Πιο χαμηλά, πιο χαμηλά ο Σούνακ: Το κόμμα του Φάρατζ πέρασε τους Συντηρητικούς

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της YouGov οι Τόρηδες συγκεντρώνουν ποσοστό 18%, το οποίο απειλεί να προκαλέσει νέο πανικό σε πολλούς βουλευτές

Στην τρίτη θέση υποχώρησαν οι κυβερνώντες Συντηρητικοί του Ρίσι Σούνακ στη Βρετανία καθώς βλέπουν πλέον για πρώτη φορά σε πανεθνική δημοσκόπηση την πλάτη του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ «Reform UK».

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της YouGov οι Τόρηδες του Σούνακ συγκεντρώνουν ποσοστό 18% έναντι 19% του κόμματος του Φάρατζ – που συνεχίζει την ανοδική του πορεία – σε ένα ακόμη πλήγμα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, το οποίο απειλεί να προκαλέσει νέο πανικό σε πολλούς βουλευτές των Συντηρητικών.

Η δημοσκόπηση με δείγμα 2.221 ατόμων διενεργήθηκε το τελευταίο διήμερο μετά την παρουσίαση του εκλογικού μανιφέστου των Συντηρητικών από τον Σούνακ προ ημερών και τα αποτελέσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγα λεπτά πριν την έναρξη ενός ντιμπέιτ στο δίκτυο ITV με τον Φάρατζ να σπεύδει να δηλώνει μπροστά σε εκατομμύρια Βρετανούς τηλεθεατές: «Εμείς είμαστε πλέον η αντιπολίτευση στους Εργατικούς». Και αντιστρέφοντας τα επιχειρήματα της καμπάνιας των Τόρηδων υποστήριξε ότι όσοι ψηφίσουν το κόμμα του Σούνακ αντί για το δικό του θα διευκολύνουν μια κυβέρνηση των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ.

Τι δείχνει η δημοσκόπηση στη Βρετανία

Σχεδόν τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 4ης Ιουλίου στη Βρετανία η δημοσκόπηση φέρνει στην πρώτη θέση τους Εργατικούς με 37% (που χάνουν μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση της YouGov), στη δεύτερη το Reform UK του Φάρατζ με 19% (+2%) μπροστά από τους Συντηρητικούς του Σούνακ, που συγκεντρώνουν ποσοστό 18%.

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 14% (-1%), οι Πράσινοι με 7% (-1%), το σκωτσέζικο εθνικιστικό SNP με 3% (+1%) και το ουαλικό εθνικιστικό Plaid Cymru με 1%.

Μεγάλος κίνδυνος για τους Συντηρητικούς του Σούνακ

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του βρετανικού δικτύου Sky News, Γουίλ Τζένινγκς, η δημοσκόπηση «αντιπροσωπεύει έναν τεράστιο κίνδυνο για τους Συντηρητικούς» του Σούνακ. «Λόγω της γεωγραφικής κατανομής της βάσης υποστήριξής του το Reform δεν προβλέπεται να κερδίσει πολλές έδρες, αλλά μπορούν να στοιχίσουν νίκες στους Συντηρητικούς σε περιφέρειες ανά τη χώρα όπου το αποτέλεσμα αναμένεται οριακό. Σε πολλές περιοχές αυτό θα κάνει τη διαφορά για το αν μια περιφέρεια θα περάσει στα χέρια των Συντηρητικών ή των Εργατικών».

Πολλοί από το κόμμα του Σούνακ θα αναρωτιούνται τώρα κατά πόσον η δημοσκόπηση αυτή θα αποδειχθεί εξαίρεση ή κάτι περισσότερο με το κόμμα του Φάρατζ να διευρύνει το προβάδισμα στο ντεμαράζ προς τις κάλπες, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα The Independent, σημειώνοντας ότι αν το Reform UK αυξήσει τη διαφορά σε πέντε ή και περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες, τότε το παλαιότερο πολιτικό κόμμα στον κόσμο μπορεί να καταρρεύσει και να οδηγηθεί σε συντριβή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα