Αποχή: Χαστούκι στο πολιτικό σύστημα

Πολλαπλά χαστούκια δέχτηκε το πολιτικό σύστημα στη χώρα, με την αποχή να εκτοξεύεται στα ύψη και τους μη συμμετέχοντες να ξεπερνούν για πρώτη φορά τους συμμετέχοντες.

Σοκ από την αδιαφορία των Ελλήνων ψηφοφόρων, που έδειξαν να μην εμπιστεύονται κανένα από τα πολιτικά κόμματα ή να ενισχύουν κόμματα που εμφανίζονται ως “αντισυστημικά” ακόμη περισσότερο (“Ελληνική Λύση”-Βελόπουλο

3,9 εκατομμύρια, καταρρίπτοντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί στις ευρωεκλογές του 2009, με την αποχή να αγγίζει τότε το 47,5% και οι συμμετέχοντες να φτάνουν τα 5,3 εκατομμύρια.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, του 2019, η αποχή είχε αγγίξει το 41,3% (ψήφισαν 5,9 εκατ. σε σύνολο 10 εκατομμυρίων).

Δικαιολογίες

Δυστυχώς, σε πρώτες εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος αναφέρθηκε πως η αποχή οφείλεται στην «κόπωση» του εκλογικού σώματος από τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα σε ενάμιση χρόνο (διπλές βουλευτικές εκλογές, αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές) και στην πεποίθηση πως η μεγάλη διαφορά του πρώτου από τα άλλα κόμματα θα έκρινε έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα. Όμως, η αντίληψη πως “όλοι ίδιοι είναι”, οι δυσμενείς οικονομικοί δείκτες, η αλλαζονεία που εκδηλώνεται ακόμη και από κάποιους υπουργούς, μιας άλλου είδους κόπωση που εγγράφεται για τη μονοπώληση της εκπροσώπησης των κομμάτων από τα ίδια πρόσωπα και οι “συγκρούσεις” για τον πλουτισμό ή όχι κάποιων πολιτικών (ακόμη και η δημοσιότητα που δόθηκε στο “Πόθεν έσχες” Κασσελάκη) με θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο, φαίνεται να πυροδότησαν ακόμη περισσότερο την αγανάκτιση πολλών Ελλήνων, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας.

Πού εκτοξεύτηκε η αποχή     

Τα υψηλότερα ποσοστά αποχής καταγράφηκαν σε Φλώρινα, Κεφαλονιά, Λακωνία, Δωδεκάνησα, Ευρυτανία, Αρκαδία, Λέσβο, Κέρκυρα, Ροδόπη, Σέρρες, Ξάνθη, Δράμα, Ζάκυνθο, Μεσσηνία, Ηλεία. Ενώ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη καταγράφηκαν  σχετικά χαμηλά ποσοστά αποχής.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα