Παγώνη: Η κλινική εικόνα ενός ασθενούς με κοκκύτη είναι τραγική, για τα μικρά παιδιά ό,τι χειρότερο

«Σωστά ο ΕΟΔΥ έκανε τις ανακοινώσεις, γιατί πέρυσι ακριβώς την ίδια εποχή, το πρώτο 5μηνο, είχαμε 9 κρούσματα και φέτος έχουμε 230»

«Καμπανάκι» για την έξαρση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα έκρουσαν οι υγειονομικές Αρχές καθώς από τις αρχές του έτους έχουν δηλωθεί 230 κρούσματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα 133 εξ αυτών αφορούν παιδιά και εφήβους <18 ετών ενώ τα 58 (25,2%) αφορούν σε βρέφη <12μηνών. 34 (14,8%) αφορούν βρέφη ηλικίας <2 μηνών, 2 από τα οποία κατέληξαν ενώ τουλάχιστον τρία χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

«Όντως υπάρχει πρόβλημα και σωστά ο ΕΟΔΥ έκανε τις ανακοινώσεις, γιατί πέρυσι ακριβώς την ίδια εποχή, το πρώτο 5μηνο, είχαμε 9 κρούσματα και φέτος έχουμε 230», λέει, μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Όλο αυτό το διάστημα ξεφύγαμε από τους εμβολιασμούς, θέλουμε να τους ξεχάσουμε, τους έχουμε αφήσει στην άκρη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό που φοβόμαστε στην ιστορία του κοκκύτη, εκτός του ότι έχει τον πυρετό και αυτόν τον βασανιστικό βήχα, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, είναι οι επιπλοκές του: η πνευμονία, η εγκεφαλίτιδα και οι σπασμοί που κάνουν τα μωρά. Για αυτό υπάρχουν τα δύο εμβόλια, πρέπει να τα κάνουν πριν τους δύο μήνες και μετά 7 ετών».

«Η κλινική εικόνα ενός ασθενούς με τον κοκκύτη είναι τραγική. Δεν μπορεί να πάρει ανάσα, δεν μπορεί να σταθεί το μωρό και τα περισσότερα μωρά αναγκάζονται και τα πάνε στα νοσοκομεία. Ο βήχας δημιουργεί εμετό στα μωρά στα μικρά μωρά και μία κατάσταση που δεν μπορείς να τα κρατήσεις στο σπίτι», συμπληρώνει η κα Παγώνη.

«Μπορεί να κρατήσει και 4 βδομάδες και παραπάνω. Είναι δύσκολος ο κοκκύτης. Κολλάει εύκολα, για αυτό τα παιδιά όταν τα πάνε στο παιδιατρικό τα απομονώνουν. Για τα μικρά παιδιά είναι ό,τι χειρότερο», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα