Πάνω από 100.000 Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές

Τρεις οι Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι - Στις ευρωεκλογές του 2019, οι εγγεγραμμένοι Τουρκοκύπριοι ήταν 82.925, εκ των οποίων ψήφισαν 5.804

Στις ευρωεκλογές της Κυριακής έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και οι εγγεγραμμένοι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι που διαμένουν στα κατεχόμενα. Είναι 103.269 άτομα και βρίσκονται σε ειδικό εκλογικό κατάλογο με δικαίωμα να ψηφίσουν σε 9 ειδικά εκλογικά κέντρα που έχουν δημιουργηθεί κοντά στα οδοφράγματα.

Στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2019, οι εγγεγραμμένοι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι ήταν 82.925, εκ των οποίων ψήφισαν 5.804. Οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι αυξήθηκαν κατά 20.344 από το 2019 μέχρι το 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών, στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο υπάρχουν 837 Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές.

Υπάρχουν τρεις Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι, ο νυν Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, ο Όζ Καραχάν, υποψήφιος με τους Οικολόγους και ο Χουλουσί υποψήφιος με το Volt.

Τουρκοκυπριακά κόμματα, οργανώσεις και συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν προβεί τις τελευταίες ημέρες σε ανακοινώσεις, δηλώσεις και εκκλήσεις είτε για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές της Κυριακής, είτε να τους αποτρέψουν. Κυρίως συμβαίνει το πρώτο, με το κύριο βάρος να σηκώνει η «πλατφόρμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που διακινεί μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης πληροφορίες για το πώς, πού και πότε μπορούν να ψηφίσουν οι Τουρκοκύπριοι. Έχουν αναρτήσει βίντεο στα τούρκικα για την διαδικασία ψηφοφορίας, ενώ ανακοίνωσαν συγκεκριμένα δρομολόγια λεωφορείων που θα μεταφέρουν ψηφοφόρους ανά τακτά διαστήματα από την κατεχόμενη Κερύνεια, το Τρίκωμο, την Λάπηθο στα πλησιέστερα οδοφράγματα, Δερύνειας, Ζώδιας και Λευκωσίας αντίστοιχα.

Τα τουρκοκυπριακά κόμματα Νέα Κύπρος, Ενωμένη Κύπρος και το Αριστερό Κόμμα, όπως και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δασκάλων (KTÖS) και των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS) με ανακοινώσεις και δηλώσεις καλούν τους Τουρκοκύπριους να προσέλθουν στις κάλπες.

Έκκληση στους Τουρκοκύπριους να μην ψηφίσουν στις ευρωεκλογές έκανε το τουρκοκυπριακό Δημοκρατικό Κόμμα αναφέροντας ότι οι Τουρκοκύπριοι ως «λαός» δεν έχουν θέση σε αυτές τις εκλογές. «Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι εκλογές των Τουρκοκυπρίων ως ξεχωριστού λαού», σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος, Σαλίχ Τσελικέρ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα