Καύσωνας – Τζανάκης: «Υπερβολικό» το πρόωρο κλείσιμο των σχολείων – Τα μέτρα που συστήνει

«Αν πάμε έξω και νιώσουμε εξάντληση ή ηλίαση ή και αργότερα θερμοπληξία, καλό θα είναι πάραυτα να ζητήσουμε βοήθεια ιατρική»

Στα μέτρα προστασίας που πρέπει όλοι να λάβουμε για να προφυλαχτούμε από τον ολιγοήμερο καύσωνα αναφέρθηκε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε: «Aποφεύγουμε την σωματική εξαντλητική άσκηση ή δεν κάνουμε καθόλου σωματική άσκηση εφόσον έχουμε σοβαρά συνοδά νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας και εφόσον είμαστε άνω των 65 ετών. Είδαμε τις τραγικές συνέπειες που είχαμε με τους ξένους που δεν είχαν υπόψη τους αυτούς τους παράγοντες και ξεκίνησαν να περπατούν και να κάνουν άσκηση».

Οδηγίες του Νίκου Τζανάκη για τον καύσωνα

«Το επόμενο είναι ότι παραμένουμε στα σπίτια μας και σε κλιματιζόμενους χώρους, με ελαφρύ ρουχισμό και ελαφριά γεύματα και αρκετά υγρά… Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε τα μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Τι είπε για το κλείσιμο των σχολείων

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο κλείσιμο των σχολείων λόγω καύσωνα σημειώνοντας: «Θεωρώ μάλλον υπερβολή το γεγονός ότι κλείνουμε τα σχολεία» σημειώνοντας ότι το πρόβλημα ελλείψεως κλιματιστικού πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Τα παιδιά του σχολείου, ειδικά του δημοτικού είναι ανθεκτικοί οργανισμοί, είναι υπερβολή να κάνουμε τέτοια πράγματα και εν πάση περιπτώσει πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα γιατί απο εδώ και στο εξής θα έχουμε πολλά τέτοια φαινόμενα», υπογράμμισε ο κ Τζανάκης.

Οι ειδικές ομάδες ασθενών που πρέπει να προσέξουν λόγω καύσωνα

«Επίσης θα πρέπει να προσέξουν ειδικές ομάδες ασθενών που παίρνουν θεραπείες, όπως αυτοί που παίρνουν διουρητικά φάρμακα και αυτοί που παιρνουν ψυχοφάρμακα. Χρειάζεται να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, να προφυλαχθούν ιδιαιτέρως και να μην διακόψουν την θεραπεία τους. Πρέπει να σκεφτόμαστε ότι δεν αρκεί το ότι ειμαστε μέσα στα σπίτια. Πρέπει να φοράμε ελαφριά ρούχα και να κάνουμε ένα χλιαρό ντους που και που».

Τι να κάνουμε αν νιώσουμε εξάντληση

Υπογράμμισε τέλος ότι «αν πάμε έξω και νιώσουμε εξάντληση και είμαστε στα πρόθυρα μιας θερμικής κατάστασης, ηλίασης ή και αργότερα θερμοπληξίας, καλό θα είναι πάραυτα να ζητήσουμε βοήθεια ιατρική».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα