζεται υπότιτλους

Η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της σύγκλισης δυνάμεων με το ΠΑΣΟΚ, που σημαίνει ότι δίνεται πλέον η δυνατότητα έμμεσης αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελακης δεν ανακόπτει την πορεία των αλλαγών που θέλει να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και την ώρα που οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά τρέχουν και ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα συνένωσης Αριστεράς – Κεντροαριστεράς.

Ο Αλέξης Τσίπρας στράφηκε προς όλες τις κατευθύνσεις και αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε πρώην και νυν συντρόφους του στο ΣΥΡΙΖΑ από τους οποίους ζήτησε να αθροίσουν και όχι να διαιρούν. Έτσι, για πολλούς, έδωσε το πράσινο φως για να τρέξουν και με τη βούλα του τις διαδικασίες ανασύνθεσης της ευρύτερης δημοκρατική παράταξης.

«Οι προοδευτικές δυνάμεις όμως, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους. Είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες. Για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης».

Η παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του προκατόχου της Προκόπη Παυλόπουλου έδωσαν πρόσθετο θεσμικό αλλά κυρίως πολιτικό βάρος στις διεργασίες του Συνεδρίου.

Από τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στον Χάρη Δούκα και από την Ιρέτε Γκράτσια την Ισπανίδα υπουργό του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στον επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς Βάλτερ Μπάιερ και στον πρώην πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς η κοινή συνισταμένη ήταν η σύγκλιση των κομμάτων μέσα από την αναγκαία υπέρβαση των υπαρκτών διαφόρων τους.

Έχοντας αφήσει για μια ακόμη φορά σαφείς αιχμές για τη μεταπολιτική και την αντιπολιτική, που κυριάρχησε το προηγούμενο διάστημα και ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Τσίπρας εξέπεμψε σήμα κινδύνου στο πολιτικό σύστημα αλλά και στις υπάρχουσες ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ότι «θα τις ξεπεράσει η ζωή», αν δεν διαβάσουν καθαρά αυτή τη φορά το μήνυμα της κάλπης.

Η μίνιμουμ πολιτική συμφωνία που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός εκλαμβάνεται πλέον από τα στελέχη που τάσσονται ανοιχτά υπέρ του ενιαίου φορέα και της υπέρβασης των υπαρχόντων πολιτικών σχηματισμών ως το πράσινο φως για να προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους έμμεσης αμφισβήτησης του κ. Κασσελάκη.

Οι τρεις ομάδες που έχουν σχηματοποιηθεί μέχρι τώρα θα κρατήσουν ανοιχτή τη συζήτηση της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και τις επόμενες δέκα ημέρες μέχρι τη συνεδρίαση της ΚΕ όπου αναμένεται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες να κυκλοφορήσουν και τα πρώτα κείμενα και δημόσιες παρεμβάσεις για την ανασύνταξη του χώρου.

Στην Κουμουνδούρου δεν παίρνουν το βλέμμα τους πάνω από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τις δυναμικές που γέννησε το διεθνές Συνέδριο του ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα.  

Όσο μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός ξεδίπλωνε το κατά πολλούς μανιφέστο ολικής επαναφοράς της πολιτικής έναντι της κυριαρχίας της εικόνας, ο κ. Κασσελάκης ταξίδευε για τις ΗΠΑ για να βρει πόρους μεταξύ άλλων και για το δικό του Ινστιτούτο.

Ωστόσο από το εκλογικό αποτέλεσμα και έπειτα ο κ. Κασσελάκης επιδεικνύει ένα άλλο εντελώς διαφορετικό προφίλ.

Όπως φαίνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη αφήσει στην άκρη τη life style πολιτική και έχει επικεντρωθεί τώρα στον θεσμικό του ρόλο.

Με δεδομένο ότι η συζήτηση για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ την οποία συνομολόγησε στο εκτελεστικό γραφείο και ο κ. Κασσελάκης θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της ΚΕ στο τέλος του μήνα και αναμένεται να βρει ισχυρές αντιστάσεις.

Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται  κοντά στην ηγεσία, είπε οτι ο  κ. Κασσελάκης αυτή τη φορά δεν θα είναι ο «Κασσελάκης του President» όταν συντελέστηκε η πρώτη διάσπαση.

Κασσελάκης και Ανδρουλάκης ωστόσο δείχνουν να βαδίζουν παράλληλα και να συντονίζονται σε ένα άτυπο παιχνίδι ισορροπίας στο οποίο επιχειρούν να υπερβούν ταυτόχρονα και την εσωκομματική αμφισβήτηση και να μην τους προσπεράσουν οι εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν πολλοί και την «συγγνώμη» που ζήτησε ο κ. Κασσελάκης από τον Νίκο Ανδρουλάκη όταν προεκλογικά τον αποκαλούσε εκβιαζόμενο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λόγω της παρακολούθησής του.

« Ο Ν. Ανδρουλάκης είναι το θύμα, δεν είναι ο θύτης κι εγώ είμαι με το θύμα. Ίσως ήταν υπερβολή τα όσα είπα περί εκβιαζόμενου. Σκέφτομαι εκ των υστέρων τις ψυχικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος όταν έρχεται σε μια τέτοια θέση, να παρακολουθείται χωρίς να γνωρίζει τον λόγο».

Σε επίπεδο αποτίμησης εκλογικού αποτελέσματος ο κ. Κασσελάκης και το εκτελεστικό γραφείο συγκλίνουν στο ότι το αποτέλεσμα ήταν θετικό επί της αρχής. 

Επιμένουν να διαβάζουν τα ποιοτικά στοιχεία σε αυτή τη φάση αναμένοντας βέβαια με σχετική ανησυχία και τα δείγματα των πρώτων μετρήσεων μετά τις εθνικές κάλπες και των τελευταίων για την σεζόν.

Στελέχη της επιρροής Κουμουνδούρου επιχειρούν να απαντήσουν και στη σχετική κριτική που ασκείται με ένταση για την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και το κλείσιμο της ψαλίδας από το ΠΑΣΟΚ κάνοντας την ανάποδη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Ανάμεσα στα επιχειρήματα που ακούγονται στην Κουμουνδούρου σε απάντηση της σκληρής αμφισβήτησης του προέδρου και της ανάγκης συμπόρευσης των κομμάτων του προοδευτικού τόξου μετά τη βουτιά στο 14,9% είναι και αυτό που ασπάζονται αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. «Μπορεί να μην τίθεται ζήτημα συνεργασιών όταν ο κ. Μητσοτάκης πήρε 41% και να τίθεται τώρα με το 28% της ΝΔ;» αναρωτιέται γνωστός βουλευτής του κόμματος .

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα